ACTUALITATE 2 iunie 2015

Nici urmă de râie la Lemnia

de Mirela Cara | 235 vizualizări

Raportul DSP Covasna arată că în azilul din Lemnia condițiile igienice sunt foarte bune iar dotarea este corespunzătoare

În urma unui control efectuat la Complexul de Servicii Comunitare pentru Persoane Vârstnice Lemnia, implicat de curând într-un scandal în urma unor sesizări făcute de angajata Vass Erzsebet, care susține că atât ea, cât și bătrânii asistați și o parte a personalului sunt contaminați cu scabie, Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna a efectuat săptămâna trecută un control la fața locului.

Rezultatele verificărilor efectuate de echipa DSP arată că, în azilul din Lemnia, condițiile igienice sunt foarte bune, dotarea este corespunzătoare, iar personalul are fișele medicale în ordine.

Directorul DSP, Ágoston László, ne-a informat că la Azilul din Lemnia sunt 49 de bătrâni asistați din care, în cursul acestui an, au existat 24 de îmbolnăviri cu caracter dermatologic, după cum urmează: dermatită acută – 2 cazuri; prurigo senil – 13 cazuri; purpură – 1 caz; dermatită de contact – 5 cazuri; eczemă – 1 caz; intertrigo – 1 caz; înțepătură de insecte – 1 caz.

„18 din cele 24 de persoane care au avut afecțiuni ale pielii sunt vindecate. Mai sunt 6 cazuri în curs de vindecare: 4 cu prurigo senil și 2 cu dermatită de contact”, ne-a transmis directorul DSP, care a explicat că asemenea îmbolnăviri sunt frecvente la vârste înaintate, între cauze numărându-se imobilizarea la pat, incapacitatea organismului de a elimina corespunzător toxinele prin urină și consumul de medicamente pentru diverse boli specifice vârstei.

Referitor la Vass Erzsebet, angajata care a declanșat întreaga poveste, Ágoston László a precizat că nu consideră că este un gest de rea-voință. „Doamna Vass s-a dus mai întâi la medicul de familie care i-a spus că ar putea avea scabie. A mers apoi la dermatolog, unde diagnosticul de scabie nu s-a confirmat. Dacă era o boală infecțioasă, cu siguranță medicul nu i-ar fi permis să revină în comunitate. Cel mai probabil, doamnei i s-a părut suspect faptul că a primit de la dermatolog un tratament care adesea este indicat în cazurile de scabie, dar multe probleme dermatologice se tratează cu medicamente similare”, a spus acesta.

Vass Ferencz, soțul angajatei azilului, Vass Erzsebet, susține în continuare că aceasta este oprită de conducere în mod abuziv să meargă la locul de muncă. „Soția mea trebuia să intre pe tură sâmbătă dimineață, dar nu mai avea cardul de acces pentru că îi fusese luat de vineri, de când a ieșit din tură. Sâmbătă, a așteptat-o o colegă și i-a spus că nu are voie să o mai lase pe soția mea să intre. Avem și martor care a văzut asta și am sunat și la 112. Am depus și plângere la Poliție pe data de 28 mai. Vom merge și la ITM și am vrea să mergem și mai departe, la Minister. Nici nu știm ce să mai facem să ni se facă dreptate”, ne-a spus Vass Ferencz, care este convins că soția lui este victima unei nedreptăți.

Soții Vass sunt derutați atât de evenimentele pe care nu știu să și le explice, cât și de faptul că, după ce i-a fost infirmat diagnosticul de scabie de către specialistul către care a trimis-o medicul de familie Sepsi Edit, Vass Erzsebet a primit joi, 28 mai, în timp ce se afla la locul de muncă, un bilet de trimitere către medicul de familie, semnat de dr. Gáspár Eszter, specialist în dermato-venerologie. Din cele relatate de Vass Ferencz prin telefon, în biletul de trimitere se face precizarea că Erzsebet suferă într-adevăr de boala contagioasă diagnosticată inițial de medicul de familie, motiv pentru care, specialistul care semnează biletul solicită acordarea de concediu medical până la vindecare. După toate aparențele însă, Vass Erzsebet este complet vindecată în prezent.

Contactată telefonic pentru a ne da relații cu privire la situația angajatei Vass Erzsebet, directoarea Căminului din Lemnia, Kelemen Mária, a refuzat orice dialog cu presa prin cuvintele „Vă rog să nu întrebați pe mine nimic!“ , după care a închis brusc telefonul nelăsând loc pentru nicio clarificare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.