ACTUALITATE 9 septembrie 2009

O firmă covăsneană vrea să amenajeze un parc cu animale sălbatice

de Covasna Media | 926 vizualizări
Firma Abies Hunting din Sfântu-Gheorghe doreşte să investească în amenajarea unui parc cu animale sălbatice autohtone pe o suprafaţă de câteva zeci de hectare, unde turiştii să poată vedea animalele în mediul lor natural.

[singlepic=289,400,200,,left]Potrivit asociatului unic al Abies, Sarkany Arpad, proiectul deja există, el urmând a fi adaptat la o locaţie pe care o caută în prezent, undeva pe raza judeţului, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare. „Turiştii vor putea vedea cerbul lopătar, căpriorul, cerbul, carnivore mici - care nu prezintă pericol pentru oameni, toate în mediul lor natural. Nu vor fi gratii sau cuşti, vom avea o

Firma Abies Hunting din Sfântu-Gheorghe doreşte să investească în amenajarea unui parc cu animale sălbatice autohtone pe o suprafaţă de câteva zeci de hectare, unde turiştii să poată vedea animalele în mediul lor natural.

Potrivit asociatului unic al Abies, Sarkany Arpad, proiectul deja există, el urmând a fi adaptat la o locaţie pe care o caută în prezent, undeva pe raza judeţului, pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare.

„Turiştii vor putea vedea cerbul lopătar, căpriorul, cerbul, carnivore mici - care nu prezintă pericol pentru oameni, toate în mediul lor natural. Nu vor fi gratii sau cuşti, vom avea o împrejmuire, dar animalele vor fi libere în acest spaţiu şi îşi vor creşte puii natural“, a precizat Sarkany.

Întregul parc va avea alei amenajate astfel încât turiştii să poată intra şi să se plimbe prin parc, vor fi de asemenea amplasate observatoare din care animalele pot fi urmărite şi fotografiate.

Educaţie ecologică în mediu natural

Toată investiţia este gândită în asemenea manieră încât parcul să poată fi vizitat şi de acele persoane care nu au posibilitatea sau condiţia fizică să urmeze un traseu de 2-3 kilometri, cum ar fi copiii mai mici, bătrânii, persoanele cu handicap, tocmai de aceea la dispoziţia acestora vor fi puse maşini ecologice, de genul celor folosite pentru golf.

„Este foarte important din punctul de vedere al educaţiei ecologice ca oamenii să cunoască vietăţile care trăiesc în pădurile noastre, realitatea despre ele. Până acum aceste animale le puteau vedea numai la grădinile zoologice. Ca să-ţi faci o părere trebuie să vezi animalul în mediul lui natural. Vrem să oferim şansa reală pentru oamenii pasionaţi care ştiu să păstreze liniştea în pădure şi au un comportament adecvat să vadă animalele, să facă fotografii şi să conştientizeze că avem în pădurile noastre animale importante de care trebuie să avem grijă”, a mai spus Sarkany Arpad.

Având în vedere că proiectul există şi trebuie doar adaptat la locaţie, acesta a afirmat că aşteaptă oferte din partea consiliilor locale care ar fi interesate să pună la dispoziţie un teren, urmând ca investiţia integrală să fie realizată de Abies. Sarkany Arpad a explicat că proiectul acesta este unul derulat de firmă şi care se leagă de activitatea acesteia, astfel de parcuri fiind cunoscute în Occident.

Animale sălbatice autohtone

Animalele sălbatice care vor fi introduse în parc vor fi autohtone, care trăiesc pe meleagurile noastre, iar din ordinul carnivorelor vor fi prezente numai cele de dimensiuni mai mici şi nepericuloase pentru om, de genul nevăstuici, jder, vulpe, viezure. Din fiecare specie ar urma să fie aduse câte 2-3 familii, care vor trăi şi se vor reproduce în mod natural în interiorul parcului.

În ceea ce priveşte costul unui asemenea proiect, potrivit lui Sarkany Arpad suma este estimată la aproximativ 100.000 de euro din fonduri proprii, dar se doreşte un parteneriat public privat cu consiliile locale care ar fi interesate să pună la dispoziţie un teren. Această sumă ar fi necesară pentru împrejmuirea parcului, care trebuie să fie ecologică astfel încât animalele să nu se rănească dacă intră în contact cu acest gard, în plus animalele care vor fi aduse vor fi cumpărate tot din parcuri similare, care sunt obişnuite cu împrejmuirile şi cu prezenţa oamenilor, întrucât cele aduse din sălbăticie nu s-ar adapta.

Astfel de garduri se găsesc numai în Australia sau Anglia, mai spune Sarkany, iar animalele deşi sunt obişnuite cu oamenii şi-au păstrat instinctul animal.

Jurassic Park la Râşnov

De numele lui Sarkany Arpad se leagă şi o altă investiţie, de data aceasta în apropiere de Cetatea Râşnovului, unde în parteneriat cu un om de afaceri braşovean acesta va contribui la construirea unui adevărat Jurassic Park cu dinozauri de dimensiuni naturale.

Locaţia a fost aleasă având în vedere fluxul mare de turişti care străbat această zonă pe tot parcursul anului, iar ideea a plecat de la un parc similar din Austria, unde mai există un parc de dinozauri - „Stirasic Park“.

Dinozaurii vor fi construiţi dintr-un material special şi pe baza unor descrieri ştiinţifice exacte, ei urmând a fi aşezaţi în diverse scene de viaţă de la acea vreme.

