ACTUALITATE 21 iunie 2016

Numărul donatorilor de sânge, în scădere în Covasna cu aproape 30% faţă de începutul anului

de Agerpres | 841 vizualizări

Numărul donatorilor de sânge s-a redus cu aproape 30% în judeţul Covasna faţă de începutul anului, iar conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe apreciază că numărul lor ar putea scădea şi mai mult în perioada verii, drept urmare a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei asupra importanţei donării de sânge.

„Scade din două motive – vara se pleacă în concedii şi tot vara se pleacă la muncile agricole. Ceea ce nu se ştie este că de la 1 ianuarie a.c oamenii pot dona sânge oriunde în România, până acum erau legaţi de judeţul de reşedinţă, dar acum avem reţeaua informatizată şi pot dona oriunde, chiar dacă sunt din Satu Mare şi sunt în concediu pe Litoral, la Constanţa, spre exemplu. Munca noastră nu există fără donatori, fără ei nu putem livra produse de sânge absolut vitale spitalelor”, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe, dr. Andy Rosin.

Potrivit acestuia, România se numără printre ţările cu cel mai mic număr de donatori, iar în opinia sa acest lucru are drept cauză lipsa altruismului şi a simţului civic. Totuşi, în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului persoanelor care donează sânge din considerente umanitare şi nu pentru bonurile de alimente cu care sunt recompensaţi.

„La noi se donează din mai multe motive. În ultima perioadă a apărut donatorul pe care ni-l doream de mult timp, cel care donează ca gest civic. O altă parte, din ce în ce mai puţin numeroasă, sunt cei care donează specific pentru acele tichete de alimente, iar un alt treilea segment, din păcate în creştere, este cel al donatorilor de oportunitate, al celor care donează pentru vecini, rude, cunoştinţe, etc, deşi cei care donează ţintit sânge”, a mai spus dr. Andy Rosin.

El a spus că, deşi instituţia pe care o conduce se confruntă cu multe probleme, cum ar fi numărul mic de angajaţi, neplata orelor suplimentare, lipsa unui mijloc de transport specializat pentru colecte mobile, până acum nu s-au înregistrat sincope majore în activitate.

„Au mai fost disfuncţionalităţi de moment, dar s-au rezolvat la timp. Există impedimentul că nu ne putem deplasa, nu avem un parc auto care să ne permită să mergem în întâmpinarea donatorilor. Nicăieri, în nici o ţară din lume nu se aşteaptă ca un donator să facă 50 de kilometri dus şi 50 întors pe cheltuiala lui ca să doneze sânge, decât dacă o face pentru cineva anume. Nicăieri nu se face aşa ceva, se face cu colecta mobilă, dar la noi parcul auto este sublim, dar lipseşte cu desăvârşire, ca să îl citez pe Caragiale. Ne zbatem între numărul insuficient de oameni şi dotările insuficiente. Din păcate, noi suntem în background-ul actului medical, nu suntem vedete, nu facem gesturi spectaculoase, nu resuscităm pe nimeni în faţa camerelor de luat vederi, nu schimbăm rinichi, ficaţi, inimi, noi avem o activitate medicală specifică fără de care nu se pot schimba inimile, dar asta nu se vede. E greu să dai suficient sânge dacă nu ai donatori, nu ai personal, nu ai echipament. Şi totuşi rezistăm”, a adăugat Andy Rosin.

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe a avut de-a lungul timpului diverse iniţiative prin care a reuşit să mărească numărul donatorilor. Spre exemplu, pe lângă bonurile valorice, la care aceştia au dreptul conform legii, le-a mai oferit câte o porţie de cârnaţi, îngheţată sau apă minerală din „partea casei”.

Într-o campanie anterioară s-a folosit de afişe inspirate de cele din Vestul sălbatic, intitulate „Wanted”, cel căutat fiind donatorul onorific. „Este căutat donatorul onorific” scria în primul rând al afişului, după care erau înşirate „semnalmentele” acestuia – vârsta cuprinsă între 18 si 60 de ani, peste 60 de kilograme şi obligatoriu sănătos, şi „recompensa”, iar campania s-a bucurat de succes în special în rândul tinerilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.