ACTUALITATE 29 iulie 2020

(Update) Reguli vechi și noi în parcurile din Întorsura Buzăului

de Observatorul de Covasna | 5481 vizualizări

Cine nu respectă regulile riscă să primească amenzi între 50 și 1.000 de lei

De câteva zile, în patru parcuri din orașul Întorsura Buzăului, din cele șase pe care le-am vizitat, sunt montate panouri care indică o serie de noi reguli pe care cetățenii urbei trebuie să le ia în seamă. Autoritățile au reglementat de la programul de funcționare, la cine are voie să intre în parc, precum și o serie de interdicții, ca scuturatul covoarelor. E notată acolo și o listă lungă de amenzi, însă, din ce am aflat de la autorități, nu e foarte clar cine le va aplica. 

Parcurile întorsurene nu mai sunt ce erau. Și la propriu, dar și la figurat. Iată că după ce au avut în anii trecuți parte de câteva modernizări, anul acesta se prezintă și „regulile de utilizare”. Mai concret, administrația orașului Întorsura Buzăului a impus câteva restricții.

„Obligațiile cetățenilor și Asociațiilor de proprietari”, adică regulile înscrise pe noile panouri,  sunt, așadar: 

  • program de funcționare, vara 8.00 – 22.00, iarna 08.00 – 17.00. 
  • limita de vârstă maxim 14 ani, greutate 54 kg.
  • însoțirea copiilor mai mici de 7 ani de către adulți.
  • să nu intre în spațiul de joacă cu animale de companie, biciclete, autoturisme etc.
  • sunt interzise jocurile cu mingea.
  • păstrarea curățeniei.
  • interzis consumul de băuturi alcoolice, fumatul și actele de vandalism.
  • interzis scuturatul covoarelor.
  • interzisă mutarea mobilierului urban: bănci, coșuri.
  • interzisă distrugerea echipamentelor, a împrejmuirii.
  • interzisă staționarea persoanelor în grupuri, pentru alt motiv decât cel de agrement.

Sancțiunile prevăzute se împart astfel, conform informațiilor trecute pe noile panouri: 

  • nerespectarea programului de funcționare – amendă 50 – 150 lei.
  • nerespectarea limitei de vârstă și greutății – amendă 50 – 150 lei.
  • consumul de băuturi alcoolice, substanțe halucinogene – amendă 100 – 500 lei.
  • staționarea persoanelor în grupuri, pentru alt motiv decât cel de agrement precum și supraaglomerarea cu persoane care nu sunt însoțitori ai copiilor – amendă 100 – 500 lei.
  • fumatul în spațiile de joacă – amendă 100 – 500 lei.
  • accesul și jocul cu mingi de fotbal/baschet/handbal/ în incinta spațiilor de joacă – amendă 100 – 500 lei.
  • accesul cu animale de companie pe spațiile de joacă – amendă 100 – 500 lei.
  • folosirea echipamentelor defecte – amendă 200 – 700 lei.
  • aruncarea în spațiile de joacă a gunoaielor, rezidurilor (n.red. reziduurilor)  – amendă 200 – 700 lei.
  • scuturatul covoarelor pe împrejmuire și echipamente – amendă 200 – 700 lei.
  • tulburarea liniștii publice precum și accesul cu biciclete, scutere, motorete, autovehicule în spațiile de joacă, cu excepția bicicletelor, trotinetelor, și tricicletelor pentru copii sub 7 ani – amendă 200 – 700 lei.
  • distrugerea echipamentelor, acte de vandalism – amendă 500 – 1.000 lei.
  • introducerea în incinta spațiilor de joacă a substanțelor inflamabile, pirotehnice – amendă 500 – 1.000 lei. 

Mirat că ne interesăm de motivația autorităților de a monta astfel de panouri în majoritatea parcurilor din oraș, viceprimarul orașului, Ștefan Platon, cel despre care edilul - șef, primarul Leca Băncilă, ne-a spus că a fost însărcinat cu implementarea, a întrebat cu „ce incomodează aceste măsuri, dacă incomodează?”. 

