ACTUALITATE 22 mai 2009

O elevă de la CNMV reprezintă judeţul la un concurs internaţional dedicat poetului Ovidius

de Covasna Media | 982 vizualizări
Concursul se desfăşoară de miercuri până diminică, la Constanţa

Eleva Maria Diana Grigoroşcuţă din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul (CMNV) reprezintă zilele acestea judeţul la concursul internaţional dedicat poetului Ovidius, desfăşurat sub egida Ministerului Învăţământului la Constanţa. Concurenta este una dintre premiantele din cadrul Colegiului, în luna aprilie, la Botoşani, unde a obţinut locul III la Olimpiada naţională de Limba latină, fiind pregătită de prof. Maria

Concursul se desfăşoară de miercuri până diminică, la Constanţa

Eleva Maria Diana Grigoroşcuţă din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul (CMNV) reprezintă zilele acestea judeţul la concursul internaţional dedicat poetului Ovidius, desfăşurat sub egida Ministerului Învăţământului la Constanţa.

Concurenta este una dintre premiantele din cadrul Colegiului, în luna aprilie, la Botoşani, unde a obţinut locul III la Olimpiada naţională de Limba latină, fiind pregătită de prof. Maria Stoica.

Participanta a pornit la concursul de la Constanţa cu un bagaj de cunoştinţe dobândit în urma consultării unei bibliografii stufoase, care o va ajuta ca pe parcursul concursului să facă faţă subiectelor propuse. Printre acestea se numără traduceri de versuri din Metamorfoze, comentariul ideatic şi stilistic al textului tradus, cu relaţionări din literatura română şi universală, istoria muzicii şi a artei, precum şi realizarea unui eseu pe o anumită temă, concepţia lui Ovidiu despre poezie şi funcţiile ei şi multe altele, deloc uşoare.

„Este o bibliografie enormă, am avut la dispoziţie două săptămâni să pregătim concursul acesta şi suntem în perioada tezelor şi a lucrărilor. A fost singura propusă de la bun început din judeţ pentru a participa la acest concurs de anvergură (...) este muncă în echipă, latinistul nu se poate niciodată pregăti prin muncă de autodidact, trebuie să aibă alături de el profesorul cu care lucrează cot la cot, este o pregătire care necesită sute de ore, toate de meditaţie gratuită, nu se percep taxe”, a precizat prof.

Maria Stoica. Potrivit acesteia, pregătirea olimpicului se face în condiţiile impuse de marginalizarea studiilor limbilor clasice, care se rezumă la o oră pe săptămână, când ar trebui să se desăvârşească pregătirea filologului.

A doua lansare de carte

Tot la Constanţa va avea loc şi o a doua lansare a cărţii „Aetas Aurea – Feţele unui veac“, în care prof. Maria Stoica, autoarea, vorbeşte despre despre cei doi corifei Horaţiu şi Ovidiu.

Anul acesta, în perioada 11-16 aprilie din vacanţa de primăvară, s-a desfăşurat la Botoşani cea de-a XXII-a ediţie a Olimpiadei de limbi clasice, unde a avut loc şi Festivitatea de lansare a cărţii amintite.

„Ziua de 14 aprilie a marcat pentru noi o dublă bucurie: la ora 18 s-au afişat rezultatele, care erau deosebit de frumoase pentru judeţul Covasna, iar la ora 20, în sala Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani, în cadrul unui program complex, a avut loc Fesivitatea de lansare a cărţii „Aetas aurea-Feţele unui veac“. Deşi concurenţa din acest an a fost extreme de dură, cele două eleve de la C.N.Mihai Viteazul din Sf.Gheorghe pot fi mândre de reuşita lor. Grigoroşcuţă Maria Diana, din clasa a IX-a C, a obţinut Premiul III, cu media 9,50 şi felicitări pentru cea mai bună rezolvare a subiectelor de strictă specialitate. La fel de importantă este performanţa elevei Novac Izabela, din aceeaşi clasă de uman, care a obţinut Menţiune, cu media 8,70“, susţine prof. Maria Stoica.

Elevele premiate la limba latină nu sunt singurele cu rezultate bune din cadrul CNMV la olimpiadele naţionale, spre exemplu la Geografie sub îndrumarea prof. Ion Răduţă s-a obţinut un premiu I, dar note bune au fost şi la limba şi literatura română, chimie şi alte materii.

Ana Sidon

Teme articol: concurs Ovidius Constanta poet
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ralu, 14 februarie 2010
felicitari mult succes
pr. Constantin Stroilescu, 31 mai 2009
Hristos S-a inaltat! Felicitari, preaiubiti profesori si elevi! Efortul vostru, peste ani, devine mangaiere sufleteasca si bucurie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.