ACTUALITATE 12 decembrie 2019

Nereguli majore la mai multe ferme de animale din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1366 vizualizări

Au fost retrase șase autorizații de funcționare și s-au aplicat amenzi de peste 15.000 de lei 

Din cele aproape de 300 de exploatații de animale înregistrate pe teritoriul județului Covasna, inspectorii DSVSA și polițiștii au controlat până în prezent 78. La nouă dintre acestea verificările au arătat deficiențe majore, spun autoritățile. 

Deficiențe majore au fost constatate la 9 ferme, și anume : lipsa unui număr mare de animale faptic în fermă față de numărul de animale înregistrate în Baza Națională de Date, vânzarea animalelor fără acte, lipsa contractelor de prestări servicii cu un medic veterinar sau cu o unitate de neutralizare, inexistența registrului de tratamente și de gestionare a medicamentelor utilizate, animale neidentificate, igiena necorespunzătoare în fermele de vaci producătoare de lapte, lipsa condițiilor elementare de bunăstare a animalelor”, arată DSVSA Covasna, printr-un comunicat de presă. 

Pentru faptele constatate au fost aplicate 4 amenzi contravenționale în valoare totală de 15.000 lei și au fost emise 5 avertismente scrise cu stabilirea termenelor de remediere a deficiențelor constatate. Totodată, în cazul a 6 ferme au fost retrase autorizațiile de funcționare.

Autoritățile covăsnene au intensificat în ultimul timp controalele din cauza reapariției pestei porcine africane în județ. 

„La ora actuală efectivul de porcine de 35.000 capete se regăsește într-un număr de 7.200 gospodării, iar la cele 7 exploatații comerciale autorizate efectivul de porci se cifrează la aproape 10.000 capete. Aceste efective sunt permanent supravegheate din punct de vedere sanitar veterinar în special în privința pestei porcine africane. 

În ce privește efectivele de mistreți, în cursul anului 2019 au fost examinați peste 1.300 mistreți recoltați prin vânătorile organizate și din care nu au fost găsite animale infectate cu virusul pestei porcine africane. Din cele 20 de cadavre găsite, în special în zona Baraolt, la 6 s-a depistat prezența virusului”, mai informează DSVSA. 

În momentul de față în județul Covasna nu sunt focare active de pestă porcină africană în efectivele de porcine domestice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.