ACTUALITATE 14 mai 2009

Nămolul care învârte contorul

de Covasna Media | 495 vizualizări
La staţia de epurare a oraşului a fost pus în funcţiune un generator care funcţionează pe bază de biogaz, obţinut din nămolul rezultat din deşeurile care ajung la staţie din canalizare

Specialiştii şi inginerii de la Staţia de Epurare din Sfântu-Gheor ghe au găsit o metodă ieftină şi eficientă de a face economie la curentul electric, transformând tot ce ajunge în staţia de epurare din canalizarea oraşului, în biogaz. Ei au construit din piese şi motoare ale unor utilaje mai vechi un generator care asigură o parte din consumul de energie electrică al întregii staţii de epurare, printr-un sistem care

La staţia de epurare a oraşului a fost pus în funcţiune un generator care funcţionează pe bază de biogaz, obţinut din nămolul rezultat din deşeurile care ajung la staţie din canalizare

Specialiştii şi inginerii de la Staţia de Epurare din Sfântu-Gheor ghe au găsit o metodă ieftină şi eficientă de a face economie la curentul electric, transformând tot ce ajunge în staţia de epurare din canalizarea oraşului, în biogaz.

Ei au construit din piese şi motoare ale unor utilaje mai vechi un generator care asigură o parte din consumul de energie electrică al întregii staţii de epurare, printr-un sistem care transformă nămo lul din canalizarea oraşului în biogaz.

„Am pus în funcţiune un generator electrogen pe biogaz, care produce energie electrică ce parţial asigură consumul de energie electrică al staţiei de epurare.

Biogazul tot noi îl producem, prin captarea şi departa ja rea grosierului care intră în staţie”, a spus purtătorul de cuvânt şi consilier juridic al GospCom, Honcz Laszlo. Generatorul a fost făcut după modelul primului generator care funcţionează la staţia din Sfântu-Gheorghe încă din anul 1989, tot pe bază de biogaz. Din cauză că exista un surplus de biogaz la captare, care nu era folosit la nimic, specialiştii şi inginerii staţiei au mai creat unul, ajutânduse de motoare recondiţionate ale unor utilaje mai vechi, şi reuşind astfel cu o investiţie minimă să economisească la consumul de energie electrică.

Efecte benefice

Potrivit lui Honcz, măsura luată de ei are indirect efecte benefice asupra populaţiei, pentru că astfel nu se majorează preţul la canalizare.

„Este un mod de a face faţă preţurilor gazului, energiei electrice, este o mică economie, ca să ajutăm ca preţul serviciilor noastre să nu crească”, a mai spus reprezentantul GospCom.

Generatorul proaspăt dat în funcţiune are o putere de 25 de KW, energia electrică produsă cu el este contorizată şi se scade din puterea totală consumată, iar sistemul este racordat în continuare la reţeaua electrică locală. Producţia de biogaz este de peste 1.000 de mc pe zi, care se şi consumă.

Potrivit unui alt reprezentant al GospCom, consilierul local Valeriu Şerban, astfel de generatoare sunt destul de rare în ţară, în alte judeţe existând generatoare mai moderne, cu o capacitate foarte mare dar şi foarte scumpe. De asemenea, există şi staţii care pur şi simplu lasă biogazul să se piardă în aer, fără a-l valorifica.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.