ACTUALITATE 10 august 2022

Noi cercetări în situl Şoimeni „Dâmbul Cetății” ale arheologilor din Sfântu Gheorghe

de Diana Pantelimon | 1191 vizualizări

Echipa de arheologi din cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil științific) și formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ștefan, dr. Maria-Magdalena Ștefan și drd. Puskás József, a încheiat prima etapă de cercetare arheologică din 2022 a sitului Şoimeni „Dâmbul Cetății”, comuna Păuleni-Ciuc, județul Harghita, potrivit unei postări a muzeului pe Facebook.

Prima etapă de cercetare a avut loc în perioada iunie-iulie a.c., urmând ca pe parcursul lunii august să aibă loc etapa finală.

„Au fost descoperite și cercetate complexe arheologice atribuite culturilor: Cucuteni-Ariușd, Bodrogkeresztur, Coțofeni, Jigodin, Costișa-Ciomortan, Wietenberg, La Tene și Perioadei Postromane (Sec. IV d. Hr.). În campania din anul 2022 au fost descoperite și cercetate 6 șanțuri care înconjurau situl în zona de nord, nord-est și est, acestea nefiind contemporane. În prezent se documentează materialele arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) și s-au prelevat probe de lemn ars și os pentru a fi trimise la analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor“, au transmis reprezentanții muzeului, pe Facebook.

„În prima etapă s-a lucrat la verificarea fortificațiilor din jurul sitului, în jurul așezării. Partea de fortificații a fost cercetată pe mai multe etape, începând din epoca cuprului și până în epoca bronzului. Avem și date recente că ar fi și o amenajare mai târzie, după roman, asta fiind o noutate, deoarece n-am mai avut până acum din perioada secolului al IV-lea d. Hr. S-au verificat, s-au cercetat și mai avem de golit anumite zone. Am mai găsit niște case pe care trebuie să le verificăm, însă ne-am oprit o perioadă și vom relua după 17 august“, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, arheologul dr. Dan Buzea.

Potrivit reprezentanților muzeului, încă din perioada 1999-2019, situl este cercetat de MNCR, dar și de alte instituții partenere din țară și străinătate. În perioada 2019-2022, s-au realizat cercetări de teren cu rezultate semnificative pentru toate etapele de locuire a sitului și a zonelor învecinate, în cadrul proiectului HiLands.

„Proiectul Peisaje ascunse: explorarea prin teledetecție și LiDAR a drumurilor, granițelor și câmpurilor de luptă din Carpații de Sud-Est (HiLANDS) este un Proiect Complex de Cercetare de Frontieră (PCCF) și este finanțat de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). Proiectul este implementat de către un consorțiu de unități de cercetare-dezvoltare (CD), respectiv Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, Muzeul Brăilei „Carol I” și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni“, potrivit hilands.net4u.ro.

Sursa foto: Facebook/MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.