„Multe persoane au înțeles greșit această suspendare a cursurilor”
Ce spun părinții, dar și autoritățile covăsnene despre măsura închiderii școlilor
Închiderea școlilor ca măsură de prevenție și limitare a răspândirii infecției cu virusul COVID-19 i-a pus pe părinți în situația în care trebuie să implice mai mult decât de obicei în procesul de învățare. Dacă unii dintre ei s-au conformat conștiincios măsurilor, alții sunt îngrijorați fie pentru că nu au cu cine să își lase copiii, fie pentru că micuții sau adolescenții vor fi lipsiți de activitățile cu care s-au obișnuit. Există însă și cazuri în care schimbările nu au fost luate deloc în serios.
Măsura închiderii unităților școlare s-a adoptat luni, 9 martie, și are în vedere, în primă fază, perioada 11 – 22 martie. Această decizie a trezit în scurt timp un val de reacții, însă majoritatea părinților spun că sunt de acord cu faptul că cea mai bună soluție este ca elevii să stea acasă, într-un mediu sigur, curat și aerisit. Totodată, închiderea școlilor nu înseamnă vacanță, iar acest lucru presupune ca părinții să fie răspunzători pentru procesul de învățare.
Chiar dacă elevii trebuie să își facă în continuare temele, la clasele primare acest lucru se limitează la materiile de bază, spun părinții.
„Copiii au primit lecții pentru o săptămână și jumătate. (...) Copilul meu are voie să se întâlnească maxim cu rudele, în sensul că nu poți să limitezi vizita vecinului sau a surorii, dar pe cât posibil să nu aibă contact cu ceilalți copii. Deci dacă chiar se cere să fim mai stricți și mai limitați, nu mergem în oraș, în parcul de joacă, nu mergem în locuri publice. Preferăm să mergem noi, părinții, doar pentru strictul necesar și restul activități acasă – creativitate, jocuri cu părinții, cu animalele de curte. (...) Referitor la cum au primit copiii vestea… nu sunt foarte încântați. Sunt bucuroși că dorm mai mult, dar cel puțin copilul meu era foarte supărat că probabil îi va tăia vacanța de vară și că acum deși stă acasă trebuie să facă lecțiile. Eu i-am explicat că e o situație de urgență și să privească partea bună, că nu are teme la toate materiile predate la școală, nu va lucra opt ore cum lucrează în mod normal la școală și că are mai mult timp de joacă”, ne-a spus Cristina, mama unui elev în clasa a III-a.
Supravegherea copiilor, o altă problemă
Alți părinți invocă faptul că este destul de greu să ții copiii în casă, mai ales în contextul în care majoritatea adulților trebuie să meargă în continuare la muncă.
„Copiii mei sunt foarte entuziasmați pentru că nu au înțeles, cred, scopul acestei măsuri. Eu le-am explicat însă motivele pentru care au fost luate aceste decizii. Ei au primit și teme pentru această perioadă. Sincer, cred că a fost cam precipitată pentru orașul nostru decizia, însă probabil la nivel înalt se știe situația reală și de aceea s-au luat aceste măsuri. Poate că totuși va da rezultate. Este greu să ții copiii în casă. Nu vor face altceva decât să stea pe telefoane sau alte gadgeturi. Măcar dacă ar fi avut posibilitatea de studiu online sau știu eu. Noi mergem la muncă, nu toți avem posibilitatea să îi lăsăm cu cineva acasă, cu un adult mă refer. Colega mea, de exemplu, are un băiețel de cinci ani și trebuie să ducă copilul în fiecare dimineață în Brașov, la bunici pentru că nu are altă soluție”, ne-a spus Ramona, mamă a doi băieți, de 10, respectiv de 15 ani.
Responsabilitatea cea mai mare le revine părinților, spun reprezentanții IȘJ Covasna
Pe de altă parte, inspectorul școlar general Kiss Imre spune că acest demers de prevenție nu este prematur și că toți responsabilii din sistemul educațional lucrează în prezent la identificarea unor soluții pentru a asigura continuitatea procesului de învățare. Kiss Imre consideră că este de responsabilitatea părinților să limiteze expunerea copiilor în spațiile publice.
„Eu cred că nu este o măsură pripită. Degeaba așteptăm ca la nivelul școlilor să apară bolnavi de coronavirus, că apoi este prea târziu. Exemplul Italiei se discută peste tot. Până la un moment dat au tratat iresponsabil problema, iar aici responsabilitatea este foarte mare și absolut toată populația trebuie să fie conștientă că suntem cu toții responsabili de ceea ce se întâmplă și trebuie să ne conformăm deciziilor luate. (...) Practic elevii ar trebui să stea acasă și să evite activitățile de divertisment și așa mai departe. Totuși, nu puteam să îi controlăm noi pe toți cei 30.000 de elevi, câți avem în județul Covasna, și nici 3.000.000, câți sunt la nivelul țării. Practic, aici responsabilitatea cea mai mare este a părinților, pentru că ei sunt în primul rând conștienți că dacă nu se respectă aceste recomandări ca să stea cât mai mult acasă sau într-un mediu în care nu sunt expuși, altfel nu obținem efectul scontat. Măsura asta nu înseamnă izolare totală, dar totuși adulții și copiii trebuie să fie conștienți de acest lucru”, ne-a spus Kiss Imre.
