ACTUALITATE 18 mai 2020

Nu se vor mai da măști gratis la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1126 vizualizări

Autoritățile spun totuși că vor fi câteva excepții

Municipalitatea nu va mai putea distribui măști pentru toți cetățenii orașului, a spus vineri, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. Motivul: procedura de achiziție s-a schimbat după încheierea stării de urgență.

„Problema este destul de complexă și complicată pentru că practic în perioada asta a Stării de Urgență a existat o procedură simplificată prin care se putea face achiziții pentru  aceste tipuri de materiale, ceea ce începând cu această dimineață nu mai există. Deci practic dacă eu acum lansez o licitație pentru măști, o să folosim acele măști probabil undeva în primăvara anului viitor sau în cel mai bun caz toamna. Deci noi mai avem un anumit număr de măști și cu siguranță o să dăm persoanelor vulnerabile, dar nu vom fi în situația în care să putem da din nou tuturor cetățenilor din oraș”, a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád. 

Elevii care se vor întoarce la școală vor primi măști de protecție  

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a declarat că instituția are un stoc de 54.000 de măști care ar putea fi distribuite elevilor din cele 63 de instituții de învățământ care au examene în acest an. 

Totodată, Antal Árpád a precizat că în cazul în care elevii vor primi măști de la autoritățile centrale, este posibil ca de stocul rămas să beneficieze și cetățenii, însă acest lucru nu este sigur.

„Așa cum a spus și domnul președinte, a venit un ajutor recent din Ungaria și acolo a fost blocat un număr destul de mare de măști, în cazul în care nu știm ce se va întâmpla, dacă Statul va da sau nu va da măști pentru persoanele care trebuie să dea Bacalaureatul, pentru profesori și așa mai departe. În cazul în care Statul nu va da măști, atunci noi avem acel stoc și ne vom folosi de el ca să acordăm măști pentru elevi și pentru profesori. Dacă statul va rezolva această problemă, atunci vom rămâne cu acel stoc și vom putea da pentru cetățeni, dar nu vreau să promit lucruri pe care nu sunt sigur că le pot respecta, deci nu pot să promit în acest moment că vom putea din nou să dăm tuturor cetățenilor pachete cu măști”, a mai spus Antal Árpád.

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au distribuit în luna aprilie 20.051 de pachete care conțineau câte două măști pentru fiecare persoană, câte un dezinfectant și declarații pe propria răspundere. 

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând de vineri, 15 mai, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei „Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020, adică amendă între 500 și 2.500 de lei, informează Grupul de Comunicare Strategică.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.