ACTUALITATE 3 martie 2022

Numărul investigațiilor de rezonanță magnetică, triplat în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 903 vizualizări

Un bilanț al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe arată că de când s-a pus în funcțiune aparatul de rezonanță magnetică, singurul de acest tip din județ, numărul investigațiilor s-au triplat. Atât cererea, cât și strategia spitalului, dar și schimbările privind decontările au contribuit la creșterea numărului în beneficiul pacienților care nu mai trebuie să meargă în alte județe pentru acest tip de analize. 

„Numărul de investigații de rezonanță magnetică decontate a fost de 127 în luna februarie. Este important să discutăm despre acest subiect. Spre exemplu, pe anul 2021, s-au făcut peste 1.700 de investigații de rezonanță magnetică. (...) Înainte de a pune în funcțiune aparatul nostru de rezonanță magnetică, la nivel de județ în jur de 50 de pacienți beneficiau de investigații de rezonanță magnetică pe lună, mai exact în jur de 50 de investigații de rezonanță magnetică s-au efectuat în sistem de decontare prin Casa de Asigurări. Iată, această cifră aproape că s-a triplat în județul nostru”, a spus miercuri, într-o conferință de presă în care s-a prezentat activitatea pe luna februarie a Spitalului, managerul András-Nagy Róbert. 

A crescut, într-adevăr și suma pe care Casa de Asigurări o alocă examinărilor de RMN ambulatorii, dar numărul a crescut și pentru că acesta include nu numai pacienți ambulatori, ci și pe cei internați în spital, care nu sunt plătiți separat de Casă. Plus, noi am încercat să facem cu prioritate aceste examinări, care sunt mult mai scumpe, iar din cele ieftine (n.red. de exemplu Computer Tomograf), unde pacientul e mai degrabă dispus să plătească, facem mai puține”, a explicat și directorul medical, dr. Roșu Mátyás. 

Reprezentanții spitalului au subliniat și că sumele decontate de Casa de Asigurări pentru investigații medicale nu sunt nici pe departe suficiente, dar că este o situație generală. 

Bilanțul mai arată și că luna trecută la SJU s-au efectuat, în total, peste 2.300 de investigații de imagistică medicală.

Totodată, numărul analizelor medicale prelucrate în laboratoarele Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe s-a ridicat la aproape 12.500. 

În vară se împlinesc trei ani de când la Spitalul din Sfântu Gheorghe se pot face investigații de rezonanță magnetică. 

Programările se fac în continuare la numerele de telefon publicate și pe site-ul Spitalului, +40 267 318 165 sau +40 771 042 232. 

Nu există posibilitatea de a face acest tip de programare online pentru că, spun reprezentanții spitalului, sunt mai multe tipuri de informații pe care operatorul trebuie să le ceară pacientului care se programează (de exemplu, dacă are o parte de metal în corp sau stimulator cardiac etc.). 

Și în prezent există o listă de așteptare de două până la trei luni. 

Sursa foto: arhivă, 2018. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.