ACTUALITATE 29 aprilie 2021

Militarii covăsneni, „Alături de veterani”, într-un demers național special

de Iulia Drăghici - Taraș | 2283 vizualizări

Veteranii de război din județul Covasna au primit zilele acestea vizite-surpriză din partea militarilor și a autorităților locale, în cadrul campaniei „Alături de veterani”. Pe lângă urări de bine, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, le-au fost oferite pachete cadou, dar și câte o scrisoare personalizată, semnată de însuși ministrul Apărării. 

Dintre veteranii covăsneni care figurează în evidențele autorităților, șapte sunt cu domiciliul în Sfântu Gheorghe (printre care și o femeie), patru în Covasna, câte doi în Baraolt și Ghidfalău, iar câte unul în Târgu Secuiesc, Brateș, Poian, Bicfalău, Zăbala, Malnaș, Comandău și Araci. Din păcate, doi dintre cei 23 au decedat zilele trecute. 

În cursul zilelor de marți și miercuri, 27 și 28 aprilie, la 20 dintre veterani au fost distribuite pachetele cadou, oferite și cu ocazia Sărbătorilor Pascale, respectiv cu prilejul Zilei Veteranilor de Război. 

În demers au fost implicați militari din tot județul. 

În zona Târgu Secuiesc - Poian pachetele au fost distribuite de militari de la Depozitul 197 Muniții (UM Brețcu), în zona Covasna - Brateș - Zăbala - Comandău, pachetele au fost oferite de militari de la Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, la Ghidfalău de militari de la Depozitul 92 Geniu (UM din Arcuș), în zona Araci - Bicfalău de militari de la Batalionul 5 Rachete sol-aer „Horea” (UM din Vâlcele). Aceștia au fost și la alți doi veterani din Sfântu Gheorghe. La ceilalți veterani din reședința de județ, dar și în Baraolt au  mers militarii de la Centrul Militar Județean (CMJ) Covasna.

La fiecare unitate au mers comandanții personal, singura excepție a fost cu cei de la Vâlcele, unde comandantul este plecat din localitate”, ne-a spus comandantul CMJ Covasna, locotenent colonelul Dorin Neagu. 

La invitația militarilor, în această „misiune” au fost și reprezentanți ai autorităților locale din aproape fiecare zonă. 

Comandantul Centrului Militar Județean Covasna, locotenent colonelul Dorin Neagu ne-a spus că evenimentul în sine a fost important și că ar trebui repetat cât mai des pentru că acești oameni, care reprezintă istoria, ar trebui prețuiți mai mult, ascultați mai mult și din experiențele lor, din lecțiile lor de viață, să învățăm cu toții.  

Tot cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, militarii covăsneni au inițiat și o campanie de donare de sânge, care continuă și zilele acestea.  

Demersul distribuirii cadourilor face parte din campania „Alături de veterani”, inițiată de Ministerul Apărăii Naționale, în parteneriat cu Asociația „Alături de eroi”, împreună cu mediul de afaceri și societatea civilă. Acțiunea ajunge în perioada 27 – 30 aprilie la 2.610 veterani de război de pe teritoriul României, precum și la 8 din Republica Moldova.

La activitatea de împachetare a cadourilor care ajung la veteranii de război au participat mai mulți reprezentanți ai Statului, în frunte cu președintele României, Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, majestatea sa Margareta și principele Radu, militari, personalități, sportivi ai Clubului Steaua și mulți alți voluntari.

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.