„Prea multe restricții pentru mai nimic”

În rândul cetățenilor s-au format deja, așa cum este obiceiul, mai multe tabere, printre care și cele pro și contra. Sunt părinți care spun, de pildă, că nu înțeleg de unde vine necesitatea impunerii unora dintre aceste reguli. 

„Am citit noile reguli. Sincer nu mi se pare corect. După ce că nici nu avem cine știe ce parcuri, să mai și interzică copiilor să intre cu mingea, să intre cu bicicleta. Da, sunt de acord să nu se fumeze sau să nu se consume băuturi alcoolice, da, asta e foarte bine. Dar prea multe restricții pentru mai nimic, să zic așa, pentru un simplu tobogan, un leagăn”, este de părere Monica Secelean.

Cât despre faptul că programul de funcționare al parcurilor iarna este între 08:00-17:00, aceasta se întreabă când vor mai avea timp copiii să meargă în parcuri să se joace.

„Când o să iasă în parc să se joace? Cât timp sunt la școală nu au voie, când ies de la școală n-au voie în parcuri. Unde o să se joace copiii noștri? În casă? Nu, deranjează vecinii. La primărie posibil”, spune retoric o mamă din Întorsura Buzăului.

„Înțeleg, unii tineri mai și distrugeau, poate din cauza asta au pus aceste reguli”

Sunt și tineri din oraș, dintre cei care au fost excluși de la posibilitatea de a mai frecventa parcurile în aer liber, care, la fel, spun că deși înțeleg rațiunea din spatele măsurilor, nu pot să fie întru totul de acord cu ele. 

„Înțeleg, unii tineri mai și distrugeau, poate din cauza asta au pus aceste reguli, că no, mai fugeau, părinții erau nevoiți să-și ferească copiii,  că poate puteau fi accidentați de leagăne. Înțeleg chestia asta, dar nu înțeleg de ce au pus aceste reguli din moment ce acei copii, care fac probleme, sunt excepții. Foarte mulți (n. red. tineri) vin, stau pe leagăne, dar nu fac gălăgie și nu distrug nimic. Practic chestia asta ne obligă să stăm ori în fața blocului, ori cine știe unde. La bloc nu prea e convenabil, deoarece mai sunt oameni în vârstă, care vor și ei să stea pe bancă. Singura variantă a rămas să mergem în zona de camping”, spune Ioan, un tânăr în vârstă de 18 ani. 

Acesta punctează, totuși, că este de acord cu regula care interzice animalele de companie în parc, căci, din punctul său de vedere, nu poți știi niciodată cum reacționează un câine când vede un copil alergând.  Și cu regula care privește jocul cu mingea acesta este de acord, dar nu vede o alternativă acceptabilă. 

„Adevărul că în unele parcuri chiar nu prea este loc unde să te joci cu mingea și atunci este riscul să lovești pe cineva. Dacă te joci cu mingea și dai cu piciorul mai tare în ea poți să lovești pe cineva, e adevărat. Dar nu poți să te joci nici în parcare pentru că mai vin mașini și șoferii fac urât și te întreabă: <<Dar tu nu ai unde să te joci cu mingea?>>. E foarte discutabilă și chestia asta, dar de principiu nu sunt de acord”, ne-a explicat tânărul de 18 ani.

Legislație și hotărâri 

În timp ce oamenii discută și dezbat noile cerințe, autoritățile spun că nu au făcut decât să pună în practică o serie de reguli prevăzute în legile țării, dar și decizii adoptate la nivel local. 

„Deci sunt niște reguli care s-au luat la nivel local. Sunt și reguli care sunt impuse prin lege, unele din ele. Nu am făcut decât să respectăm legea și Hotărârea de Consiliu”, ne-a spus marți viceprimarul Ștefan Platon. 

Totuși, sunt surse din Consiliul Local care spun că nu s-ar fi votat o asemenea decizie și, de altfel, într-o scurtă căutare, niciun astfel de document nu a putut fi găsit pe site-ul instituției, pentru a fi consultat.

Întrebat de când au intrat în vigoare noile reguli, acesta a răspuns: „să vă spun data exact de când a intrat în vigoare n-am datele exact, dar trebuie aplicate totuși”.

