Mitingul de la Sfântu Gheorghe pentru stoparea defrişărilor a fost autorizat
Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au autorizat mitingul pentru stoparea defrişărilor şi protejarea pădurilor, programat pe data de 9 mai, ora 18, în faţa Prefecturii.
Toro Attila, iniţiatorul mitingului, a declarat joi că mobilizarea s-a făcut prin intermediul reţelelor de socializare, prin urmare nu poate estima numărul participanţilor, în schimb în cererea de autorizare aprobată de Primărie a menţionat că este posibil să participe între 50 şi 1000 de oameni.
Fotograful Toro Attila este un ecologist fervent, care s-a aflat şi în fruntea protestelor desfăşurate anul trecut la Sfântu Gheorghe împotriva autorizării construirii fabricii de cherestea de la Reci a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer.
„Este inadmisibil ce se întâmplă cu copacii, cu pădurile noastre, din 1989 încoace. Nu ştiu câţi oameni vor participa la acest miting, dar cu siguranţă cei cărora le pasă de viitor, de viitorul copiilor, vor fi aici, la Sfântu Gheorghe, sau în alt oraş din ţară unde se organizează mitinguri similare. Trebuie să fim activi, să fim solidari, pentru că, altfel, vom afla pe pielea noastră ce înseamnă tăierea pădurilor. În Covasna nu s-au făcut până acum defrişări masive aşa cum s-au făcut în alte judeţe din ţară, precum în Alba sau Suceava, unde concernul austriac mai are două fabrici, dar acest pericol real există. Cine doreşte poate vedea deja cum s-a stricat peisajul în zona Pivniţa Uriaşului după ce austriecii au construit fabrica de la Reci”, a declarat Toro Attila.
Mitingul este susţinut şi de Asociaţia de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe, care s-a implicat şi în alte campanii ecologiste, cum ar fi Roşia Montană, Let's do it Romania sau Plantăm fapte bune.
„Suntem împotriva despăduririlor abuzive în Covasna şi în ţară. Dacă oamenii se vor solidariza la fel de mult ca la Roşia Montană, va fi un câştig. Mesajul nu este doar că vom ieşi în stradă, ci că suntem cu ochii pe ei, că vom verifica permanent ca abuzurile să nu aibă loc asupra pădurilor”, a declarat Mădălin Guruianu, coordonatorul de proiecte al Asociaţiei 'Ecou'.
Pe data de 9 mai, în mai multe oraşe din ţară, dar şi din străinătate sunt anunţate acţiuni de protest împotriva „despăduririlor abuzive”, care, potrivit apelurilor lansate pe site-urile de socializare, „au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989”.
Platforma de-clic.ro în parteneriat cu numeroase ong-uri din ţară au lansat o petiţie online intitulată „Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer”, companie care are cinci fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi, Comăneşti şi Reci.