ACTUALITATE 25 august 2015

MNCR organizează a treia ediţie a manifestării „Oina din bătrâni”

de Agerpres | 191 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe va organiza la sfârşitul acestei săptămâni, în localitatea Barcani, cea de-a treia ediţie a manifestării „Oina din bătrâni”, în continuarea unui proiect cultural de cercetare şi revigorare a acestui sport tradiţional românesc, în judeţul Covasna.

Evenimentul va cuprinde, printre altele, o expoziţie de fotografii, un joc demonstrativ de oină şi un concurs de aruncare a mingii de oină la distanţă.

Proiectul de cercetare a fost iniţiat, în anul 2012, de muzeograful Dan Buzea şi s-a derulat în zona Întorsurii Buzăului, prin interviuri, chestionare, înregistrări audio şi video cu localnici care au practicat oina ori care cunosc poveşti transmise din generaţie în generaţie, legate de acest sport. De asemenea, au fost adunate fotografii-document din colecţii particulare.

Dan Buzea a declarat că, până în preajma anului 1990, jocul de oină a fost puternic legat de viaţa păstorilor din zona Buzaielor, însă a fost abandonat pe măsură ce societatea s-a schimbat.

Manifestarea „Oina din bătrâni”, organizată în parteneriat cu mai multe organizaţii non-guvernamentale, va avea loc sâmbătă, cu ocazia „Sărbătorii bărcănenilor”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.