ACTUALITATE 12 octombrie 2018

Nici pesta porcină nu domolește pofta covăsnenilor de cârnați și sarmale

de Covasna Media | 1288 vizualizări

Ediția a 16-a a Paradei Cârnaților și Festivalului Verzei vine cu multe schimbări

Cel mai longeviv festival gastronomic din județul Covasna revine, în ciuda Pestei Porcine Africane care și-a făcut apariția în mai multe județe din țară. Astfel, a 16-a ediție a Paradei Cârnaților, dar și Festivalul Verzei se organizează în 10 noiembrie a.c. la Sfântu Gheorghe, însă evenimentul vine cu o mulțime de noutăți.  

Cele mai mari schimbări față de evenimentul de anul trecut se referă la locația unde va avea loc festivalul, dar și faptul că totul se petrece într-o singură zi, nu în două sau chiar trei, cum a fost în edițiile anterioare. Concursurile se vor derula la Sala Sporturilor „Szabó Kati” din Sfântu Gheorghe, între orele 9:00 – 18:00.

„Am stat la aceeași masă cu inițiatorii acestui eveniment și organizatorii principali, colegii de la ASIMCOV și împreună am decis ca împreună să organizăm evenimentul într-un spațiu închis, pentru că fiind data de 10 noiembrie, neștiind ce vreme va fi, ger, zăpadă și așa mai departe, am decis să mutăm înapoi la Sala Sporturilor „Szabó Kati” acest eveniment, unde, de altfel, în ultimii ani a mai fost organizat de mai multe ori acest festival”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert.

Organizatorii evenimentului gastronomic spun că au luat măsuri pentru a se asigura că nu vor exista probleme din cauza Pestei Porcine Africane, boala periculoasă care deși nu afectează oamenii, provoacă moartea porcilor.

„Ceea ce este diferit față de festivalul de anul trecut este că nu se pot aduce de acasă carne sau produse din carne pentru decor. Orice altceva se poate aduce, în afară de carne pentru a preveni această problemă cauzată de pesta porcină”, a punctat Grüman Róbert.

100 de echipe așteptate la Parada Cârnaților

Startul înscrierilor s-a dat deja, iar organizatorii spun că se așteaptă și se pregătesc să găzduiască 100 de grupuri.

„Suntem pregătiți să acceptăm 100 de echipe. Deja avem echipe care s-au înscris din Ungaria”, a mai spus vicepreședintele CJ Covasna.

Taxa de participare este de 450 de lei, iar echipele vor fi formate din 10 persoane, patru membri ai  echipei și șase suporteri. Fiecare echipă va primi o masă, față de masă, vas de plastic, 10 kilograme de carne, șorțuri, sac de gunoi și 15 metri de membrană pentru cârnați.

Pentru Festivalul Verzei, taxa de participare este de 100 de lei. Participanților li se asigură de asemenea masă, față de masă, dar și 4 kilograme de carne.

Ultima zi de înscrieri este 2 noiembrie 2018. Înregistrările pot fi făcute la Szász Andrea, prin numărul de telefon – 0742.180.278 sau prin e-mail, la paradacarnatilor2018@gmail.com. Alte informații despre concurs pot fi obținute pe pagina de Facebook a evenimentului, Háromszéki Kolbászparádé.

„Am avut între 80 -90 de echipe ca record până acum. Sper că depășim 100 de echipe anul acesta. Important este să păstrăm tradiția, să păstrăm tradițiile noastre gastronomice, să promovăm aceste tradiții. (...) Este o ocazie importantă când creăm turiștilor posibilitatea de a veni în zonă. Pe lângă echipa de patru participanți la concurs, mai vin și rudele lor, care au ocazia să viziteze zona și să ducă vestea bună ca și zonă ospitalieră a secuimii”, a spus preşedintele ASIMCOV (Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Covasna), Bagoly Miklós.

Festivalul gastronomic, o carte de vizită pentru județul Covasna

Scopul organizării evenimentului este, de altfel, promovarea din punct de vedere turistic și gastronomic a județului Covasna, au punctat în cadrul conferinței de presă de joi, organizatorii evenimentului.

„De aproximativ doi, trei ani, Consiliul Județean Covasna a investit foarte mult în promovarea turismului din județ. Credem că la momentul în care se va deschide aeroportul de la Brașov sau Ghimbav, numărul turiștilor care vor veni în județul Covasna se va dubla. Din acest punct de vedere trebuie să ne pregătim, să avem birouri de informare turistică, aplicație turistică pentru telefoanele mobile, dar trebuie să avem și evenimente de amploare, turistice și gastro-turistice, la care pot participa acei turiști care vizitează județul nostru”, a mai spus vicepreședintele CJ Covasna.

„Acesta este festivalul care a rezistat 16 ani. Unde mergi în țară, de festivalul de cârnați de la Sfântu Gheorghe s-a cam auzit. (...) Eu mă bucur că deși e cu puțină întârziere, există și va fi acest festival. Cel mai interesant e că ne sună musafirii să ne întrebe când va fi acest festival și dacă avem locuri. Adică, după 16 ani, s-a reușit să nu vină numai echipele, ci vin și cu neamuri, stau două, trei zile și se simt bine la noi. Esența turismului asta este, ca oamenii să se simtă bine”, a declarat și preşedintele Asociației Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe, Kovács István.

Pe lângă promovarea turismului, și produsele locale au un rol important în cadrul acestui eveniment, mai spun organizatorii.

„Un festival gastronomic, turistic, poate să promoveze produsele locale și tradiționale. Pe plan internațional se pune mare accent pe separarea produselor tradiționale de cele industriale, pe produsele bio. Cred că prin aceste evenimente gastronomice putem contribui în continuare să promovăm produsele locale ”, a spus și directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Parada Cârnaților, cel mai longeviv eveniment gastronomic din județ, este inspirat dintr-un festival asemănător din Ungaria, iar ideea Festivalului Verzei provine de la un eveniment similar de la Praid.

Prima ediție a fost organizată în 2003, în primăvară, la Restaurantul Park din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, iar următoarele au fost găzduite de Sala Sporturilor „Szabó Kati” și ulterior de Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

La ediția de anul trecut, organizată în 27-29 octombrie, la Parada Cârnaților au participat este 70 de echipe și s-au făcut peste 1.000 de metri de cârnați. De asemenea, alte 12 echipe au participat la Festivalul Verzei, unde au făcut sute de sarmale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Horoscopul zilei – 14 ianuarie

Acum 18 ore, 52 minute

Anunţ public

Acum 18 ore, 54 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.