ACTUALITATE 8 octombrie 2015

Numărul de atacuri ale urșilor a scăzut în județ față de anul trecut

de Sever Ioan Miu | 1345 vizualizări

Pagubele provocate de urși anul acesta asupra culturilor și animalelor din judeţul Covasna au fost mai scăzute, aproape la jumătate, față de anul trecut. Directorul Agenţiei pentru Protecția Mediului Covasna (APM), Gheorghe Neagu, ne-a explicat motivul acestei ameliorări a situației și a precizat că rolul APM în cazul pagubelor produse de urși se reduce la constatarea lor.

„Anul acesta s-au înregistrat 47 de atacuri din partea urșilor, față de 176 de atacuri anul trecut. 46 s-au soldat cu uciderea unor animale. Au murit 26 de bovine, 22 de ovine și o caprină”, ne-a declarat şeful APM.

Cele mai multe atacuri cu uciderea animalelor au avut loc la stâne, adică în pădure sau lângă, după cum ne-a precizat Berde Lajos, tehnician de protecția mediului în cadrul APM Covasna. „Mai sunt câteva cazuri la marginea satelor, petrecute de obicei în amurg sau noaptea, mai rar dimineața”, a adăugat Gheorghe Neagu.

Tot anul acesta, urșii au distrus 6,3 hectare de porumb, un hectar de grâu și 87 de pomi fructiferi. „Văd că s-au specializat să mănânce porumbul că e dulce, mai ales ursoaica are nevoie, în perioada de lactație. Toamna, când fructele încep să se facă, urșii atacă livezile de prun, mai puțin merii. Anul trecut am avut chiar și un urs căruia i-au plăcut nucile, spărgea nuci”, a povestit, zâmbind, Neagu.

Scăderea numărului de atacuri, față de anul trecut, s-a produs pentru că fructele fiind abundente și coapte la timp, urșii au ieșit mai târziu din pădure ca să-și caute hrana. „A fost zmeură multă, au fost mure, nu au mai coborât animalele ca în anii din urmă, când fructificația a fost destul de slabă”, a punctat directorul APM.

Urșii-problemă ar trebui uciși mai ușor

„Urșii-problemă ar trebui omorâți mai ușor, fără derogare de la minister, pentru că, dacă sunt lăsați liber, vor produce pagube altundeva în județ”, mai spune Neagu. Ideea a fost comunicată ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, cu ocazia întrunirii acesteia cu primarii și autoritățile implicate în protecția mediului la nivel județean.

„Am propus doamnei ministru ca în cazul urșilor problemă, o comisie formată din reprezentanți APM, Garda Forestieră, Prefectură și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, să decidă împușcarea lor. Comisia ar trebui să fie propusă de minister și să funcționeze timp de patru-cinci ani”, a precizat Neagu, care nu știe ce măsuri vor fi luate în acest sens la București.

APM nu poate despăgubi gospodarii afectați de urși

Tot el a declarat că Agenţia pentru Protecția Mediului Covasna nu are atribuții pentru despăgubirea cetățenilor ale căror culturi sau animale au fost afectate de urși. „Noi suntem doar parte în comisia de constatare a pagubelor. Dosarul este întocmit de către primărie și înaintat Gărzii Forestiere. Acolo dosarul este analizat și este dat spre plată. Banii sunt plătiți de către minister și în funcție de sumele alocate sunt plătite dosarele de despăgubire către cetățeni”, ne-a declarat Neagu.

„Noi nici nu avem situația cu ce este de plătit. Aici ar trebui făcută o mică corelare între instituții. Când plătește ministerul, ar trebui să transmită și către Agenție o hârtie cu dosarele plătite. Oamenii care vin la Agenție să poată să vadă cât li s-a plătit și în ce dată”, a specificat directorul APM.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vigilante, 18 octombrie 2015
Foarte interesant articol, nu numai pentru populatia judetului Covasna.Multi dintre romani (si chiar straini)sunt atrasi de tema aceasta spectaculoasa si unii dintre ei afla pe aceasta cale despre citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.