ACTUALITATE 18 februarie 2016

„Muzica înseamnă scăpare. Când ascult muzică pot să visez”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1328 vizualizări

Interviu cu tânăra interpretă Florina Covaci din Brădet

Florina Covaci este tânăra din Brădet, satul aparţinător oraşului Întorsura Buzăului, care a cucerit Marele Trofeu al celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului-concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”, desfăşurat anul trecut la Braşov. Elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Florina se descrie ca fiind o fire comunicativă, prietenoasă, pasionată de cântat. Din interviul care urmează, aflaţi cum a descoperit Florina iubirea pentru muzică, la ce festivaluri a mai participat, dar şi ce le transmite covăsnenilor la început de an.

– Florina, povesteşte-ne când şi cum ai descoperit pasiunea de a cânta...

– Când eram la şcoala generală, doamna noastră profesoară de muzică a format un cor cu elevi din toate clasele şi m-am gândit să încerc şi eu. La început mi-a fost mai greu. După un timp am reuşit să dobândesc cel mai bine vocea a doua a acestui cor, drept pentru care doamna profesoară m-a sfătuit să merg la şcoala de muzică pentru că am talent. La început nu credeam că am voce pentru cântat, dar cu timpul, sfaturile şi îndrumările profesorilor mi-au dat mai mult curaj.

– Ce înseamnă pentru tine muzica?

– Muzica pentru mine înseamnă scăpare. Când ascult muzică pot să visez, pot să îmi imaginez orice vreau. Muzica mă ajuta să îmi fac propria lume: o lume fără greutăţi şi fără dezamăgiri. Tot muzica îmi dă speranţă şi îmi vindecă sufletul când mi-e rănit.

– Povesteşte-ne puţin despre studiile tale muzicale.

– Acum doi ani m-am înscris la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” din Braşov, unde îmi este profesor domnul George Muraru. Îi mulţumesc pe această cale pentru tot ceea ce m-a învăţat şi pentru tot ce a făcut pentru mine. Încă nu ştiu dacă voi urma Conservatorul. Nu mă simt prea atrasă de această opţiune pentru că îmi doresc şi un alt serviciu de bază.

– Ştiu că participi la concursuri muzicale. Care sunt concursurile la care ai participat şi care ţi-au marcat cariera de până acum?

– Da, particip la concursuri. Îmi pare rău că nu pot participa la cât de multe îmi doresc. Şcoala, formaţia cu care cânt în prezent, dar şi repertoriul şi costumul popular sunt probleme care mă împiedică să fac acest lucru. Majoritatea concursurilor îi descalifică pe cei care nu au un repertoriu şi costum popular autentice.

În zona noastră nu se prea găsesc cântece. De curând am căutat prin bătrâni şi am reuşit cu greu să dau de câteva.

Revenind la întrebare, primul concurs la care am participat a fost Festivalul Naţional „Cântecele Oltului” din 2013, unde am câştigat premiul III. Am participat şi la Festivalul Naţional „Art Talent Braşov”, Festivalul Naţional „Talent Braşov”, dar şi la altele.

Dintre toate, pot să spun că un singur concurs mi-a marcat cariera până acum. Acesta este Festivalului-concurs de muzică populară pentru tineri interpreţi „Flori în Ţara Bârsei”, care mi-a adus Marele Trofeu. Atunci am simţit cea mai mare fericire. Nu mi-am imaginat vreodată că eu voi fi câştigătoarea.

– Care este cea mai importantă scenă pe care ai fost prezentă?

– Orice scenă trebuie să fie importantă pentru artişti. Cred că cele mai importante şi cunoscute de mine sunt cea de la Centrul Cultural Reduta din Braşov, unde am fost prezentă de multe ori, dar şi cea de la Sala Patria, tot din Braşov.

– Care sunt artiştii din România pe care îi admiri din punct de vedere muzical?

– Personal, îmi plac artiştii care au o voce bună, curată şi puternică. Consider că Andra are cea mai bună voce din România. Dintre interpreţii de muzică populară îi apreciez foarte mult pe cei din zona Sibiului. Le apreciez foarte mult pe Mariana Deac, Mariana Anghel şi pe Nineta Popa. Din zona Banatului îmi place foarte mult vocea Andreei Voica.Florina Covaci 2

– Din punctul tău de vedere, care sunt cele mai importante calităţi pe care un artist de muzică populară trebuie să le aibă?

– Un interpret trebuie să vină în faţa publicului cu două lucruri foarte importante: vocea şi repertoriul. În momentul în care ai aceste două lucruri, te poţi numi interpret cu adevărat. În faţa publicului, practic, dai un examen, în care interpretul este concurent, iar publicul este juriul. Dacă primeşti aplauze înseamnă că ai trecut examenul, iar ca să treci acest examen, trebuie să depui foarte multă muncă, să fii serios, atent şi respectuos.

De asemenea, ca interpret este necesar să ai un repertoriu vast, să cunoşti şi să ştii să interpretezi melodii populare din toate zonele folclorice ale ţării, să ai o ţinută impecabilă, să ştii să porţi costumul nostru popular, care este atât de valoros, să poţi să faci oamenii să râdă, să rezişti oboselii, dar şi să ştii să transformi problemele în oportunităţi .

– Crezi că este important ca tinerii să păstreze şi să respecte tradiţiile?

– Da, este important ca tinerii să păstreze şi să respecte tradiţiile pentru că acestea impun echilibrul de care avem nevoie cu toţii. Ceremoniile, colindele, sărbătorile, cântecele noastre sau doinele ne fac să ne simţim mai siguri pe pământ, cu picioarele „înfipte” în glie, mai trainici. Dacă nu cultivăm tradiţiile, atunci ne trădăm esenţa de oameni şi de români.

– Care sunt proiectele muzicale în care eşti implicată în prezent?

– Singurul meu proiect muzical din prezent este colaborarea cu Formaţia „Armonic” Braşov.

– Unde te vezi peste cinci ani?

– Peste cinci ani mă vad lângă marii interpreţi, care îmi sunt modele de viaţă, mă văd terminând o facultate, şi mai presus de toate, îmi doresc să dobândesc o voce mult mai puternică şi mai bună decât în prezent.

– Ce mesaj le transmiţi covăsnenilor la început de an?

– Vă doresc tuturor un an mai bun decât cel care a trecut, plin de bucurii, împliniri şi sănătate, să reuşiţi să îndepliniţi tot ceea ce nu aţi reuşit în anul ce a trecut. Ascultaţi în continuare muzică bună, muzica sufletului dumneavoastră!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.