ACTUALITATE 28 iunie 2020

Noaptea urșilor: avertizări, atacuri și accidente

de Iulia Drăghici - Taraș | 5279 vizualizări

În Barcani, un urs a făcut pagube în mai multe gospodării, iar un altul a fost lovit de mașină între Olteni și Malnaș

Autoritățile covăsnene și localnicii din mai multe localități au fost în alertă în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru că mai mulți urși și-au făcut simțită prezența. ISU Covasna a emis în total trei avertizări RO-Alert pentru a semnala prezența urșilor în Barcani, Covasna și Ojdula. Totodată, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Covasna confirmă că s-au înregistrat mai multe pagube în gospodării din Barcani, dar informează că un alt urs a fost lovit de o mașină între Olteni și Malnaș.

Mai mulți urși au ieșit în noaptea de sâmbătă spre duminică în sate în căutare de hrană. Cele mai multe probleme raportate s-au înregistrat în comuna Barcani.

Localnicii de aici spun că după ce ursul a fost alungat de autorități, acesta s-a întors și a continuat să facă pagube.

„După ce a fost la noi peste o oră a fost la un vecin și a mâncat încă 25 de găini. Deși au venit primarul, trei echipaje de poliție, ursul a fugit, dar nu prea departe. Nu au ce să facă, au dat cu petarde și cam atât. Și la noi a intrat la găini, am rămas cu cinci găini. Aveam și rațe. Tot a distrus”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Ioana Pastor, o tânără care locuiește în Barcani.

Aceasta ne-a mai spus că nu este prima dată când ursul produce pagube bărcănenilor, dar că până acum nu au fost și animale omorâte.

„A mai fost la vecini, dar a distrus doar garduri și ce aveau prin curte, flori, ghivece. Clar se va întoarce, a devenit o obișnuință”, ne-a mai spus Ioana Pastor, care a mai precizat că autoritățile i-au sfătuit pe localnici să facă gălăgie, să dea petarde și să țină lumina aprinsă.

Oamenii mai spun că de fapt nu ar fi un singur urs în zonă, ci cel puțin doi, dintre care o ursoaică cu pui.

„Sunt mulți urși, nu e doar unul în zonă. Ziua la 14:00 s-a întâlnit un om pe deal cu unul, după un altul a văzut o ursoaică cu doi pui. Ar trebui să se ia măsuri, dar până nu omoară oameni nu se schimbă legile. Noi ne dorim liniște, ne e frică să mai ieșim din case. Ideal ar fi să-i ducă departe de civilizație, acolo unde le e locul, în habitatul lor natural”, este de părere Ioana Pastor.

Potrivit ISU Covasna, în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost emise trei avertizări RO-Alert, către locuitorii din Barcani, Covasna și Ojdula.

Pe de altă parte, un alt incident s-a înregistrat și între Olteni și Malnaș.

Un pui de urs a fost accidentat de mașină între Olteni și Malnaș, dar a fugit în pădure. La Barcani, într-adevăr a intrat și a mâncat niște găini într-un coteț, din informațiile pe care le-am primit până acum. Să vedem mâine dimineață ce convocatoare vin, că sunt mulți care nu sună la 112, dar vor merge mâine la primării și o să știm mai multe mâine, după ora 12, când încep să apară convocatoarele. Despre astea două, Barcani și Olteni – Malnaș am primit informații, în rest o să vedem mâine”, ne-a declarat duminică directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Sfatul autorităților, transmis și prin avertizarea RO-Alert noaptea trecută, este de a evita apropierea de animal, pentru că este considerat periculos. „Nu încercați să vă apropiați de el sau să îl hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesar”, mai preciza mesajul.

Sursa foto: Ioana Pastor, Carmen Roman.

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.