ACTUALITATE 25 noiembrie 2009

Nesimţirea unora, pierderea tuturor

de Covasna Media | 927 vizualizări
Din cauza mizeriei lăsată în urmă de oamenii care pescuiesc sau fac grătare în jurul lacului de la km 5, s-ar putea ca din primăvară accesul în zonă să devină interzis [singlepic=629,250,250,,left]Mizeria lăsată în urmă de turişti şi lipsa de respect faţă de natură i-au făcut pe reprezentanţii Composesoratului Unificat Semeria Gorgo din Sfântu-Gheorghe să se gândească serios la modul în care de anul viitor vor mai permite accesul oamenilor în zona de agrement de la ieşirea din oraş până la km 7, inclusiv Lacul. Zilele trecute, mai mulţi voluntari ai Composesoratului

Din cauza mizeriei lăsată în urmă de oamenii care pescuiesc sau fac grătare în jurul lacului de la km 5, s-ar putea ca din primăvară accesul în zonă să devină interzis

Mizeria lăsată în urmă de turişti şi lipsa de respect faţă de natură i-au făcut pe reprezentanţii Composesoratului Unificat Semeria Gorgo din Sfântu-Gheorghe să se gândească serios la modul în care de anul viitor vor mai permite accesul oamenilor în zona de agrement de la ieşirea din oraş până la km 7, inclusiv Lacul.

Zilele trecute, mai mulţi voluntari ai Composesoratului se apucaseră de reparat digul lacului, care s-a crăpat lăsând să curgă mai multă apă. Cu ocazia acestor lucrări, ei au început să scoată şi nămolul care se adunase într-o cantitate mare pe fundul lacului şi trebuia curăţat, în timp ce peştii urmau să fie transportaţi în alt lac privat până la finalizarea lucrării, pentru ca în primăvară să fie aduşi înapoi.

„Sperăm ca în două-trei săptămâni să facem lucrarea şi dacă va fi o iarnă cu zăpadă să revină şi apa la normal. De ani întregi nicio lucrare nu mai fusese făcută la lac, nămolul era de 1-1,5 metri”, a spus preşedintele Composesoratului, Csakan Laszlo.

Grataragii nepăsători

Dincolo de aceste lucrări, reprezentanţii Composesoratului s-au arătat însă supăraţi pe faptul că turiştii care petrec la iarbă verde cu familia sau prietenii lasă în urmă o mizerie de nedescris şi nu pare să le pese de natură sau de cei care ar putea să le urmeze la locul de foc.

Acum nici o lună, zona a fost curăţată de 40 de voluntari, locuitori ai oraşului care au răspuns apelului, şi care au igienizat inclusiv malul pârâului. Deja de a doua zi au început însă să apară noi gunoaie, atât de la trecători, cât şi de la unii pescari.

„Până acum pescarii pescuiau gratuit la lac. Nu-i înţeleg de ce lasă aşa murdărie în urmă, dar sperăm să vină şi vremuri mai bune. Din primăvară nu-i mai lăsăm. De 6 ani plătim taxe, impozite, facem curăţenie în urma celor care apoi vin şi râd de noi. Am încercat de toate – le-am dat turiştilor saci pentru gunoi, şi râdeau, e de neînchipuit”, a mai spus Csakan.

Amenzi şi controale comunitare

În această situaţie, composesorii se gândesc ce variante să adopte. Una ar fi interzicerea ieşitului la iarbă verde de la marginea oraşului până la zona administrativă a comunei Vâlcele, pe o distanţă de 7 km, prin împrejmuirea ei. Csakan spune însă că ar fi cam scump să pui atâta gard, dar ceva tot trebuie făcut pentru a păstra un grad de civilizaţie şi în natură.

„Cumva trebuie reglementat. Există hotărâre de Consiliu Judeţean care obligă primăriile în a căror rază se află zone de agrement să adopte hotărâri referitoare la acestea, dar din păcate Primăria noastră nu a luat vreo măsură. Bine că la Şugaş Băi plăteşti 3 lei taxă pentru nimic. Probabil că dacă am introduce o taxă am reuşi şi noi să acoperim cheltuielile pentru curăţenie, dar nu ăsta e scopul”, a spus Csakan. Varianta cea mai bună pare a fi cea în care Primăria să adopte o hotărâre prin care Poliţia Comunitară să fie împuternicită să facă verificări şi controale pe teren pentru a vedea cum respectă oamenii curăţenia. Preşedintele Composesoratului a declarat că şi în prezent există amenzi, date de Agenţia pentru Protecţia Mediului, dar sunt atât mari încât dacă ar fi amendaţi toţi cei care fac mizerie, s-ar ajunge la probleme sociale.

O amendă mai mică în schimb, de 50 – 100 de lei, ar fi mult mai aproape de realitate şi i-ar ustura totuşi pe cei care nu-şi pot ţine gunoiul în pungă, până când mai multe amenzi i-ar face să renunţe la aceste obiceiuri proaste. Lacul de la km 5 a fost amenajat în forma actuală în urmă cu 14 ani şi se întindea pe 2,5 hectare. Composesoratul Gorgo funcţionează din anul 2000 şi are 200 de membri, iar terenurile la care se face referire au fost retrocedate în trei tranşe, lacul revenindu-le acum 6 ani. După curăţarea lui, proprietarii vor să transforme lacul în unul de agrement.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
radu, 26 noiembrie 2009
Ce nevoia Botond or fi de vina brasovenii pt mizeria lasata.Fi te rog realist si numai da vina pe ei.Dute si in alte zone unde nu vin brasoveni si vezi ce lasa cei care locuiesc aici,secuii daca iti citeste integral
Botond, 25 noiembrie 2009
Pana sa apara hordele brasovene nu aveam astfel de probleme. Acesta este unul dintre sutele de motive pentru care trebuie sa lasam mai moale cu ospitalitatea secuiasca.
andrei, 25 noiembrie 2009
Nu trebuie imprejmuit pentru ca animalul trece si peste gard.Trebuie amenzi de mii de lei fara posibilitatea de a plati jumatatea in 24 de ore,sa se invete minte ca mizeria se face in wc. pita-gora citeste integral
Primar_la_Hetea, 25 noiembrie 2009
Imprejmuiti cu gard si interziceti acest sport national, si amendati cei care lasa mizerie in urma. Sa faca gratar la ei pe balcon pana vor devenii oameni civilizati si vor respecta mediul citeste integral
pita-gora, 25 noiembrie 2009
Din pacate nici primaria nici garda de mediu nu se ocupa de buna gospodarire a imprejurimilor orasului pentru ei doar centrul conteaza. De mai multe ori am semnalat ca la marginea dinspre Campul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.