ACTUALITATE 31 august 2020

Ministrul Sănătății: „La Sfântu Gheorghe revin și revin cu plăcere profesională”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2431 vizualizări

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a aflat vineri dimineața la Sfântu Gheorghe, într-o nouă vizită de lucru la Spitalul Județean de Urgență Dr. Fogolyán Kristóf. Acesta a felicitat echipa unității spitalicești și autoritățile județene pentru implicare și felul în care au gestionat criza sanitară până în prezent. 

La Sfântu Gheorghe revin și revin cu plăcere profesională și transmit felicitări pe această cale și conducerii spitalului și autorităților locale și județene pentru faptul că atunci când a fost nevoie de ei au fost aici. Țin minte că au deservit, la începutul acestei pandemii și deservesc în continuare și județele limitrofe. Pentru acest lucru felicit și corpul medical și sper să aibă putere în continuare, chiar dacă într-o ultimă perioadă am putut vedea că o parte dintre concetățenii noștri respectă într-o măsură mai mică aceste recomandări, forțându-ne pe noi să tragem din răsputeri în această perioadă”, a declarat ministrul Sănătății, vineri, la Sfântu Gheorghe. 

Nelu Tătaru a fost însoțit de senatorul UDMR, László Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat și de liderii Consiliului Județean Covasna.

Ministrul a precizat și că scopul verificărilor făcute de acesta este de a vedea capacitatea spitalului, mai ales în contextul în care de la 1 septembrie se vor redeschise restaurantele, cinematografele și teatrele.

Sunt a doua oară la Sfântu Gheorghe, prima dată am fost în plină pandemie, în stare de urgență, astăzi revin, evaluând împreună cu Consiliul Județean și cu domnul senator László Attila (...) această unitate medicală desemnată suport COVID. În prezentarea făcută de colegii mei astăzi am putut vedea un nou cort, modular, pentru izolarea celor suspecți COVID și dirijarea lor către alte compartimente, pentru a putea fi evaluați în continuare și pentru patologia de bază, precum și evaluarea Terapiei Intensive, în condițiile în care în ultima perioadă am avut un număr mare (n. red. de cazuri noi de COVID-19) de la o zi la alta, precum și un număr mare de pacienți la Terapie Intensivă. Evaluarea capacității de Terapie Intensivă rămâne în acest moment primordială pentru noi. Urmează luna septembrie, o lună cu mai mulți factori care pot duce la o creștere a numărului de cazuri, în consecință a creșterii transmiterii comunitare. Luni va fi ultima zi înainte de reluarea activității în unitățile de servire cu capacitate închisă, precum și hoteluri, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a putea gestiona o eventuală creștere. Repet ce am spus în ultima perioadă, această pandemie nu se tranșează în spitale, se tranșează în pre-spital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauții, acele recomandări, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută și implicit un număr mic de cazuri de la o zi la alta. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, dar să nu forțăm această limită, pentru a nu colmata sistemul medical”, a spus Nelu Tătaru. 

Președintele CJ Covasna, Tamás Sándor, a spus că în ultimele luni s-au depus eforturi mari în gestionarea crizei sanitare și a recunoscut că la început au fost probleme, care s-au remediat pe parcurs. Tot acesta a ținut să puncteze că autoritățile sunt în alertă mereu, mai ales că județul Covasna este un județ de tranzit, pe unde trec zeci de mii de mașini zilnic. 

Într-adevăr, am avut probleme la început, asta nu o ascundem niciodată, dar managementul spitalului, împreună cu Consiliul Județean Covasna, cu sprijinul Ministerului Sănătății, am reușit să stabilizăm situația. După cum se vede și pe harta țării, dacă ne uităm, suntem înconjurați de Bacău, Vrancea, Buzău, Brașov, unde, din păcate, sunt cifre mai mari la mia de locuitori. Deși suntem un județ tranzit, pentru că după cum se știe prin noi trec din Brașov spre Bacău zilnic 15.000 de mașini, asta înseamnă zilnic cel puțin 50.000 de oameni, totuși, am reușit”, a declarat, la finalul vizitei ministrului, președintele CJ Covasna. 

În discuțiile purtate cu ministrul s-au regăsit și investițiile începute în cadrul Spitalului. 

Cu această ocazie am discutat planurile de investiții privind Spitalul Județean, cum ar fi noul Spital TBC și Centrul Stroke, prezentând și proiectul european ce vizează modernizarea UPU. Siguranța oamenilor este cea mai importantă. Și Ministrul Sănătății ne avertizează să rămânem în continuare prudenți, pentru că transmiterea comunitară a virusului COVID-19 se poate intensifica în luna septembrie. Să avem grijă de noi, să avem grijă unii de ceilalți!”, a mai spus ulterior, prin intermediul paginii sale de Facebook, Tamás Sándor. 

Prima vizită a ministrului Sănătății la Spitalul din Sfântu Gheorghe a fost la finele lunii aprilie. Atunci, Nelu Tătaru a făcut un control fulger la Urgențe și a plecat după mai puțin de o jumătate de oră, lăsând indicații de regândire a circuitelor din unitatea spitalicească prin care trec pacienții care ajung aici.  

Sursă foto: Facebook/ Tamás Sándor. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.