ACTUALITATE 22 aprilie 2020

Numărul angajaților Spitalului Județean depistați cu noul coronavirus se ridică la 66

de Iulia Drăghici - Taraș | 4296 vizualizări

Încă un angajat de la Obstetrică – Ginecologie a ieșit pozitiv la testul COVID-19 

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență, „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au spus marți că numărul total al angajaților depistați cu noul coronavirus se ridică la 66. Asta după ce s-a pozitivat testul încă unui angajat de pe Secția de Obstetrică – Ginecologie. 

Avem astăzi un nou caz pozitiv confirmat, un angajat de la secția de Obstetrică – Ginecologie. Secția de Obstetrică-Ginecologie cu Neonatologie a fost testată la sfârșit de săptămână. Rezultatele le-am primit sâmbătă. S-a dovedit un nou caz pozitiv. Este vorba despre o persoană cheie în repornirea secției de Obstetrică – Ginecologie. (...) În momentul de față, având în vedere și acest caz pozitiv, reorganizăm activitatea ca în momentul în care avem toate rezultatele finale să putem da drumul și la această secție, adică să putem funcționa cu efective sănătoase”, a explicat marți, într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert. 

Directorul medical, dr. Roșu Mátyás, a punctat în același context că „ea (n.red. angajata infectată), de patru săptămâni nu a mai venit la spital și este complet asimptomatică. Nu a prezentat niciun semn că ar fi bolnavă”. 

Starea angajaților depistați cu COVID-19 este bună, sunt în general asimptomatici, spun reprezentanții spitalului, dar că pentru cinci dintre aceștia boala s-a manifestat mai agresiv, sub forma unei pneumonii mai severe decât în alte situații. 

Per ansamblu urmează ca săptămâna aceasta și viitoare să fie retestați și după cele două rezultate negative, pe care sperăm să le aflăm să fie calificați ca pacienți sănătoși și să reia munca în cadrul spitalului”, a spus managerul. 

Tot acesta a ținut să precizeze că numărul de cazuri făcut public este cel real și a punctat că zvonurile, conform cărora se încearcă mușamalizarea situației sunt false.  

Din punctul nostru de vedere, eventualitatea cazurilor pozitive a fost asumată în momentul în care noi am început testarea personalului. Dacă era vorba să mușamalizăm numărul acesta, atunci nu ajungeam la această cifră (66). Dar nu s-a pus niciodată această problemă. Laboratoarele, indiferent de care vorbim, unde noi am trimis până acum probele, au obligația de raportare a cazurilor pozitive, atât central, cât și la instituții descentralizate. Cifrele acestea, pe care le-am comunicat, au fundament legal în spate”, a spus managerul spitalului județean, András-Nagy Róbert.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe a început testarea personalului medical pentru depistarea posibilelor infecții cu noul coronavirus în debutul lunii aprilie. 

Măsura a fost luată, în premieră națională, spuneau reprezentanții spitalului, din dorința de a proteja angajații unității spitalicești, care sunt expuși infecției, dar și pentru că, la mijlocul lunii martie, unul dintre medicii de la Obstetrică-Ginecologie a fost depistat cu COVID-19. În 22 martie s-a dispus punerea sub carantină a trei secții din Spital – Ginecologie, Neonatologie și sala de nașteri. 

În 27 martie, și Secția de Terapie Intensivă a fost plasată sub carantină, după ce au fost depistate încă două noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, de această dată la doi pacienți internați, dar ulterior această secție s-a dovedit cea mai afectată de noul virus, pentru că au fost depistați 20 de angajați ca fiind bolnavi. 

În final, până în momentul de față, numărul angajaților Spitalului Județean infectați cu noul coronavirus se ridică la 66. Cei mai mulți de la ATI, dar sunt și de la secțiile de Obstetrică – Ginecologie, Oncologie, Oftalmologie și altele. 

Totuși, reprezentanții spitalului spun în continuare că este vorba despre o răspândire comunitară a virusului și că situația din cadrul spitalului nu pare să aibă legătură cu primele cazuri întâlnite în rândul medicilor de la Ginecologie. 

Specialiștii desfășoară în continuare anchete epidemiologice. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.