ACTUALITATE 23 aprilie 2015

O luăm în serios! Oraşul Sfântu Gheorghe candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii

de Covasna Media | 681 vizualizări

Sfântu Gheorghe va candida pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în numele Ţinutului Secuiesc – a declarat, în mod repetat, primarul Antal Árpád András, în cadrul conferinţei de presă de miercuri. Proiectul va fi depus în numele întregii regiuni a Ţinutului Secuiesc, împreună cu oraşele Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, şi în parteneriat cu cele două Consilii Judeţene – a anunţat edilul oraşului, în mod oficial, intenţia de candidatură.

Acesta a mai amintit, ca şi punct forte, faptul că având în vedere vitalitatea vieţii culturale locale, Sfântu Gheorghe se află pe locul doi, la nivel naţional, după Cluj Napoca, şi totodată este acel oraş din România care, într-un mod consecvent, alocă cei mai mulţi bani, într-un mod proporţional cu bugetul, pentru susţinerea instituţiilor culturale.

Data limită de depunere a candidaturii, din primul tur, este 10 octombrie 2015, când trebuie trimisă o documentaţie de maximum 80 de pagini. Această documentaţie trebuie prezentată în luna noiembrie, şi atunci se va afla deja cine va intra în al doilea tur – a spus primarul, subliniind faptul că scopul este de a trece de prima selecţie, şi membrii juriului vor formula concret ce completări mai trebuie realizate în proiect. Documentaţia finală se va depune în luna august 2016.

Din punctul de vedere al concursului este încurajator faptul că juriul este internaţional: zece sunt străini, iar doi membri ai juriului vor fi delegaţi din partea Ministerului Culturii din România.

Tendinţe în conferirea titlului de capitală

Conceptul proiectului a fost prezentat de Veres Nagy Tímea, specialist proiecte, făcând referire şi la faptul că tendinţa din ce în ce mai pronunţată în acordarea titlului de capitală este în favoarea oraşelor mai mici, şi capitalele ţărilor membre au şanse mai mici. Capitala Europeană a Culturii din acest an este oraşul Mons din Belgia, cu o populaţie de 93.000 de locuitori, iar anul viitor, titlul va merge în Cipru, în oraşul Pafos, unde numărul locuitorilor este de 32.000. În anul 2019, Capitală Europeană a Culturii va fi Matera din Italia, cu o populaţie de 60.000 de locuitori. Nici candidaturile în numele regiunii, în parteneriat cu alte oraşe, nu este fără precedent: Essen a candidat în numele întregii regiuni Ruhr. Maribor a devenit capitală prin încheierea unui parteneriat cu cinci oraşe, şi merită amintit şi faptul că oraşul Craiova participă la concurs în numele Olteniei; de fapt, în România candidează patru oraşe, în numele regiunilor din care fac parte.

Componenţa etnică a oraşului şi a regiunii reprezintă, într-un mod evident, diversitate şi unicitate culturală, ceea ce scoate în evidenţă oraşul Sfântu Gheorghe, în ultimii ani oferindu-se titlul de capitală a culturii în favoarea a două oraşe aflate în situaţii asemănătoare, fiind vorba de San Sebastian/Donostia, locuită de basci, care a câştigat titlul pentru anul 2016, şi de Leeuwarden, locuită de frizoni, care va fi Capitala Europeană a Culturii în anul 2018.

Tematica proiectului: Identitate

„Scopul titlului de capitală culturală este acela de creştere a calităţii ofertei culturale, şi dimensiunea europeană să se consolideze” – a declarat Veres Nagy Tímea, deci trebuie angrenat un număr cât mai mare de cetăţeni ai Ţinutului Secuiesc, din pături sociale cât mai diferite în planificarea programului şi în realizarea acestuia, şi trebuie acordată o atenţie deosebită ca profesionalismul ramurilor culturale să se dezvolte şi să se conexeze cu alte ramuri.

Nu este suficientă construirea unor serii de evenimente, ci necesită un concept mult mai complex, iar titlul de capitală este doar o unealtă în scopul elaborării unei viziuni culturale pe termen lung – a subliniat specialistul, adăugând faptul că, în cazul oraşului Sfântu Gheorghe, problema identităţii este punctul central.