„Am vrut să facem ceva pentru infrastructura turistică, având în vedere faptul că în ultimul timp sunt foarte multe spaţii de cazare, mai ales în zona Bran, Braşov, Predeal, dar analizând posibilităţile ne-am dat seama că nu există atracţii turistice pentru petrecerea timpului. Atunci am găsit acest teren, a fost concesionat de la Primărie şi suntem în fază destul de avansată, există certificat de urbanism, acord de mediu pentru execuţia lucrărilor”, a spus Sarkany Arpad.

Dinozaurii în mărime naturală, 80 la număr, vor fi construiţi de o echipă de artişti internaţionali, inclusiv intrarea în parc urmând a fi realizată printr-o gură imensă de dinozaur.

Investiţie de 5 milioane de euro

Parcul, care se va întinde pe aproximativ 4 hectare, va oferi inclusiv spaţii de cazare încadrate în decor, respectiv două hoteluri ecologice care vor fi construite sub forma unor case din lemn la nivelul coronamentului arborilor, suspendate, şi care se vor încadra perfect în decor. Investiţia se ridică la 5 milioane de euro, din care 70% o reprezintă fonduri europene pentru turism şi 30% credite bancare, împărţite între cei doi parteneri. Lucrările vor începe în primăvara anului 2010 şi urmează să fie finalizate în martie 2011.

Criza a afectat şi vânătoarea

Firma Abies Hunting cu sediul în judeţul Covasna este una dintre cele mai cunoscute firme cu profil de vânătoare din ţară, în urmă cu cinci ani acesta avându-l ca şi client inclusiv pe regele Spaniei, Juan Carlos, care a vânat pe meleaguri covăsnene.

În prezent şi acest domeniu este însă în recesiune, spune Sarkany Arpad, care povesteşte că instabilitatea economică şi criza afectează toate cheltuielile care nu sunt esenţiale, mai de lux, cum este şi vânătoarea.

„Avem cam cu 20% mai puţini turişti care vin din străinătate. Vânatul care se recoltează anual, respectiv cota de vânat nu scade, dar scade numărul celor care sunt dispuşi să cheltuiască bani pentru a recolta exemplarele care oricum trebuie scoase anual din efectiv pentru echilibrarea ecologică”, a spus Sarkany.

Potrivit acestuia, în asemenea condiţii se încearcă punerea în valoare a spaţiilor de cazare din pădure care până acum erau accesibile numai celor care veneau la vânătoare. Aceste spaţii vor fi deschise şi publicului larg şi se regăsesc în locaţii ca Reci, Tălişoara, Malnaş sau Comandău.

Foto-safari

De asemenea, firma intră şi în sfera foto-safariului, prin fotografierea animalelor. Primii paşi au fost făcuţi în sensul intrării în contact cu firme de specialitate din străinătate şi achiziţionarea unor maşini de teren din care să se poată fotografia, în plus există contracte cu gestionarii fondurilor de pădure.

Foto safari-urile vor fi realizate şi în cazul urşilor, în locaţiile unde are loc hrănirea acestor animale, iar în ceea ce priveşte costurile, Sarkany spune că ele vor fi accesibile şi turiştilor interni. Cât despre urşi, reprezentantul Abies spune că anul acesta cota care va fi aprobată va fi în concordanţă cu faptul că populaţia a crescut mult numeric.

Sarkany consideră că spaţiul de vânătoare s-a redus prin construcţii de case în zona de existenţă a urşilor, prin construirea de drumuri care taie calea naturală de migraţie a acestuia şi prin deranjul din partea celor care culeg fructe de pădure, ciuperci, sau a celor care practică păşunatul. „Trebuie să avem urs în continuare, este una din cele mai importante bogăţii cinegetice pe care le avem, populaţia cea mai nume roasă de urs brun este în România, dar trebuie să existe într-un număr care să fie suficient ca să nu migreze din spaţiul lor natural spre oraşe, sate, deşeuri, şi ca să fie tolerabil şi de populaţia rurală astfel încât să nu devină duşmanul oamenilor”, a mai spus Sarkany Arpad.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
titi, 10 septembrie 2009
draga potter sa faci maimutoi pe cel care te-a facut.mai bine isi facea si el bataturi in palma decat pe tine(mai sunt pe forum ca tine,poate sunteti frati).
potter, 10 septembrie 2009
draga Titel, era un fel de gluma, dar trebuie sa avem cate un maimutoi care se baga in seama. Tu, Vali si mai sunt pe lista...
titi, 9 septembrie 2009
draga potter,cred ca-ti lipseste bunul simt,tu nici nu ai nevoie de lucruri frumoase,iti ajunge imaginatia.numai sa nu cumva sa-ti folosesti imaginatia si in locul fetelor ca faci bataturi in palma.
potter, 9 septembrie 2009
zuzu , spune drept cand iesi in oras nu vezi caprioare (in mini)? ba cate o girafa un elefant un porc(ce scuipa) un bou(care iti taie calea)sau o vaca(ce sta in drum). Iti trebuie doar putina citeste integral
zuzu, 9 septembrie 2009
buna initiativa !!! in sfirsit vom avea si noi un fel de gradina zoologica unde sa ne putem duce copiii ...sa vada cu adevarat , si ei o caprioara ..ultima care era in curtea spitalului din pacate a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.