Muzeul Național Secuiesc și-ar putea redeschide porțile în 2023
Lucrările de infrastructură la Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe ar putea fi încheiate în luna ianuarie, în scenariul pozitiv, sau cel mult în aprilie, în scenariul pesimist, potrivit directorului muzeului, Vargha Mihály. Prima expoziție, de inaugurare, va avea loc în luna octombrie 2023.
Expoziția de inaugurare va însemna, însă, amenajarea doar a unei singure părți a parterului, urmând ca restul spațiilor să fie finalizate gradual, până în 2025 inclusiv.
„Lucrările avansează bine, sperăm că cel târziu până în primul sfert al anului viitor să fie lucrările gata, șantierul să fie predat. Versiunea optimistă este ianuarie și cea pesimistă, aprilie. Sunt câteva impedimente care, dacă pot fi înlăturate din timp, în ianuarie o să fie gata totul. Dacă nu, maxim în aprilie, pentru că sunt niște condiții severe și în asemenea proiecte termenele trebuie respectate. Proiectul actual se referă doar la infrastructură, deci drenaj, acoperiș, parc, nu și pentru expozițiile permanente. Pe acestea urmează să le facem anii viitori, sperăm cât mai curând. Expozițiile, practic conținutul muzeistic, va fi finanțat de Consiliul Județean Covasna. Poate în doi ani totul va fi mobilat și funcțional. Dar depinde, acum cu criza, cu războiul, nu știm ce aduce viitorul.
Prima expoziție pe care o deschidem va fi în toamna anului viitor. Asta e sigur. Am câștigat niște bani prin proiecte și vom avea, chiar în octombrie, prima noastră expoziție, de inaugurare. Asta nu înseamnă că toate sălile vor fi amenajate, va fi doar o parte a parterului. Și restul, în timp... În anul 2024 va fi gata primul etaj, în 2025 toată clădirea. Așa preconizăm noi. Depinde de bani, că idei sunt, avem scenarii, avem totul gata. Depinde doar de bani și să fie o conjunctură potrivită pentru munca noastră. Noi suntem cu partea de specialiști, știm cum se face, știm ce vrem, iar partea financiară ține mai mult de Consiliul Județean”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directorul muzeului, Vargha Mihály.
Momentan, cei interesați pot vedea expozițiile muzeului la Casa cu Arcade din P-ța Libertății nr. 7.
„Muzeul funcționează la Casa cu Arcade, bineînțeles, pe o arie mai restrânsă, dar avem expoziții itinerante, două expoziții de arte plastice care pot fi vizitate, sunt și pe site, avem vizitatori foarte mulți chiar. Birourile noatre sunt în fostul Consic, deasupra muzeului, iar magaziile, depozitele le avem în cinci locații din oraș. Așa am reușit să rezolvăm problema. Când se termină lucrările, urmează să umplem clădirea muzeului cu conținut, sălile cu expoziții frumoase, iar depozitele să fie reamenajate, conform cerințelor secolului 21”, a mai spus Vargha Mihály.
„Muzeul este deschis vizitatorilor din 1875. Ca instituţie ştiinţifică, Muzeul Naţional Secuiesc şi-a propus cercetarea şi prezentarea comunităţii şi a memoriei culturale regionale din Ţinutul Secuiesc. Data care figurează în ştampila muzeului, 1879, reprezintă anul în care instituţia a devenit bun public al comunităţii secuieşti. În prezent, funcţionează ca muzeu regional finanţat de Consiliul Judeţean Covasna şi constituie un important obiectiv turistic al acestui judeţ, cât şi al întregului Ţinut Secuiesc”, se arată pe site-ul oficial al muzeului, sznm.ro.
Lucrările de reabilitare au început în primăvara anului 2021, cu o întârziere de aproximativ doi ani față de termenul prevăzut inițial, deoarece, în urma licitațiilor lansate până atunci, nu s-a prezentat nici o firmă care să fie interesată de realizarea lucrării.
Valoarea totală a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014–2020, așa cum a fost anunțată în 2017, când s-a semnat contractul cu ADR Centru, a fost de 21,8 milioane de lei, din care contribuţia proprie a Consiliului Județean Covasna şi cheltuielile neeligibile însumează 4,9 milioane lei, potrivit cjcv.ro.
Cu siguranță, aceste sume au suferit modificări între timp, în urma scumpirilor din ultima vreme. Vom reveni în perioada următoare cu date concrete privind acest aspect.
Scopul lucrărilor este de a dubla numărul de vizitatori, atât prin deschiderea turnului pentru accesul persoanelor, cât şi prin aducerea muzeului la standarde europene.
Sursa foto: Facebook / Erdély a magasból și CovasnaMedia.ro