ACTUALITATE 21 august 2020

Mini-baraj pe pârâul Debren din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1815 vizualizări

Autoritățile locale din Sfântu Gheorghe vor să înceapă construirea unui mini-baraj pe Pârâul Debren. Anunțul a fost făcut joi, în cadrul unei conferințe de presă, de primarul Antal Árpád. 

Edilul-șef, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba și managerul judeţului Covasna, Kovács Ödön au avut marți o întâlnire cu directorul SGA Covasna, Ioan Ilaş, şi conducerea Administrației Bazinale de Apă Olt din Râmnicu Vâlcea, de care aparţine judeţul Covasna. Printre discuțiile purtate de aceștia s-a numărat și cea legată de construirea unui mini-baraj pe pârâul Debren. 

Am vești bune, chiar foarte bune, pot să spun. În primul rând, în săptămânile următoare vom începe o lucrare de amploare, de curățire a albiei pârâului Debren. Vestea cea bună este că am discutat cu domnul director (n. red. al Administrației Bazinale de Apă Olt din Râmnicu Vâlcea) ca săptămâna viitoare să încheiem un parteneriat prin care acea investiție pe care noi am dorit-o și dânșii au pus-o pe lista de investiții, chiar au realizat vreo trei licitații, dar nu s-a materializat, cu construirea unui mini-baraj peste pârâul Debren, care să protejeze orașul de viituri, să fie preluată de municipalitate. Practic, studiul de fezabilitate a fost elaborat de ei, ei să ne predea studiul, să îl actualizăm și după aceea să facem lucrările de proiectare și de execuție. Este o lucrare de aproximativ 2 milioane de lei. Consider că, poate și cu ajutorul CNI-ului, dacă nu, din forțe proprii, în următorii doi ani trebuie să realizăm acest baraj”, a declarat primarul. 

Construcția ar urma să fie poziționată sub Örkő, a spus primarul, care a precizat și că sunt foarte multe detalii tehnice care încă trebuie stabilite.  

Debrenul are de obicei debitul mic, dar sunt probleme la viituri mari. Acum există și la nivelul României și al Uniunii Europene, reglementări că tot ce înseamnă pâraie, râuri și așa mai departe protecția trebuie făcută pentru probabilistica de 1 la 100, ceea ce înseamnă evenimente care se întâmplă o dată la 100 de ani. Având în vedere că în ultimii 10 ani am avut câteva cazuri când au fost probleme pe Debren, este evident că trebuie să intervenim și să găsim o soluție prin care să protejăm orașul pe termen lung”, a adăugat Antal Árpád. 

Edilul a spus și faptul că în perioada următoare se va stabili și dacă mini-barajul va fi sec sau cu luciul de apă, iar decizia va fi luată alături de specialiști. 

Foto arhivă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.