ACTUALITATE 28 noiembrie 2016

O bicicletă produsă în SUA și un atelier de scanare 3 D, printre „vedetele“ Sfântu Gheorghe Design Week

de Sever Ioan Miu | 1060 vizualizări

Organizat pentru a doua oară în orașul nostru, evenimentul Sfântu Gheorghe Design Week/Design Week sepsiszentgyörgy a adus între 21 și 27 noiembrie în municipiu zeci de evenimente culturale, având ca temă generală jocul și comunicarea. Printre acestea, expoziția de design a lui Ianis Vasilatos, care și-a adus, în premieră, la Sfântu Gheorghe, bicicleta cu motor pe care a conceput-o pentru o firmă din SUA. Un alt eveniment inedit a fost un atelier prin care doi tineri din oraș au încercat să printeze în trei dimensiuni chipul vizitatorilor. În ceea ce privește designul vestimentar şi de accesorii, parada de modă organizată cu ocazia săptămânii modei a fost luată cu asalt de un public numeros, unii dintre cei veniți nereușind să participe la eveniment din cauza numărului mai mare de participanți față de cel prevăzut. Despre toate acestea și alte evenimente din cadrul Sfântu Gheorghe Design Week, în rândurile de mai jos.

Bicicleta americană și vehiculul SFSf Gheorghe Design Week (2)

Marți, 23 noiembrie, la Centrul Artistic Transilvănean, covăsnenii au avut ocazia de a vedea în realitate bicicleta cu motor a lui Ianis Vasilatos, despre care ați putut citi mai multe într-un număr anterior din Observatorul de Covasna. L-am rugat pe Ianis, designer orădean născut și crescut la Sfântu Gheorghe, să ne spună mai multe despre bicicleta sa. „Proiectul bicicletei Ariel Cruiser a fost realizat în Statele Unite, eu l-am câștigat prin concurs la care au participat 300 de proiecte.  Proiectul meu a fost o negare din start. Ei au cerut să proiectăm o bicicletă cu motor. Toată lumea s-a apucat să ia cadrul normal de bicicletă din magazine și să încerce să monteze un motor. Eu nu am fost de acord cu această idee. Mi-am zis: avem un motor, la care construim cadrul și tot ce-i trebuie ca să funcționeze“, a detaliat creatorul vehiculului. „Au fost circa 50 de exemplare făcute, într-o serie limitată, care a fost vândută din start, se așteaptă o altă producție mai mare, pe anul viitor, dacă o să se merite“.

Alte creații de design industrial ale lui Ianis Vasilatos au putut fi admirate exclusiv pe planșele expuse pe pereții spațiului expozițional. Pe lângă proiecte de drone și camioane, am remarcat un vehicul imaginat pentru un film science-fiction, care a reprezentat lucrarea de diplomă a designerului. „Este un proiect foarte important, pentru că m-am certat foarte mult ca să-l realizez. În designul industrial, de câte ori se cere un proiect de diplomă, trebuie să fie o chestie funcțională. Dacă vreau o bicicletă, trebuie să fie să poată transporta ceva, iar eu voiam un proiect absolut fantastic. Profesorii mei coordonatori nu prea au fost de acord, dar până la urmă ne-am înțeles și a meritat și pentru ei, a fost unul dintre cele mai bune proiecte de-atunci, pe care Clujul l-a notat cu 10”, ne-a povestit Vasilatos. Alte evenimente vernisate la Centrul Artistic Transilvănean a fost expoziția de afișe „Photo Ludens“, a Universității Creștine Partium, respectiv expoziția Transylvania Tranzit.

Scanare 3 D și experimente de printareSf Gheorghe Design Week (1)

Un alt eveniment din cadrul Sfântu Gheorghe Design Week a fost atelierul 3 D Workshop. Designerii Fekete Bálint și Bagoly Levente au realizat un dispozitiv de fotografiere din mai multe unghiuri cu mai patru telefoane digitale.

„Sunt patru telefoane cu cameră foto, puse într-un semicerc care se întoarce în jurul capului. Prin acest dispozitiv se fac multe poze pentru fotogrammetrie, respectiv o scanare 3D din fotografie, cu un nor de puncte. Cu asta am vrut să scanăm capul oamenilor, dar am avut nişte probleme din cauza luminii şi background-ul. La sfârşitul celei de-a doua zi am reuşit să facem un scan bun”, a declarat designerul Bagoly Levente. Intenția workshopului, început de vineri, era să recreeze, la scară mică și în trei dimensiuni, chipurile vizitatorilor, sau în cuvintele celor doi designeri, „să lege realitatea de virtual“. Din păcate, din cauză că crearea dispozitivului de fotografiere și alte procese tehnice au luat mai mult timp decât se estima, cei doi designeri nu au reușit să termine de printat, în atelier, niciunul dintre capetele fotografiate. „Importanţa acestui workshop era să vedem dacă putem să montăm un sistem de scanare 3D din telefoane mobile, software-uri free, ca să putem să realizăm portrete umane tridimensionale. Acum ştim ce trebuie să facem. Teoretic, tot sistemul funcţionează, practic sunt nişte probleme tehnice pe care trebuie să le finisăm: iluminarea contează, fundalul contează, viteza, stabilitatea sistemului”, ne-a explicat unul dintre organizatorii Design Week, Damokos Csaba. „Am învăţat foarte mult şi poate dacă o să mai facem, o să pornim de pe o treaptă superioară, pentru că deja am făcut primul pas. Am învăţat şi ce trebuie să îmbunătăţim ca să fie şi workshop-ul mai interesant şi pentru public şi produsul final să fie mai uşor de atins”, a concluzionat Bagoly Levente.

