Noaptea Muzeelor marcată şi în judeţul Covasna
O bună parte dintre muzeele din judeţul Covasna s-au alăturat şi în acest an iniţiativei naţionale de a deschide porţile instituţiilor. Evenimentul a avut loc în noaptea de sâmbătă, 21 mai.
„Este frumos. Particip pentru prima oară la Noaptea Muzeelor şi mi se pare că e o idee bună. Nu ar fi rău dacă s-ar organiza de mai multe ori pe an”, ne-a spus vizitatorul Virgil Munteanu, care, împreună cu familia sa, a fost la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi la Muzeul Cinegetic.
Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe
Managerul de proiect al Asociaţiei Vadon, cea care administrează Muzeul Cinegetic, Török Enikő, ne-a spus că este a doua oară când instituţia participă la Noaptea Europeană a Muzeelor. „La fel ca şi anul trecut, avem foarte mulţi vizitatori. Elevii care au venit şi au susţinut programe culturale şi-au invitat cunoştinţele, rudele şi părinţii”, ne-a spus Török Enikő.
La finalul activităţii, pragul Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe a fost trecut de peste 900 de vizitatori, potrivit organizatorilor. 10 voluntari şi 4 angajaţi au pus la cale evenimentele organizate cu această ocazie. „Aşteptăm publicul să ne viziteze în continuare”, a mai spus Török Enikő.
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni cu cele 4 puncte muzeale
„La Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni suntem în al nouălea an de când organizăm Noaptea Muzeelor. În întreaga ţară, evenimentul a ajuns la a 12-a ediţie. Premieră pentru noi este că în acest an am deschis toate cele patru puncte muzeale: sediul din Sfântu Gheorghe, Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, sediul de la Miercurea-Ciuc şi Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci. În fiecare an încercăm să venim cu ateliere noi, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Anul acesta avem atelier de scriere cu pana, de asemenea un atelier de scriere pe tăbliţe de lemn, de pictură pentru figurine din ghips şi anumite forme din carton”, a declarat Cristina Felea-Baubec, muzeograf PR la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.
Potrivit organizatorilor, MNCR Sfântu Gheorghe şi Prima Şcoală Românească au fost vizitate de câteva sute de vizitatori.
„La Casa Memorială „Romulus Cioflec”, aflată pentru prima dată în activitate de Noaptea Muzeelor, au fost în jur de 60-70 de vizitatori. Să vină atâtea persoane într-o zi de sâmbătă este lucru mare”, a mai spus Cristina Felea-Baubec.
„Sincer, mă aşteptam să nu prea fie vizitatori la prima ediţie, dar se pare că au aflat de undeva şi au venit. Am avut persoane şi din Araci, dar a venit şi din Hăghig un grup frumos de elevi. Unii dintre ei au spus că nici nu au ştiut de muzeul „Romulus Cioflec” din Araci. Eu chiar am fost impresionată. Le-a plăcut ceea ce am prezentat, exponatul nostru vedetă, care a avut şi o poveste foarte frumoasă. Este vorba de două tablouri ale părinţilor lui Romulus Cioflec, şi nu ştiu dacă sunt doi ani de când muzeul le are în patrimoniu. Aşa încât cred c-am ales foarte bine acest exponat vedetă, copiilor le-a plăcut, au reţinut traseul şi le-a plăcut idea că părinţii scriitorului s-au întors la Araci”, a spus muzeograful Luminiţa Cornea.
Noaptea Muzeelor este un eveniment care a fost iniţiat de Ministerul Culturii din Franţa în anul 1999. România s-a alăturat iniţiativei acum 12 ani. „Evenimentul îşi propune să atragă atenţia vizitatorilor asupra valorilor eterne oferite de muzee, dar totodată şi să îndemne la cultivarea şi păstrarea tradiţiilor, a importanţei transmiterii valorilor culturale către generaţiile viitoare”, notează Asociaţia Vadon într-un document în care se prezintă evenimentul.