ACTUALITATE 29 martie 2017

Mondialele de Dans, din nou la picioarele trupei Z Dance din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 6076 vizualizări

Trupa Z Dance a Clubului Sportiv „Sport­All” din Sfântu Gheorghe, antrenată de Molnár Enikő si Vass-Vitus Kinga, a reuşit o a doua calificare, consecutiv, la Mondialele de Dans din Porec, Croaţia. Dance Star – World Dance Master este cea mai mare competiţie de dans din lume, cu peste 50.000 de participanţi din peste 50 de ţări. Evenimentul este programat să aibă loc în perioada 24-28 mai a.c.. Amintim de asemenea că dansatorii covăsneni sunt calificaţi şi la Cupa Mondială de Dans din Canada, care urmează să aibă loc tot anul acesta, în 30 iunie – 5 iulie.

Participarea la mondiale solicită un buget de 10.000 de euro

Anul trecut Z Dance a participat în premieră absolută pentru judeţul Covasna la un campionat mondial de dans, tot cel din Croaţia şi mai mult decât atât, în pofida celor 50.000 de concurenţi, trupa din Sfântu Gheorghe a reuşit să obţină şi un loc I în clasamentul mondial.

„Deja ştim unde trebuie să mergem, ştim ce ne aşteaptă. Aşteptăm ca anul acesta concursul să fie şi mai strâns. Deocamdată adunăm bani pentru Croaţia, dacă ne mai rămân şi pentru Canada, o să mergem şi acolo, dar nu prea avem speranţe pentru că e foarte greu din punct de vedere financiar. Acum ne concentrăm pentru Croaţia. Am pregătit două coregrafii noi şi o coregrafie am regândit-o. Pentru concursul mondial, mai avem posibilitatea să modificăm doar 20 de secunde din coregrafie. Putem să adăugăm şi la muzică, putem să tăiem, să schimbăm paşii”, ne-a declarat instructoarea Vass-Vitus Kinga.

Z-Dance (1)Pentru a putea demonstra în continuare ceea ce este în stare, trupa Z Dance are nevoie de susţinere materială din partea persoanelor care sunt dispuse să ajute. Cu drumul celor 30 de copii şi al celor două instructoare, cazarea şi celelalte cheltuieli, participarea la campionatul din Croaţia costă circa 10.000 de euro, un efort financiar mult prea mare pentru copii, părinţi şi instructori.

„Acum lucrăm să ne mai punem la punct coregrafiile, să le îmbunătăţim şi să perfecţionăm ceea ce avem deja. Vrem ca la mondiale să fim printre primii, dar depinde cine se mai califică din alte ţări. Avem mari speranţe. În prezent muncim şi să adunăm banii. Avem nevoie de 10.000 de euro pentru acest campionat”, ne-a spus Vass-Vitus Kinga.

Covăsnenii au strălucit pe scena concursului Dance Star din Cluj-Napoca

Calificarea la Mondialele din Croaţia a venit anul acesta după concursul Dance Star, desfăşurat la Cluj-Napoca în 25 martie a.c.. La evenimentul cu peste 3.000 de participanţi, dintre care 30 de echipe la categoria MTV Comercial la care a luat parte şi echipa judeţului nostru, tinerii dansatori din Sfântu Gheorghe au reuşit să cucerească două locuri I, dar şi câte un loc II şi III. În plus, la o coregrafie doar un singur punct le-a lipsit, de la 73 până la pragul de 74, să treacă din Liga B a dansatorilor în Liga A.

„Pregătirea pentru acest concurs a fost foarte grea, atât psihic, dar şi fizic, mai ales având în vedere că în februarie am aflat că s-au schimbat categoriile de vârstă. Trebuia să regândim şi reformulăm grupurile şi coregrafiile. Timpul rămas era foarte scurt, pentru că noi am început pregătirile din octombrie, iar concursul a fost în martie. De când am văzut lista de start am ştiut că vom avea parte de un concurs foarte strâns, dar speram că o să luăm medalii. Marele nostru obiectiv a fost totuşi să ne calificăm la Cupa Mondială”, ne-au spus cele două antrenoare, Vass-Vitus Kinga şi Molnár Enikő, dorind în acelaşi timp să le mulţumească părinţilor, copiilor, dar şi sponsorilor Bartok Ildikó şi firmei MultiNr pentru efort şi sprijin.

Astfel, la categoria grup, vârsta 7-8 ani, locul I a fost adjudecat de Comán Emila, Gombos Andrea, Koós Adrien, Imreh Zsejke, Szylveszter Henrietta, Briana Balanica, Alexandra Balanica, Lorena Cojocaru Vlad.

Z-Dance (2)Locul I l-au obţinut la categoria duo, trio, quartet şi seniorii Badi Apolka, Albert-Nagy Noémi, Miklósi Boglárka, Dima Kozmin.

Un loc II la categoria formaţie, vârsta 9–12 ani, a fost câştigat de grupa formată din Stinghe Szofia Leila, Cojocaru Adrienn Kriszta, Cernescu Denisa, Nyáguly Edina, Barabási Janka, Policsek Orsolya, Policsek Hanna, Trandafir Rianna, Sándor Mátyás, Pataki Adrienn, Boriceanu Bianca Samanta, Raluca Tafta, Moldovan Andreea, Dobri Anita şi Imreh Izabella.