Invitați de la București

Designerii amintiți mai sus, Fekete Bálint, Bagoly Levente și Ianis Vasilatos, sunt toți trei născuți la Sfântu Gheorghe, ediția de anul acesta a Design Week punând accent pe designul din Transilvania, îndeosebi din Covasna și Harghita. Totuși, printre cei care au avut o expoziție la Casa cu Arcade, iar, ulterior, și-au vândut creațiile la târgul de design din fosta librărie de artă din Piața Libertății, s-au numărat și cuplul de creatorii bucureșteni de la Mormi Design, cu mai multe jucării din lemn. „Am aflat despre organizatorii târgului printr-o expoziţie care a fost la Centrul Cultural Maghiar de obiecte de design, care au fost făcute, din câte am înţeles, într-o tabără de vară în Transilvania. După aceea am aflat de acest Design Week de la Sfântu Gheorghe şi i-am contactat pe organizatori şi i-am întrebat sub ce condiţii se poate participa. Întâmplător, tema de anul acesta era „joc şi comunicare” şi cum eu aveam obiectele pentru joacă pentru copii, am stabilit să trimit ce am şi am fost selecţionat şi am făcut o expoziţie”, a spus unul dintre designerii Mormi, Patrick Murăraș. Jucăriile din lemn marca Mormi, printre care Cubul Ferecat, Cutia Ferecată, Cutia Luminoasă sau Roaba-lup, sunt făcute pentru a dezvolta abilitățile motorii, dar și imaginația copiilor: „Cutia ferecată poate să capete o nouă dimensiune pentru ei, să ascundă lucruri, să îi dea o destinaţie pe care şi-o doresc. E pur şi simplu un obiect care nu are o destinaţie anume. Noi facem astfel de obiecte, care nu au destinaţie anume pentru ca cei mici să le ofere o anumită folosinţă cu imaginaţia lor”.

Paradă de modă cu „casa plină”

Design Week Sfântu Gheorghe a găzduit și o paradă de modă, găzduită la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. Organizatorii nu se așteptau la un public venit într-un număr atât de mare, încât spațiul ales pentru parada modei s-a dovedit neîncăpător, unii dintre iubitorii de modă neputând să asiste la eveniment. „Mă bucur foarte mult pentru numărul mare de spectatori. E mare lucru să faci un eveniment full house în oraș. Din păcate au fost câțiva care nu au mai încăput“, ne-a declarat unul dintre organizatori, Grubisics Csaga, în timp ce alt organizator, Csaba Damokos, a anunțat că pe viitor astfel de evenimente vor fi organizate în spații mai mari. „Mă bucură faptul că anul acesta am reușit să aducem creatori renumiți, cum ar fi Olah Gyarfas și consider că este un lucru extraordinar faptul că avem așa de mulți creatori în zonă (...). Colecțiile au fost actuale, mare parte dintre ei sunt pe piață”, a  mai spus Grubisics, amintind că doritorii au putut achiziționa o parte dintre creațiile prezentate la paradă, din târgul organizat în fostul magazin de cărți de artă, tablouri și ustensile pentru artiști plastici.

Impresii la final de festival

„Cred că Sfântu Gheorghe a fost din multe aspecte mai bine decât ediţia trecută. Am făcut progrese în unele zone chiar peste aşteptări. De exemplu la parada modei show-ul a fost mult mai interesant, publicul a fost mai numeros. Şi la expoziţii şi la workshopuri interesul a fost destul de mare. Deşi noi ne gândeam să facem din doi în doi ani acest eveniment, foarte mulţi designeri şi-au manifestat dorinţa de a participa şi anul viitor. Probabil o să facem în fiecare an şi de anul viitor cu un program mai restrâns, cu mai puţine evenimente, dar cu o greutate mai mare. Cred că a fost foarte important pentru designerii din zonă că se vede că există o breaslă a designerilor, că această meserie este la vedere. Acesta este şi scopul Design Week-ului”, ne-a spus, în încheiere, organizatorul și designerul Damokos Csaba. „Este un eveniment surprinzător de bine închegat (...). Un festival de design este greu de făcut din cauză că se găseşte greu material. Acum vine o nouă generaţie şi se pare că cei tineri au idei şi fac lucruri minunate. Iată că Sfântu Gheorghe a reuşit să strângă o mulţime de obiecte variate pentru expoziţie, care arată foarte bine”, a spus și designerul bucureștean Patrick Morăraș.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.