Numărul de consilieri locali și județeni crește
Numărul de consilieri locali și județeni din Covasna va crește în urma alegerilor locale ce vor avea loc pe 5 iunie, de la 573, câți sunt acum, la 584. Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că noul cadru legislativ și fluctuația numărului de locuitori sunt motivele care determină modificarea numărului de consilieri.
Creşteri în ceea ce priveşte numărul de consilieri se înregistrează la Consiliul Judeţean la 31 de la 30, la Târgu Secuiesc la 19, de la 17, la Arcuş la 11, de la 9, la Belin la 13 de la 11, Brăduţ la 15, de la 13, Ghelinţa a avut 13, iar acum va avea 15, iar Vâlcele are 15 şi a avut 13. Brateşul este singura comună la care numărul de consilieri a scăzut, de la 11 la 9.
„Faţă de scrutinul anterior, cel din 2012, sunt câteva modificări generate pe de o parte de schimbările la nivelul cadrului legislativ, iar pe de altă parte de fluctuaţia populaţiei. Ştiu că la Vâlcele numărul populaţiei a crescut, pe de altă parte, spre exemplu la Consiliul Judeţean înainte era prevăzut un număr de 30 de consilieri pentru judeţele de până în 350.000 de locuitori. Anul trecut legea s-a schimbat şi s-a trecut la un număr de 31 de consilieri. În acest caz nu s-a schimbat numărul populaţiei, ci limita impusă în lege. În plus, raportarea nu s-a mai făcut la numărul de locuitori, ci la numărul de locuitori cu domiciliul în localitatea în care votează. De aici sunt aceste creşteri”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.
Prefectul a adăugat că în ceea ce priveşte alegerile locale au fost stabilite şi numerotate circumscripţiile electorale locale. „Avem 45 de circumscripţii corespunzător celor 45 de Unităţi Administrativ Teritoriale. Două dintre acestea sunt municipale, la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc, trei orăşeneşti, la Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului, iar restul sunt comunale. Avem şi circumscripţia judeţeană care a fost stabilită prin Hotărâre de Guvern şi este circumscripţia electorală numărul 15”, a spus prefectul.
Sebastian Cucu a mai precizat că hârtia pentru tipărirea buletinelor de vot este asigurată din rezervele statului, fiind vorba de circa 14 tone. „Estimăm un număr de aproximativ 600.000 de buletine de vot, câte 200.000 pentru fiecare tip de alegeri – primar, Consiliu Local, Consiliu Judeţean”, a punctat Prefectul, care a menţionat că tipărirea buletinelor de vot ar putea costa între 90.000 şi 120.000 de lei.