La categoria grup, vârsta 13-16 ani, Brandabura Ingrid, Imre Dianna, Rákosi Hanna, Moldovan Andreea, Trandafir Rianna, Badi Apolka, Zsigmond Zsanett, Beatrice Boriceanu, Szofia Leila, Cojocaru Adrienn Kriszta, Denisa Cernescu au fost din nou pe podium, la locul al III-lea.

Coordonatorul celei mai bune trupe de dans din lume, aşteptat la Sfântu Gheorghe pentru un curs de dans

Anul 2017 este unul încărcat pentru dansatorii Clubului Sportiv „Sport All” deoarece aceştia au iniţiat organizarea la Sfântu Gheorghe a unui atelier de dans la care să participe coordonatorul Royal Family, cea mai bună trupă de dans din lume. Chiar dacă nu sunt stabilite absolut toate detaliile, Oriana Siewkim a fost de acord să vină în perioada de sfârşit de lună iulie început de august în reşedinţa de judeţ pentru a-i ajuta pe instructorii şi dansatorii din Sfântu Gheorghe în drumul lor spre a fi cei mai buni.

„Am fost la un workshop în Cluj Napoca şi acolo au venit instructori de dans din America, de la Royal Family. A fost nemaipomenit. Acolo am participat cu copiii şi cu instructori şi am învăţat paşi noi. (...) Am discutat cu Oriana Siewkim şi am invitat-o să vină la noi, la Sfântu Gheorghe, la sfârşitul lunii iulie, începutul lui august, când va reveni în Europa, să ne ţină un seminar, pentru că vrem să ne perfecţionăm, şi noi, instructorii, dar şi copiii. (...) Încă nu ştim cât va costa, deocamdată nu am discutat, dar urmează să punem la punct şi aceste detalii şi credem că merită să facem acest pas”, ne-a dezvăluit Vass-Vitus Kinga.

Sfântu Gheorghe, în drumul spre a deveni o capitală a dansului

Duo-ul format din profesoara de dans modern Molnár Enikő şi instructoarea de zumba Vass-Vitus Kinga, înfiinţat în 2015, a reuşit să aducă deja în numele oraşului Sfântu Gheorghe numeroase premii la competiţiile naţionale şi internaţionale, dar şi cele trei calificări la mondialele de dans (Croaţia 2016, Croaţia 2017 şi Canada 2017). Aceste realizări conferă reşedinţei de judeţ un renume în lumea dansului pentru copii, dar nu numai.

În prezent, aproape 100 de copii sunt înscrişi la secţia de dans Clubului Sportiv Sport-All din Sfântu Gheorghe. Chiar dacă un program normal de dans se desfăşoară de două ori pe săptămână, cei aproximativ 30 de tineri care aleg să facă performanţă şi să participe la competiţiile naţionale şi internaţionale, se antrenează chiar şi de şapte ori într-o săptămână, în preajma competiţiilor, alături de instructoarele lor.

Potrivit instructoarei Vass-Vitus Kinga, şi acum înscrierile sunt libere şi deschise pentru toată lumea.

„ToZ-Dance (4)t timpul se înscriu copii şi dacă nu le place pleacă şi dacă le place rămân. Pentru noi este foarte important să avem cât mai mulţi copii cărora să le insuflăm dragostea pentru dans. (...) Dansul este un sport pe care poţi să îl faci toată viaţa”, ne-a spus aceasta, precizând că la cursurile lor sunt aşteptate atât fete, cât şi băieţi. „E o mare bucurie a noastră că avem acum cinci băieţi la dans. Îi aşteptăm în continuare cu mare drag, pentru că în coregrafii, energia masculină este foarte importantă.”

Pe lângă activitatea sportivă intensă pe care o presupune, dansul oferă multe alte avantaje copiilor şi tinerilor. „Pe fete, dansul le ajută la a fi mai feminine. Mai mult, acum suntem la curent cu noile linii moderne de dans, pe care le pot pune în aplicare oricând la petrecerile cu prietenii. Aceşti copiii devin independenţi, încrezători, ordonaţi, descurcăreţi. La cursurile noastre de dans copiii români învaţă limba maghiară, copiii maghiari pe cea română şi toţi învaţă engleza”, ne-a mai spus instructoarea.

Pe scena mare la Zilele Sfântu Gheorghe

Înainte să meargă în Croaţia, Z Dance îşi va primi binemeritatul loc în sânul familiei de la Sfântu Gheorghe pentru că de Zilele oraşului aceştia vor fi prezenţi atât pe scena mare, unde le este locul celor mai buni artişti, cât şi pe scena comunitară, alături de copii din grupele de începători.

Mai mult decât atât, surpriza dansatorilor cu ocazia celei de-a 26-a ediţii a Zilelor Sfântu Gheorghe va fi un flash-mob, ne-a mai dezvăluit Vass-Vitus Kinga.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ano, 30 martie 2017
As sugera https://uk.gofundme.com/ pentru strangerea de fonduri.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.