ACTUALITATE 20 decembrie 2019

Nu e ninsoare, dar e „ploaie” cu amenzi de la DSVSA Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1593 vizualizări

Controlul a interceptat un transport cu aproape 600 de porcine provenite dintr-o zonă cu situație epidemiologică neclară

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a dat, în nici 10 zile de la intensificarea controalelor privind comerțul ilicit al porcinelor vii, al cărnii de porc, precum și a celor din domeniul siguranței alimentelor amenzi de peste 93.000 de lei. În plus, au fost confiscate peste 40 de kg de alimente. În același timp, datorită acestei acțiuni, un transport cu aproape 600 de porcine provenite dintr-o zonă a unui județ cu situație epidemiologică neclară în privința pestei porcine africane a fost împiedicat să ajungă în județ. 

Inspectorii DSVSA vorbesc despre o „ploaie de amenzi”, după ce au fost verificate în ultima perioadă peste 150 de vehicule. 

Odată cu apropierea perioadei sărbătorilor de iarnă, perioadă în care transportul porcinelor vii, al cărnii și preparatelor din carne de porc se intensifică, inspectorii DSVSA Covasna cu sprijinul IPJ Covasna, în spiritul prevenirii introducerii și extinderii pestei porcine africane în județ, au efectuat o serie de controale în trafic. În aproape 10 zile de la începutul acțiunii au fost verificate aproape 150 vehicule de transport, din care la 11 au fost constatate nereguli majore ca: transport efectuat cu vehicule neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, transport de animale cu vehicule neigienizate și nedezinfectate, neconcordanță între acte și transportul propriu-zis, transport de animale fără documentație completă etc.”, arată DSVSA într-un comunicat de presă. 

Pentru aceste 11 nereguli au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare totală de 21.800 de lei.  

„De asemenea, grație vigilenței organelor de control a fost împiedicată introducerea în județul Covasna a aproape 600 porcine provenite dintr-o zonă a unui județ cu situație epidemiologică neclară în privința pestei porcine africane”, a mai informat DSVSA. 

În același timp, s-au derulat controale și în ceea ce privește siguranța alimentelor. Printre ciudățeniile descoperite a fost o fraudă cu telemea, vândută ca fiind de oaie, când de fapt era obținută din lapte de vacă. 

„Au fost constatate transporturi de alimente cu vehicule neautorizate/neînregistrate, transporturi de alimente la care în urma controlului s-a constatat faptul că produsele transportate nu erau în concordanță cu documentele prezentate, transport de produse alimentare în condiții igienice și de temperatură necorespunzătoare, transportul produselor congelate cu ambalajul rupt care a dus la infectarea produsului, depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea incorectă a produselor expuse la vânzare, fraudarea prin care „telemeaua proaspătă de oaie” era substituită cu telemea obținută din lapte de vacă etc.”, mai arată sursa citată. 

În urma deficiențelor constatate au fost confiscate peste 40 kg produse alimentare și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 71.200 de lei. 

Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare, inclusiv în zilele de week-end și sărbători legale, mai transmite DSVSA. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.