ACTUALITATE 11 septembrie 2014

Modificări ale legislaţiei privind circulaţia pe drumurile publice

de Covasna Media | 508 vizualizări

Toamna aduce noi modificări prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, modificări aduse prin Ordonanţa nr. 21 din 26 august 2014.

Vom detalia în cele ce urmează principalele modificări şi completări aduse prin acest act normativ.

În primul rând, au fost reformulate definiţiile autovehiculului şi mopedului şi a fost definită noţiunea de reşedinţă, fiind clarificate şi anumite aspecte referitoare la condiţiile de obţinere a permisului de conducere. Ca element de noutate faţă de prevederile anterioare, s-a eliminat obligativitatea solicitării şi obţinerii permisului de conducere doar la autoritatea competentă pe raza căreia solicitantul domiciliază, examinarea pentru obţinerea permisului şi eliberarea acestuia putând fi realizate şi de autoritatea competentă pe raza căreia persoana îşi are reşedinţa.

Prin excepţie de la aceste prevederi, persoanele care solicită obţinerea categoriilor de permis de conducere pentru tramvaie, troleibuze sau tractoare, precum şi persoanele cu dizabilităţi fizice, pot fi examinate de autoritatea competentă pe raza căreia se află şcoala de conducători auto autorizată la care acestea au absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, indiferent de domiciliu sau reşedinţă.

În mod asemănător a fost reglementată şi înmatricularea vehiculelor, în sensul că autovehiculele sau remorcile pot fi înmatriculate la autoritatea competentă pe raza căreia solicitantul domiciliază ori îşi are reşedinţa.

A fost de asemenea reevaluată echivalarea unor categorii de premise de conducere raportat la tractorul agricol şi forestier, din perspectiva maselor maxime autorizate.

O altă modificare importantă a fost adusă şi prin reglementarea răspunderii conducătorului de autovehicul care transportă copii fără ca aceştia să poarte centura de siguranţă sau fără dispozitive de retenţie omologate.

Astfel, şoferii au obligaţia să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Totodată, conducătorii auto au şi obligaţia de a se asigura că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Se interzice transportarea copiilor în vârstă de până a 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi 4 sau 5 puncte de amendă (360 – 450 lei).

Prevederile care reglementează această ultimă obligaţie vor intra în vigoare la 30 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Actul normativ de modificare şi completare a OUG 195 din 2002 poate fi accesat şi pe http://cv.politiaromana.ro/.

Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.