ACTUALITATE 26 iunie 2019

Numărul infracțiunilor contra patrimoniului, în scădere în județul Covasna

de Covasna Media | 559 vizualizări

A crescut însă numărul furturilor din locuință comise prin metoda împrietenirii; recomandări de la polițiști

Statisticile înregistrate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Covasna relevă că în primele cinci luni ale acestui an numărul infracțiunilor contra patrimoniului a înregistrat o scădere ușoară cu 3% față de perioada similară a anului trecut, numărul total al furturilor fiind, de asemenea, în scădere cu 3,8%.

Cu toate acestea numărul furturilor din locuință a înregistrat o ușoară creștere, cu 5 fapte, față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind sesiate 46 de fapte. În ceea ce privește modurile de operare preferate de  răufacători, metoda împrietenirii se află în top, numărul faptelor comise în acest fel la nivelul județului nostru fiind de 12.

Cum acționează hoții?

În primul rând, este bine de știut că victimele sunt alese cu preponderență din rândul persoanelor în vârstă, iar modul de acțiune este simplu: o persoană ține victima ocupată, fie oferindu-i diverse bunuri spre vânzare, fie cu diverse solicitări (cere o cană cu apă sau o sumă infimă de bani sub pretextul că nu este din județ și a rămas fără combustibil, ori pentru a cere indicații de deplasare). În tot acest timp alte persoane pătrund în locuință și sustrag bani sau valori. Până când victima ajunge să realizeze ce s-a întâmplat, hoții se fac nevăzuți.

Alte elemente despre care cetățenii este bine să știe: cei care comit astfel de fapte sunt, de cele mai multe ori, din alte județe, nu sunt localnici. Ei acționează în plină zi, urmărind să găsească pe cineva acasă, iar ușile descuiate și mizează pe naivitatea și bunăvoința victimelor.

Ultimul caz de acest gen s-a petrecut la începutul lunii iunie, într-o localitate covăsneană din mediul rural, unde răufăcătorii au sustras 8.000 de lei din locuința unei femei de 67 de ani. Polițiștii au un cerc de bănuiți în acest caz și fac în continuare cercetări pentru a-i identifica pe făptași.

Ce recomandă polițiștii?

Pentru a nu cădea victime ale unor astfel de fapte, oamenii legii le recomandă cetățenilor să fie extrem de prudenți cu persoanele străine care le calcă pragul. În era în care la orice magazine găsim produsele necesare traiului, se recomandă să evitați achiziționarea de produse de la comercianți ambulanți. Luați în calcul atât riscul de a cădea victime ale unor furturi comise în modul descries mai sus, dar și faptul că produsele achiziționate pot avea o calitate îndoielnică, iar ulterior vă va fi greu, dacă nu chiar imposibil, să cereți returnarea produsului sau despăgubiri.

De asemenea, polițiștii reamintesc faptul că și cetățenii pot ajuta la prevenirea comiterii de ilegalități. Dacă locuiți într-o zonă cu o comunitate mică și observați persoane ori autovehicule străine, luați legătura cu polițistul din localitate și comunicați-i aceste aspecte. Este posibil ca această atitudine de spirit civic să stea la baza rezolvării unui caz, în zilele următoare.

În cazul în care vă confruntați cu situații de acest gen, în care sunteți abordați, sub diverse pretexte, de îndivizi necunoscuți, rețineți cât mai multe detalii despre aceștia: vârstă, aspect fizic, îmbrăcăminte, mașina cu care se deplasează și direcția în care au plecat, iar dacă sunteți victime ale furturilor din locuință sau alt gen de fapte, sesizați poliția prin numărul de urgență 112.

Totodată, polițiștii le recomandă cetățenilor care au printre membri de familie persoane vârstnice, să discute cu acestea și să le explice, pe înțelesul lor, riscurile existente și cum ar trebui să acționeze.

(Compartimentul Relații Publice, Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.