Inspectorul școlar general a adăugat că în prezent responsabilitatea stabilirii programului de lucru al angajaților din cadrul unităților de învățământ revine conducerii acestora.
„De astăzi încolo, la nivelul școlilor se decide programul activităților. În continuare așteptăm lămuriri în acest sens pentru că e foarte greu să iei o astfel de decizie din moment ce profesorul nu are obiectul muncii în școală”, a mai declarat Kiss Imre.
Studiul individual și școala online, prin prisma conducerii unităților de învățământ
Și directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca, precizează că decizia de a suspenda cursurile este una înțeleaptă. Totuși, spune ea, pentru a evita lipsa continuității în procesul de învățare, Consiliul Profesoral a elaborat o modalitate proprie de predare. Totodată, directoarea le transmite tuturor elevilor să fie responsabili și cooperanți.
„Vom acorda o atenție deosebită pregătirii pentru bacalaureat. În majoritatea cazurilor și aici mă refer la disciplinele pentru bacalaureat, materia este dacă nu în întregime predată, aproape în întregime, ceea ce este un lucru bun. Însă recapitularea cunoștințelor trebuie făcută, iar munca elevului, responsabilitatea lui, sunt foarte importante în perioada aceasta. Este foarte greu de verificat și evaluat. Nu este imposibil, dar este foarte greu. Faptul că elevul nu se află în fața noastră, în clasă, nu este tocmai o modalitate ușoară de a face acest lucru”, ne-a declarat Maria Burlaca.
În ceea ce privește situația în care se află elevii de clasa a XII-a, care sunt la doar câțiva pași de bacalaureat, directoarea spune că are încredere în faptul că aceștia pot fi responsabili atunci când se mobilizează foarte bine, mai ales că au tot sprijinul din partea cadrelor didactice. Totodată, viitorii absolvenți sunt sfătuiți să nu neglijeze studiul individual și să își continue pregătirile.
Școala online este un „experiment” pentru toată lumea, spun cadrele didactice care încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru elevi din acest punct de vedere.
„Este o noutate pentru toți, nu știm dacă va funcționa eficient, dar trebuie să încercăm. Am discutat astăzi cu colegii mei și am ajuns la concluzia că pe parcurs ne adaptăm. Dacă funcționează bine continuăm, dacă nu, ne adaptăm. Am găsit chiar niște platforme educaționale pe care le putem accesa împreună cu elevii și în care putem crea lecții, teme, sarcini de lucru care să vină în sprijinul elevului nostru”, a mai spus directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.
Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna îndeamnă la seriozitate
Pe lângă respectarea normelor de igienă și a evitării contactului cu oamenii bolnavi, vicepreședintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Andra Ropotă, recomandă mai ales elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a „să încerce, cât pot ei, să învețe, să se pregătească pentru viitoarele simulări, teste sau evaluări”.
Mai mult, Andra Ropotă atrage atenția elevilor că închiderea școlilor nu înseamnă vacanță, iar izolarea trebuie luată în serios.
„Este un sfat foarte bun, acesta de a nu merge în mall-uri și o măsură pe care nu doar elevii, ci toate persoanele ar trebui să o ia. Foarte multe persoane au înțeles greșit această suspendare a cursurilor, au luat-o ca pe o vacanță. E bine că instituțiile publice au fost închise, acest lucru ajută mult în această perioadă, pentru că nici noi nu mai avem unde să mergem”, a mai precizat vicepreședintele CJE Covasna.
Cursuri suspendate și la UBB Sfântu Gheorghe
Printre unitățile de învățământ din Sfântu Gheorghe care au anunțat măsura suspendării cursurilor se numără și Extensia Universității „Babeș-Bolyai”. Conducerea instituției a anunțat marți că activitățile didactice nu se vor ține în perioada 11 – 22 martie. Acestea se vor desfășura în regim online și în cazul studenților, iar pentru acest lucru se vor folosi orice mijloace electronice disponibile, spun reprezentanții unității de învățământ. Momentan, studenții încă așteaptă informații în ceea ce privește felul în care se vor desfășura activitățile în perioada menționată.
Recomandările polițiștilor covăsneni
În contextul acestei hotărârii de a închide școlile, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna recomandă tuturor părinților să ia măsuri preventive de protecție a celor mici.
„În acest sens, recomandăm cetățenilor să nu se deplaseze cu copiii în zone publice aglomerate, parcuri, supermarket-uri, mall-uri, adunări publice”, transmit polițiștii covăsneni.
Oamenii legii sfătuiesc părinții să nu lase copiii nesupravegheați la domiciliu sau în locurile publice și să fie precauți în ceea ce privește starea lor de sănătate, locurile în care se află și persoanele cu care interacționează.
Astfel, acum este momentul ca fiecare dintre noi să fie responsabil. Este de menționat din nou că suspendarea cursurilor nu înseamnă distracție pe străzile orașului, ci multă responsabilitate și maturitate, atât din partea părinților, cât și din partea elevilor.
Daniela Luca
David Leonard Bularca