Obiectivul programului Sfântu Gheorghe – Capitala Europeană a Culturii constă în facilitarea unei mai bune cunoaşteri şi înţelegeri a identităţilor individuale şi comunitare, reducerea tensiunilor generate de diferenţele de identitate şi de nesuportarea, neînţelegerea şi neacceptarea acestora, întărirea conștiinței regionale, consolidarea libertăţii individuale şi comunitare, respectiv a coeziunii sociale, prin intermediul artei şi a culturii.

În ceea ce priveşte subiectul actual al identităţii europene, Sfântu Gheorghe şi Ţinutul Secuiesc au o identitate cu caracter propriu care face ca această temă să devină mai complexă şi mai specifică: Sfântu Gheorghe este cel mai mare oraş al ţării în care o minoritate naţională constituie majoritatea numerică; Ţinutul Secuiesc, ca regiune, se află în aceeaşi situaţie specifică.

Scopul nu este acela de a duce mai departe programele deja existente, puse unele lângă altele, ci de a adăuga acel ceva, acel plus, în numele inovaţiei, prin care, depăşind caracterul local, devin regionale şi europene – a subliniat Antal Árpád.

Echipa formată din specialişti, însărcinată cu proiectul, realizează cartografierea părerilor grupurilor sociale largi, ale artiştilor, ale organizatorilor de evenimente culturale, ale conducătorilor instituţiilor culturale, întreprinzătorilor şi sportivilor. Echipa mai sus menţionată se va lărgi odată cu înregistrarea asociaţiei înfiinţate în acest scop. Partea tehnică a proiectului va fi elaborată în perioada iulie–septembrie, totodată punându-se un accent deosebit şi pe mobilizarea populaţiei, în perioada mai–noiembrie, căci trebuie să se afle şi dacă populaţia sprijină această iniţiativă.

Procesul de elaborare a proiectului, noutăţi, consultanţă şi alte informaţii în legătură cu proiectul Sfântu Gheorghe – Capitală Europeană a Culturii, se pot citi pe site-ul www.i2021.ro, iar pe pagina de facebook.com/i2021 puteți să vă conectați și să vă spuneți părerile.

Jocuri PERSONALE la Zilele Sfântu Gheorghe

Iniţiativa „Sfântu Gheorghe – Capitală Europeană a Culturii” se va conexa sfârşitului de săptămână al Zilelor Sfântu Gheorghe din acest an, în perioada 1–3 mai cei interesaţi fiind invitaţi la un joc PERSONAL al cărui scop este acela de a aduce cât mai aproape de oameni tema identităţii.

Zilele oraşului se referă la descătuşare, deschidere, emancipare, întâlniri, unde sunt importante experienţele, dar este important şi cu ce rămânem după aceste experienţe şi trăiri. Deoarece elementul cheie al concepţiei capitalei culturale este identitatea, Zilele Sfântu Gheorghe oferă un cadru propice demarării, într-o formă mai uşoară şi mai prietenoasă, a procesului comun de gândire şi concepere.

Teatru de o persoană în câteva minute

Un cort, 10 actori, câte un nou spectator din 5 în 5 minute. Un joc care te poartă în necunoscut, – aşa este acest teatru de o PERSOANĂ, care este jucat doar pentru noi, cu noi, şi ne scoate din învelişul pe care noi înşine ni l-am construit. În perioada 1–3 mai, zilnic, de la ora 15:00 până la ora 18:00, în Parcul Elisabeta, la stea.

Actorii participanţi sunt artişti ai Teatrului „Andrei Mureşanu”, Teatrului „Tamási Áron” şi ai Studio M – Claudia Ardelean, Benedek Ágnes, Derzsi Dezső, Erdei Gábor, Fekete Zsolt, Kónya Ütő Bence, Pálffy Tibor, Sebastian Marina, Veres Nagy Attila.

Adu un obiect PERSONAL

Ce obiect te caracterizează? Hainele pe care le îmbraci? Mâncarea pe care o mănânci? Cartea pe care o citeşti? Altceva?

Rugămintea pe care o adresăm tuturor este aceea să aleagă un obiect personal, despre care consideră că îl (o) caracterizează, să-l aducă şi să-l prezinte la Zilele Sfântu Gheorghe. Căutaţi cortul Iniţiativei „Sfântu Gheorghe – Capitală Europeană a Culturii” în Parcul Elisabeta, la stea, zilnic între orele 11:00–19:00.

Participanţii vor putea câştiga pachete cadou, tricouri, căni şi plase!

(Biroul de Imagine al Primarie Sfantu Gheorghe)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.