ACTUALITATE 14 august 2020

Noutăți despre reabilitarea Castelului Mikó de la Olteni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2020 vizualizări

Castelul Mikó de la Olteni, aflat în proces de reabilitare pentru introducerea în circuitul turistic, a fost din nou subiect pe ordinea de zi a Consiliului Județean Covasna, în ședința de joi, 13 august. Consilierii au adoptat în unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind aprobarea măsurii de protecție compensatorie în cazul investiției „Reabilitare Castel Mikó”. 

Este vorba despre reabilitarea Castelului Mikó. Deja noi am început elaborarea proiectului tehnic, cu detalii de execuție, dar între timp proiectarea a ajuns în faza de obținere a avizelor și acordurilor și normativele de siguranță la foc a construcțiilor spun în felul următor: că trebuie să corectăm în sensul că instalația de hidranți exteriori cu un debit de 15 litri pe secundă să se dimensioneze pentru 20 de litri pe secundă. Despre asta este vorba în proiectul numărul 4 de pe ordinea de zi”, a spus, în cadrul ședinței, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor. 

„Prin această măsură compensatorie este posibilă asigurarea protecției propagării incendiului în ansamblul „Castel Olteni””, se arată în raport. 

Castelul Mikó este un monument istoric, situat în Olteni, comuna Bodoc, pe malul drept al râului Olt, construit în anul 1827 în stil clasicist. Castelul poartă numele contelui Mikó Miklós, care, conform legendei, a construit castelul, printre altele, din pietrele unei foste cetăți demolate, aflate în apropiere, numită Herecz. Săpături arheologice atestă faptul că ansamblul de clădiri s-a construit pe zidurile castrului roman, care odinioară se afla pe acest loc.

Spațiul a fost restituit urmaşilor în anul 2007. În anul 2014, acesta a fost vândut Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliului local Bodoc pentru suma de 250.000 de euro.

Castelul Mikó este unic în Transilvania datorită seriei de picturi murale bine conservate existente pe pereții interiori ai camerelor, ce surprind scene din viața socială ori evocă scene din războiul napoleonian, sursa de inspirație a acestei construcții transilvănene fiind Palatul Elysee din Paris – fosta reședință a lui Napoleon.

Locația găzduiește Școala Specială și Centrul de Plasament din Olteni. Autoritățile au demarat acțiunile de construire a trei case familiale noi nouțe în Târgu Secuiesc și Întorsura Buzăului, unde să fie mutați și cazați copiii care astăzi trăiesc în clădirile din zona Castelului Mikó.

Anul trecut au avut loc aici și primele evenimente de anvergură, prin care s-a dat startul punerii castelului în circuitul turistic. În mai a fost festivalul Transylvanian BBQ, iar în iunie diMANSIONS Hit Music Festival. La cel de-al doilea, în cele trei zile de eveniment au luat parte 15.000 de persoane. 

Chiar dacă din cauza COVID-19, pentru anul 2020 acestea s-au anulat, pregătirile pentru edițiile din 2021 sunt în toi.  

Sursă foto: diMANSIONS Hit Music Festival. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.