ACTUALITATE 19 mai 2010

Municipalitatea vrea iluminat public mai ieftin

de Covasna Media | 750 vizualizări
Consilierii locali au aprobat ieri un proiect privind modernizarea iluminatului public în Sfântu-Gheorghe Iluminatul public din peste 20 de străzi din Sfântu-Gheorghe va fi supus unui amplu proces de modernizare, în cadrul unui proiect aprobat ieri de Consiliul Local. O stare generală de degradare Potrivit proiectului de hotărâre care aprobă documentaţia tehnico-economică, în prezent sistemul de iluminat public din orașul nostru prezintă numeroase deficienţe, lucru care reiese din valoarea ridicată

Consilierii locali au aprobat ieri un proiect privind modernizarea iluminatului public în Sfântu-Gheorghe

Iluminatul public din peste 20 de străzi din Sfântu-Gheorghe va fi supus unui amplu proces de modernizare, în cadrul unui proiect aprobat ieri de Consiliul Local.

O stare generală de degradare

Potrivit proiectului de hotărâre care aprobă documentaţia tehnico-economică, în prezent sistemul de iluminat public din orașul nostru prezintă numeroase deficienţe, lucru care reiese din valoarea ridicată a facturilor de energie electrică.

Astfel, vorbim de aparate de iluminat necorespunzătoare atât din punctul de vedere al performanţelor lumino-tehnice cât si constructive, aparate cu grad de protecţie scăzut și neîntreţinute corespunzător, obstrucţionarea sistemului de iluminat public stradal de către vegetaţie și în general o stare generală de degradare a sistemului de iluminat public sau neutilizarea tuturor stâlpilor pentru sistemul de iluminat. Mai mult, unele zone de risc sunt iluminate incorect – cum ar fi sensuri giratorii sau treceri de pietoni, iar iluminarea cu lămpi cu vapori cu mercur este ineficientă în conformitate cu normele actuale.

Iluminat public mai sigur

Varianta modernă propusă de Primărie pornește de la premisa asigurării unui iluminat public sigur pentru traficul rutier nocturn și pentru populaţie și bunuri, dar totodată și care să ofere o ambianţă plăcută, un confort luminos și o estetică urbană. Criteriul principal al modernizării iluminatului este legat de vizibilitate, iar siguranţa, consumul de energie și costul sunt criterii care vor fi aplicate odată cu asigurarea acestei bune vizibilităţi.

Investiţiile propuse de Primărie pentru reabilitarea, modernizarea, construcţia sau reconstrucţia (după caz) a sistemului de iluminat au fost împărţite în 4 loturi. Primul dintre ele se referă la strada Romulus Cioflec și strada Borviz (de la Piaţa Kalvin până la indicatorul de ieșire din localitate).

Al doilea presupune montarea stâlpilor de iluminat public (inclusiv echiparea acestora cu lămpi eficiente din punct de vedere energetic) pe următoarele străzi: Gabor Aron, Bisericii, Oltului, Korosi Cs. Sandor, Stadionului, 1 Decembrie 1918 (pe porţiunea dintre semafor și intersecţia cu str. Păiuș David) și Bdul. Gen. Grigore Bălan (pe porţiunea dintre semafor și intersecţia cu str. Ciucului).

Un al treilea lot vorbește despre reconstrucţia reţelei de iluminat public în cartierul „Oltul“ (realizarea unei reţele electrice de alimentare subterană, alimentată din punctele de aprindere existente ale posturilor de transformare din zonă, cu stâlpi de iluminat public din oţel zincat cu flanșă de fixare și nișe pentru racordarea cablurilor, corpuri de iluminat performante): Lăcrămioarei, Nicolae Colan, Sporturilor, Puskas Tivadar, Iosif Popoviciu, Daliei, Nuferilor, Narciselor, restul străzilor, parcările, aleile pietonale, terenurile de joacă etc.

În cele din urmă, modernizarea presupune și reconstrucţia reţelei de iluminat public în cartierul „Simeria“: Vasile Goldiș, David Ferenc, restul străzilor, parcările, aleile pietonale, terenurile de joacă etc.

Ca și costuri, sunt prezentate două variante: una cu lămpi cu sodiu – care ar costa cca 1,9 milioane de euro, și alta cu lămpi cu LED-uri, care se apropie de 2,5 milioane de euro. Una dintre cele două variante va fi materializată, în funcţie de fonduri.

PCM s-a declarat împotrivă

Consilierii fracţiunii PCM nu au fost de acord cu aprobarea acestui proiect, din considerentul că este criză și nu sunt bani, în plus nu se știe care va fi finalitatea unei asemenea investiţii.

Răspunsul primarului a fost că nu se aștepta ca PCM să fie partener în acest proiect de modernizare a orașului, dar fiecare votează după conștiinţa și credinţa sa.

Edilul a remarcat că, de la o vreme, PCM nu ajută cu nimic la îmbunătăţirile din oraș și la aducerea de economii la buget.

Ana Sidon

Sursa foto: instacons.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Vali, 20 mai 2010
Oaooo Primare..ce s-a intamplat cu Dumitale? Vad si eu un comentariu in care recunosti o actiune a primarului. Sincere felicitari pentru tine, ca ai avut curajul sa-ti asumi acest lucru, desi ai citeste integral
MIHAI, 19 mai 2010
Din pacate sunt unii care au primit totul de-a gata de la parinti si acuma cand vad cum se cheltuie bani(nu conteaza daca e bun sau rau)comenteaza aiurea.In Brasov s-au cheltuit miliarde ca sa ajunga citeste integral
Primar_la_Hetea, 19 mai 2010
Domnilor, iluminatul cu LED-uri este foarte eficient, in comparatie cu iluminatul cu lampile cu vapori de mercur, sodiu tuburi flourescente etc. Deci o astfel de investitie merita facuta. Sa nu citeste integral
Primar_la_Hetea, 19 mai 2010
Domniloriluminatul cu LED-uri este foarte eficient, in comparatie cu ilumunatul cu lampile cu vapori de mercur. Deci o astfel de investitie merita facuta. Sa nu criticam chiar toate actiunile citeste integral
ulyse, 19 mai 2010
Sunt multumit de realizarile actualului primar cat si de proiectele de viitor ale primariei.Aspectul orasului se schimba in bine. Ceea ce nu s-a realizat in 15 ani , se face in prezent, sub ochii citeste integral
titi, 19 mai 2010
Mari panarame sunteti.Daca va place intunericul intoarcetiva in jungla.
Janos Iuhas, 19 mai 2010
DOmn primar e lampagiu.
Helena, 19 mai 2010
Ce mai îmbunătăţiri!!!!!!!!Domnul primar poate că se bucură de aceste îmbunătăţiri,dar omul de rând cu un salariu mizerabil oare se bucură?De ce nu se pune la vot pe siteul municipului şi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.