Municipalitatea vrea iluminat public mai ieftin
Consilierii locali au aprobat ieri un proiect privind modernizarea iluminatului public în Sfântu-Gheorghe
Iluminatul public din peste 20 de străzi din Sfântu-Gheorghe va fi supus unui amplu proces de modernizare, în cadrul unui proiect aprobat ieri de Consiliul Local.
O stare generală de degradare
Potrivit proiectului de hotărâre care aprobă documentaţia tehnico-economică, în prezent sistemul de iluminat public din orașul nostru prezintă numeroase deficienţe, lucru care reiese din valoarea ridicată a facturilor de energie electrică.
Astfel, vorbim de aparate de iluminat necorespunzătoare atât din punctul de vedere al performanţelor lumino-tehnice cât si constructive, aparate cu grad de protecţie scăzut și neîntreţinute corespunzător, obstrucţionarea sistemului de iluminat public stradal de către vegetaţie și în general o stare generală de degradare a sistemului de iluminat public sau neutilizarea tuturor stâlpilor pentru sistemul de iluminat. Mai mult, unele zone de risc sunt iluminate incorect – cum ar fi sensuri giratorii sau treceri de pietoni, iar iluminarea cu lămpi cu vapori cu mercur este ineficientă în conformitate cu normele actuale.
Iluminat public mai sigur
Varianta modernă propusă de Primărie pornește de la premisa asigurării unui iluminat public sigur pentru traficul rutier nocturn și pentru populaţie și bunuri, dar totodată și care să ofere o ambianţă plăcută, un confort luminos și o estetică urbană. Criteriul principal al modernizării iluminatului este legat de vizibilitate, iar siguranţa, consumul de energie și costul sunt criterii care vor fi aplicate odată cu asigurarea acestei bune vizibilităţi.
Investiţiile propuse de Primărie pentru reabilitarea, modernizarea, construcţia sau reconstrucţia (după caz) a sistemului de iluminat au fost împărţite în 4 loturi. Primul dintre ele se referă la strada Romulus Cioflec și strada Borviz (de la Piaţa Kalvin până la indicatorul de ieșire din localitate).
Al doilea presupune montarea stâlpilor de iluminat public (inclusiv echiparea acestora cu lămpi eficiente din punct de vedere energetic) pe următoarele străzi: Gabor Aron, Bisericii, Oltului, Korosi Cs. Sandor, Stadionului, 1 Decembrie 1918 (pe porţiunea dintre semafor și intersecţia cu str. Păiuș David) și Bdul. Gen. Grigore Bălan (pe porţiunea dintre semafor și intersecţia cu str. Ciucului).
Un al treilea lot vorbește despre reconstrucţia reţelei de iluminat public în cartierul „Oltul“ (realizarea unei reţele electrice de alimentare subterană, alimentată din punctele de aprindere existente ale posturilor de transformare din zonă, cu stâlpi de iluminat public din oţel zincat cu flanșă de fixare și nișe pentru racordarea cablurilor, corpuri de iluminat performante): Lăcrămioarei, Nicolae Colan, Sporturilor, Puskas Tivadar, Iosif Popoviciu, Daliei, Nuferilor, Narciselor, restul străzilor, parcările, aleile pietonale, terenurile de joacă etc.
În cele din urmă, modernizarea presupune și reconstrucţia reţelei de iluminat public în cartierul „Simeria“: Vasile Goldiș, David Ferenc, restul străzilor, parcările, aleile pietonale, terenurile de joacă etc.
Ca și costuri, sunt prezentate două variante: una cu lămpi cu sodiu – care ar costa cca 1,9 milioane de euro, și alta cu lămpi cu LED-uri, care se apropie de 2,5 milioane de euro. Una dintre cele două variante va fi materializată, în funcţie de fonduri.
PCM s-a declarat împotrivă
Consilierii fracţiunii PCM nu au fost de acord cu aprobarea acestui proiect, din considerentul că este criză și nu sunt bani, în plus nu se știe care va fi finalitatea unei asemenea investiţii.
Răspunsul primarului a fost că nu se aștepta ca PCM să fie partener în acest proiect de modernizare a orașului, dar fiecare votează după conștiinţa și credinţa sa.
Edilul a remarcat că, de la o vreme, PCM nu ajută cu nimic la îmbunătăţirile din oraș și la aducerea de economii la buget.
Ana Sidon
Sursa foto: instacons.ro