ACTUALITATE 17 mai 2017

Numărul corigenţelor şi absenţelor nemotivate a crescut considerabil în primul semestru în judeţul Covasna

de Agerpres | 2925 vizualizări

Numărul corigenţelor şi absenţelor nemotivate înregistrate de elevii covăsneni în primul semestru din acest an şcolar a crescut considerabil, fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.

Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, în primul semestru au rămas corigenţi la una sau mai multe materii un număr de 2.456 de elevi, dintre care aproape jumătate din clasele V-VIII, cu 232 mai mulţi decât în primul semestru al anului anterior.

Cât priveşte notele la purtare, s-au înregistrat 264 de medii sub 7, majoritatea pentru absenţe nemotivate, faţă de 188 în semestrul I al anului şcolar trecut, şi un număr de 1119 elevi cu situaţia şcolară neîncheiată, cu 410 mai mulţi raportat la perioada anterioară.

Potrivit aceluiaşi raport, elevii covăsneni au acumulat în primul semestru al anului şcolar un număr total de 498.465 de absenţe, dintre care peste 51% nemotivate, respectiv 255.663.

În medie s-au adunat 18,8 absenţe pe elev, dintre care 9,64 nemotivate, cele mai multe la învăţământul profesional - 31,72, învăţământul liceal de zi - 21,43 şi învăţământul gimnazial - 19,90 absenţe pe elev.

„În semestrul I al anului şcolar 2016-2017 s-au înregistrat atât cel mai mare număr de absenţe, cât şi cel mai mare număr de absenţe nemotivate din ultimii şase ani, cu o excepţie în semestrul I al anului şcolar 2013-2014. (...) Fapt îmbucurător, însă, este că numărul mediu de absenţe nemotivate pe elev la învăţământul liceal de zi a înregistrat în semestrul I al anului şcolar 2016-2017 cea mai mică valoare din ultimi şase ani”, se arată în raportul menţionat.

Topul liceelor cu cele mai multe absenţe nemotivate este condus de liceele tehnologice „Kós Károly” şi „Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe - 18,71, respectiv 13 absenţe nemotivate pe elev, iar la polul opus se situează Liceul Teologic Reformat Târgu Secuiesc şi Colegiul „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, în medie cu mai puţin de o absenţă nemotivată pe elev.

Cât priveşte învăţământul gimnazial, Şcoala „Néri Szent Fülöp” din Sfântu Gheorghe deţine recordul la nivel judeţean, cu 45,35 de absenţe nemotivate pe elev.

În cele 41 de unităţi de învăţământ gimnazial din mediul rural, numărul mediu de absenţe nemotivate a fost de 15,51, cu 5,87 peste media judeţeană de 9,64, iar în 20 dintre acestea a depăşit cu mult cotele. Spre exemplu, la Şcoala Gimnazială „Kicsi Antal” Turia şi la Şcoala Gimnazială „Kun Kocsárd” din Ojdula s-au înregistrat în medie peste 42 de absenţe nemotivate pe elev, dar a fost şi o unitate de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială 'Dr. Gelei József' din Arcuş, unde nu s-a înregistrat nicio absenţă nemotivată.

Pentru a combate absenteismul şi implicit abandonul şcolar, conducerea Inspectoratului Şcolar a cerut unităţilor de învăţământ din judeţ să monitorizeze atent prezenţa la cursuri şi să aplice cu exigenţă prevederile regulamentelor şcolare, să clarifice situaţia elevilor neşcolarizaţi, cu situaţia neîncheiată şi cu abandon, măsurile mergând până la întărirea pazei la intrarea şi ieşirea din unităţile de învăţământ pentru a diminua numărul elevilor care pleacă de la cursuri, discuţii cu părinţii şi vizite la domiciliile elevilor din învăţământul obligatoriu care acumulează multe absenţe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.