Copiilor le este interzis să se mai joace cu mingea în parc

Despre jocul cu mingea în parc, viceprimarul întorsurean spune că măsura vine cu scopul de a reduce riscul ca florile sau arbuștii din parcuri să fie rupți din neatenție.

„Păi haideți să vă spun: în parc sun flori, arbuști care s-au plantat. În parc se lucrează, se amenajează, vrem să întreținem, să scoatem ceva din parcul ăla. Dacă astăzi a rupt o floare, mâine a rupt un brăduleț, un arbust. Copiii sunt copii, nu poți să…Copiii se pot juca, au aparate de joacă, au leagăne, au tot ce trebuie acolo. În parcul acela muncim de câțiva ani să îl scoatem un pic, să îl revigorăm. Tot pentru copii, pentru ei, să se recreeze. Deci nu este interzis la copii, dar cu mingea totuși… Dacă îi lași pe ăia mici, ăia mici chiar nu strică. Dar vin cei mai mari, sunt copiii care aleargă printre flori, aruncă mingea”, ne-a explicat viceprimarul.

Cât despre faptul că întorsurenii se obișnuiseră să bată covoarele în parcuri, unde, de altfel, erau și bare speciale pentru asta, Ștefan Platon spune că „tot învăţul are şi dezvăţ”.

Fără animale de companie în parcuri

O altă măsură luată de autorități a fost aceea de a interzice accesul cu animale de companie în parc. 

„Sunt câteva persoane care se ceartă pe treaba aceasta și faptul că este și virusul acesta, și câini și animale, copiii se joacă, se duc dintr-o parte în alta. Unii neglijează, chiar dacă impui și le scrii pe tăbliță să-și ia fărașul și măturica în plasă cum este în străinătate. Trebuie aplicate măsurile. Avem o promenadă pe sub dumbravă, se pot duce acolo, zona campingului, se pot plimba, deci fără nicio problemă”, ne-a spus viceprimarul. 

Cine verifică respectarea noilor reguli?

Amenzile sunt cuprinse între 50 și 1.000 de lei, dar încă nu pare să fie clar cine va sancționa cetățenii care nu se conformează, având în vedere că la Întorsura Buzăului nu este Poliție Locală. 

„Primăria (n.red. va verifica și va aplica sancțiuni), bineînțeles! Avem un director administrativ care se ocupă de domeniul public și prin biroul de urbanism. Nu este directorul administrativ împuternicit să aplice sancțiunile, este o persoană de la taxe și impozite care va fi desemnată să aplice amenzile”, spune Ștefan Platon.

Cu toate că am vrut, marți nu am putut să aflăm mai multe detalii de la autorități. Nici cât a costat, nici unde s-au produs panourile, nici cum se vor asigura că vor fi respectate toate aceste reguli sau dacă vor fi montate și altele. De fapt, viceprimarul a retezat conversația, pe motiv că se afla la volan, nu înainte de a preciza că vom putea discuta mai multe la Primărie, dacă dorim. Am dorit, dar când am fost, nu l-am găsit la niciunul din cele două sedii ale instituției și nici nu a mai răspuns la telefon. La scurt timp, l-am zărit, întâmplător, în trecere, prin fața instituției la volanul unei mașini a Primăriei. Ne încăpățânăm, totuși, în optimismul nostru, să credem că nu ne-a evitat, ci că era, probabil, foarte ocupat. 

Până la noi lămuriri de la aleșii locali, un lucru este cert: este important să știm de existența noilor reguli și să le respectăm, căci, chiar dacă unele pot fi discutabile, în marea lor parte sunt, până la urmă, niște reguli de bun simț, care nu ar trebui să pună pe nimeni în prea mari dificultăți.

*** UPDATE: Ulterior publicării articolului, am primit informații despre Regulamentul de organizare și funcționare a spațiilor de joacă situate pe domeniul public al orașului Întorsura Buzăului. Hotărârea nr.48/2019 a fost adoptată de Consiliul Local în ședința din 27 iunie 2019. 

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.