Muky imortalizat în mărime naturală
Ursul crescut de primarul din Turia are statuie în faţa restaurantului din Balvanyos
Supărat că reprezentanţii Rezervaţiei din Zărneşti vor să-i ia ursul pe care l-a crescut de mic, primarul comunei Turia, Daragus Attila, a achiziţionat o statuie în mărime naturală a lui Muky, pe care a şi amplasat-o în faţa restaurantului din Balvanyos.
Statuia înaltă de aproape doi metri îl prezintă pe Muky cu labele ridicate şi l-a costat pe primar nu mai puţin de 1.800 de lei - „cât un cal” - după cum spune Daragus, şi a fost comandată tocmai din Polonia.
Ideea i-a venit din cauza presiunilor din partea reprezentanţilor Rezervaţiei Zărneşti, spune primarul, care s-a gândit că dacă se întâmplă să rămână fără urs mai are măcar statuia.
„Iar încep presiunile mafiei animalelor sălbatice, cu sediul la Zărneşti. Vin reclamaţii de peste tot, deşi locul în care stă ursul, bârlogul, bazinul, totul este conform normelor europene şi tot vor să-l ia, că înseamnă bani buni pentru ei. Nu vin să-i adune pe urşii care fac pagube în culturi, ci vin să ia din cuşcă ursul crescut de noi şi care are condiţii.
Dacă mafia învinge şi îl iau, folosindu-se de criză ca să scape neobservaţi, pun o pancartă la gâtul statuii şi scriu în memoria lui Muky – victima mafiei animalelor sălbatice din UE“, a spus supărat primarul.
Potrivit lui Daragus, ursul costă cam 15.000 de euro, şi ar însemna o reală valoare pentru cei care se tot luptă să îl ia. El le propune celor care insistă pe problema ursului său şi care „imediat iau nevasta de lângă noi şi cloşca de pe pui” mai bine să facă publică contabilitatea Rezervaţiei, ce sume intră acolo pentru un cap de urs şi pentru ce se dau injecţii urşilor, întrucât, spune Daragus, urşii nu ar avea de ce să primească injecţii întrucât stau foarte bine cu sistemul imunitar, pe când cei de la Rezervaţie ar primi.
„Ei au interes să facă legea urşilor în România“, a mai spus edilul. Muky este un urs de opt ani şi a fost crescut de mic de Daragus Attila, după ce a fost găsit de săteni în pădure, împreună cu sora lui, după ce mama lor fusese împuşcată. De atunci, ursuleţul a fost hrănit cu biberonul pe lângă pensiunea „adoptatorului” său, pentru ca în prezent să fie un urs de dimensiuni considerabile, dar cu apucături foarte blânde.
„Parcă este copilul meu, mănâncă din mână. Când l-am crescut n-a venit nimeni să mă întrebe ce e cu el şi era mort dacă nu-l îngrijeam“, a mai spus Daragus. Muky n-a vrut să plece nici când de gura protectorilor de animale au vrut să-l alunge în pădure. Dacă sora lui a plecat într-o noapte, în schimb Muky sa întors de fiecare dată şi nu s-a lăsat convins că în pădure ar duce-o mai bine.
Ursul se află în proprietatea Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv Covasna, care i l-a dat în custodie lui Daragus Attila.
La începutul lunii februarie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Covasna au inventariat la nivelul judeţului şase persoane fizice şi juridice care deţin în captivitate 15 animale sălbatice de interes cinegetic.
Este vorba despre trei urşi – doi la o societate din comuna Arcuş şi unul la o pensiune din Turia -, doi căpriori în curtea Spitalului Judeţean Covasna şi 3 mistreţi în parcul de vânătoare Şugaş.
De asemenea, în localitatea Dobârlău există un parc zoologic unde se găsesc închise şase animale – mistreţi, căpriori şi un cerb canadian.
Ana Sidon