ACTUALITATE 16 octombrie 2016

Muzică și trăire românească la balul Fundației „Mihai Viteazul“

de Observatorul de Covasna | 900 vizualizări

Circa 190 de persoane, dintre care multe înveștmântate în costume populare, au participat vineri, 14 octombrie la o nouă ediţie a Balului Fundației „Mihai Viteazul“. Evenimentul a avut loc la Centrul de evenimente „Santana“ din Sfântu Gheorghe. Formația Rhytmyk din municipiu, prezentă pentru a doua oară la bal, i-a încântat pe cei prezenți cu un repertoriu variat, din care nu a lipsit muzica ușoară românească și internațională.

„Piesele de rezistență“ le-au constituit, firește, horele, sârbele și jienele, care au umplut ringul de dans. Programul de jiene a fost oferit de formația amintită împreună cu interpretul George Burnichi din Zăbala, aflat prima oară la bal. Alți artiști care au adus câte un crâmpei de românism la eveniment au fost dansatorii ansamblului „Brâuleţul“ din Sita Buzăului, cu solistele Mălina Boricean și Corina Răducan. Au fost prezente și interpretele de muzică populară Cora Munteanca din Miercurea Ciuc, Ana Sandulea şi Alexandra Bârlă din Covasna şi surorile Istrate, originare din Sfântu Gheorghe. Din repertoriul interpreților nu au lipsit cântecele patriotice - cum ar fi „Căciula”, compoziția zăbăleanului Ion Hagiu, interpretată de George Burnichi, sau „Tăticul meu e la război“ și „Transilvanie frumoasă“, cântate de către Ana Sandulea, respectiv Elena Istrate - melodiile cu mesaj național fiind răsplătite cu ropote calde de aplauze de către cei prezenți.

La un moment dat, organizatorii au oferit câte un dovlecel mai multor invitați. „De foarte mulţi ani domnul Niţă Preda, membru fondator activ al Fundaţiei „Mihai Viteazul“ ne-a răsfăţat cu produse din grădina dumnealui. (...) Am fost oarecum în deficit de dovlecei, dar sper că toată lumea ne-a înţeles“, ne-a declarat, zâmbind, Maria Peligrad, președintele Fundației „Mihai Viteazul“.

Un moment simbolicbal Fundatia Mihai Viteazul (1)

„Apoi am avut un moment cu seminţele de dovleac, ale iubirii de neam şi ţară, pe care le-am dăruit mesenilor, cu ideea de a încolţi în inimile tuturor dragostea de neam şi ţară. A fost o ‘sămânţă’ metaforică“. Le-am transmis celor prezenţi să o dăruiască celor din jur şi urmaşilor. Chiar avem nevoie să ne aplecăm cu drag asupra ţării noastre, în munca noastră, în vorba noastră, în tot ce privim să ne iubim ţara. Cel mai important lucru pe care îl putem face acum este să ne exercităm dreptul la vot, indiferent cu cine votăm“, ne-a îndemnat reprezentanta Fundației Mihai Viteazul.

Costumele populare, tot mai numeroase

„Este un prilej foarte deosebit de a ne întâlni, de a socializa, de a ne bucura împreună, de a dansa împreună, de a uita tot ce e greu, împreună. Este o inițiativă fantastică și sperăm să fie cât mai multe de acest fel în orașul Sfântu Gheorghe“, ne-a spus profesoara Dora Valkovschi, în timp ce soțul ei, profesorul Geza Valkovschi, ne-a mărturisit: „Îmi pare bine că ne întâlnim din nou la evenimente din acestea, mai ales că balul transmite un sentiment de patriotism prin însăși costumația tuturor, aproape, din această seară. Sunt încântat, sunt alături de soția mea, alături de acești minunați prieteni, cunoștințe și sper să fim alături de ei cât mai mulți ani“. „A fost o seară minunată cum au fost toate cele organizate de Fundație. Poate e prea puțin una pe an, spun asta văzînd  că lumea se simte bine, sunt români împreună, e foarte frumos“, ne-a declarat și prefectul Sebastian Cucu, prezent la eveniment. „Este un bal aniversar, care marchează cei 26 de ani de activitate ai Fundaţiei. Ne bucurăm că şi anul trecut şi anul acesta au fost oameni mulţi, iar pe această ocazie le mulțumesc gazdelor, artiștilor și tuturor celor care au venit. Participanții s-au simțit bine, au cântat şi au dansat. Acesta a fost de fapt şi scopul nostru: să fim cu toţii împreună, să trăim cu voie bună şi să ne purtăm portul popular, cântul şi folclorul. Ce poate fi mai frumos decât atât? Ce am observat eu anul acesta este că faţă de anul trecut, mult mai multe persoane au venit îmbrăcate în elemente de costum popular sau costume întregi, mai ales bărbaţii, iar acest lucru chiar ne-a bucurat. Costumul popular reprezintă într-un fel geneza poporului român, este munca şi ideile sale. În acest fel arătăm respect pentru poporul nostru“, ne-a declarat Maria Peligrad.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.