ACTUALITATE 7 septembrie 2022

O caravană pentru depistarea tuberculozei ajunge în 7 comune din județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 633 vizualizări

Campania este coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București

O campanie pentru depistarea activă a tuberculozei a început luni, 5 septembrie, în județul Covasna. Sunt vizate în total șapte comune covăsnene: Ozun, Boroșneu Mare, Zagon, Zăbala, Moacșa, Cernat și Brețcu. Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București va furniza astfel servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea precoce a tuberculozei (TB). 

Caravana Screening TB va străbate comunele covăsnene anunțate vreme de patru săptămâni și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil, după următorul program: 

  • Ozun: 5-7 septembrie;
  • Boroșneu Mare: 8-9 septembrie; 
  • Zagon: 12-15 septembrie;
  • Zăbala: 16, 19, 20 septembrie; 
  • Moacșa: 21-22 septembrie; 
  • Cernat: 23, 26, 27 septembrie; 
  • Brețcu: 28-30 septembrie. 

Caravana va fi amplasată în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei –, precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției „Observatorul de Covasna”. 

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Covasna este de 20,3 cazuri la suta de mii de locuitori, se mai arată în comunicatul de presă amintit, care notează și că „România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament. 20% dintre pacienții care sunt diagnosticați anual cu tuberculoză în Europa sunt români. În acest top nedorit suntem urmați de Polonia, iar Lituania înregistrează cel mai mare număr de bolnavi cu tuberculoză rezistentă la tratamentul antibiotic, MDR TB și X-DR TB”. 

Aceeași sursă informează că mobilizarea și informarea populației din județ pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Covasna, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie. Proiectul beneficiază de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei - PNPSCT. 

În judeţul Covasna, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect. 

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul proiectului vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare”, se mai arată în comunicatul de presă amintit. 

Până în prezent, de la demararea activității de screening al tuberculozei, peste jumătate din județele României au intrat în acest proiect. Aproape 60.000 de persoane au beneficiat astfel de serviciile caravanei. 

Coordonatorii campaniei informează că „tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch, care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii”. 

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare, astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Programul, implementat la nivel național de către Institutul „Marius Nasta” București, cu sprijinul Ministerului Sănătății, este finanțat din fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 68,4 milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro). 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 - „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. 

Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.