ACTUALITATE 17 martie 2016

Nereguli grave la grădinițe din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 790 vizualizări

Amenzi totale de 18.000 de lei pentru nereguli în bucătărie şi folosirea de produse expirate

Controalele realizate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Covasna în luna februarie în 9 creşe, grădiniţe, case de joacă pentru copii sau alte forme de organizare în legătură cu copii au dus la amenzi în valoare de 18.000 lei. Grădiniţele găsite cu nereguli sunt: Grădiniţa cu program prelungit „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe, Creşa cu program de lucru zilnic din Sfântu Gheorghe, Grădiniţa cu program prelungit „Csipike” din Sfântu Gheorghe, Grădiniţa cu program prelungit „Manocska” din Târgu Secuiesc şi Grădiniţa cu program prelungit „Vackot” din Târgu Secuiesc.

La aceste unităţi comisarii OPC au descoperit abateri privind modul de depozitare a alimentelor, lipsă caiet pentru consemnarea zilnică a stării organoleptice a alimentelor scoase din magazie, stării de sănătate a personalului blocului alimentar, stării agregatelor frigorifice, produse expirate, lipsă etichetă de pe produse, grupuri sanitare şi lavoare insuficiente, pe lista de meniu nu se specifică alergenii, meniul nu este avizat de personalul medical, lipsa traducerii în limba română a meniului zilei şi a regulamentului de ordine interioară.

„A existat un episod în care copilul mi-a venit acasă cu enterocolită, dar nu pot să dau neapărat vina pe mâncarea de la grădiniţă pentru că îmi spunea că îi place şi să cer reţeta. Ceea ce pot să spun este că existau dăţi când aportul caloric era trecut pe fişe doar seara. Noi părinţii nu avem acces la bucătărie, aşa că nu pot să spun mai multe”, ne-a spus o mămică, al cărei copil este înscris la una din grădiniţele amendate.

Un alt părinte ne-a declarat: „Nu pot să mă pronunţ pentru că nu am acces în sala de mese, dar copilul meu nu mănâncă. Spune că nu îi place. Uneori meniul a fost scris greşit şi în limba română şi nu am înţeles ce mănâncă copilul”.

Grădiniţa cu program prelungit „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe, amendată cu 7.000 de lei pentru alimentaţie nerecomandată preşcolarilor şi şcolarilor

Grădiniţa cu program prelungit „Pinocchio” din Sfântu Gheorghe a fost amendată cu suma de 7.000 de lei pentru alimentaţie nerecomandată preşcolarilor şi şcolarilor. Inspectorii OPC au găsit la faţa locului: „produse expirate (respectiv pâine feliată expirată din lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2015, care ulterior a fost congelată), nerespectarea condiţiilor prescrise pentru diferite alimente, lipsă fişă meniu cu aportul caloric, ouă nedezinfectate (cu fulgi şi excremente) depozitate în frigider alături de alte alimente şi ceea ce este mai grav, s-au găsit băuturi alcoolice, respectiv două doze de bere şi o sticlă de şampanie în frigiderul unde se ţineau alimentele pentru copii, bucătăreasa susţinând că au rămas de la micro-revelion. De precizat că, acest control a fost făcut de comisarii CJPC Covasna la câteva zile de la controlul făcut de Direcţia de Sănătate Publică Covasna la aceeaşi unitate”, menţionează OPC Covasna într-un comunicat de presă.

Creşa cu program de lucru zilnic din Sfântu Gheorghe, amendată cu 5.000 de lei

Amenda contravenţională de 5.000 de lei a fost aplicată creşei cu program de lucru zilnic din Sfântu Gheorghe pentru că „în frigider s-au găsit ouă nedezinfectate care prezentau dejecţii, fiind depozitate împreună cu cremvuşti, caşcaval şi şuncă, probele cu mâncare gătită fără capace acestea fiind compromise, asistenta medicală nu contrasemnează aspectele organoleptice ale alimentelor (starea de grafic de temperatură, modul de păstrare a probelor) lista de meniu fără a avea informaţii referitoare la substanţele care cauzează alergii sau intoleranţe”, informează autorităţile.

GPP „Csipike” din Sfântu Gheorghe amendată pentru produse expirate

O altă grădiniţă din Sfântu Gheorghe care a primit sancţiune în controlul efectuat în luna februarie de OPC este Grădiniţa cu Program Prelungit „Csipike”.  Comisarii au dat o amendă de 3.000 lei „pentru produse expirate, meniu neavizat de conducerea grădiniţei şi personalul medical, toalete insuficiente în raport cu numărul de copii. De precizat că, acest control a fost făcut de comisarii CJPC Covasna la câteva zile de la controlul făcut de Direcţia de Sănătate Publică Covasna la aceeaşi unitate”.

Grădiniţele din Târgu Secuiesc

O amendă de 2.000 de lei s-a aplicat şi Grădiniţei „Manocska” din Târgu Secuiesc pentru „nerespectarea OMS nr. 1563/2008 şi a Legii nr. 123/2008, în alimentaţia copiilor se foloseau grăsimi peste 20gr/100 gr produs, zaharuri peste 15gr/100 gr produs, nu se verifica la blocul alimentar starea alimentelor şi starea de igienă”, notează OPC Covasna.

Grădiniţa cu program prelungit „Vackot" din Târgu Secuiesc a primit o sancţiune contravenţională de 1.000 lei pentru lipsa traducerii în limba română a diferitelor alimente folosite la prepararea hranei copiilor”, informează autorităţile.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
o mamica, 18 martie 2016
Cu toata stima pt. activitatea OPC CV, dar, sincer sunt nedumerita! Am copii la Gradinita Csipike si va pot garanta ca aceasta gradinita m-a uimit prin calitatea, variatia si bunele conditii in care citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.