ACTUALITATE 15 martie 2023

Mihai Tîrnoveanu, Calea Neamului: „Ne declarăm împotriva tuturor discursurilor de 15 Martie care vizează autonomia teritorială pe criteriul etnic”

de Iulia Drăghici - Taraș | 819 vizualizări

Steagul Ungariei nu are voie să fie arborat decât în prezența celui al României, iar discursurile de 15 Martie care vor aborda autonomia pe criterii etnice nu vor fi acceptate, a spus marți, într-o conferință de presă organizată la Sfântu Gheorghe, președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu. 

Declarațiile vin în contextul în care municipiul Sfântu Gheorghe, în special, dar și alte localități din județ, s-au pregătit să celebreze Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. 

„Noi nu avem nimic împotrivă ca cetățenii români de etnie maghiară să sărbătorească ziua de 15 martie, chiar dacă pentru România nu are conotații tocmai bune, având în vedere că punctul 12 al declarației revoluționarilor ungari stipula clar că se vrea unirea Transilvaniei cu Ungaria. Nu avem nimic împotrivă să o sărbătorească. Dar avem și noi câteva condiții care sunt firești și care se subordonează legilor statului român. Steagul Ungariei nu are voie să fie pus decât în prezența steagului României. Deci, steagul Ungariei nu are voie să fie pus pe niciun stâlp decât în prezența steagului României. Și asta e o concesie din partea noastră, pentru că de fapt steagul Ungariei nu are voie să fie pus deloc pe stâlp. Steagul Ungariei, ca orice alt steag străin, se arborează numai cu ocazia vizitelor oficiale, evenimentelor oficiale și așa mai departe, și nu pe stâlpi, și întotdeauna e obligatoriu să fie în prezența steagului României. De asemenea, ne declarăm împotriva tuturor discursurilor care se țin de 15 martie, discursuri care vizează autonomia teritorială pe criteriul etnic. Pentru că 15 martie este folosit de politicienii maghiari, de o parte a politicienilor maghiari, pentru a promova conceptul de autonomie, un concept anticonstituțional și nelegal”, a declarat președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu. 

În cadrul aceleiași conferințe de presă s-a discutat pe larg și despre situația de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului, în contextul hotărârii definitive a instanței de a demola crucile din beton ale eroilor români. Reprezentanții asociațiilor Calea Neamului și Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe au spus că primarul din Dărmănești, Bacău, are de gând să ducă speța până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Totodată, aceștia au afirmat că, dacă vor afla ziua când autoritățile vor pune în executare sentința judecătorească, vor merge la fața locului pentru „a îngenunchea în fața eroilor români”, dar că încă speră să nu se întâmple acest lucru. 

Conferința de marți, organizată în reședința județului Covasna, la care a fost invitată și presa română și cea maghiară din județ, a început cu rugăciunea Tatăl Nostru. A fost urmată de Imnul Național al României. 

Între timp, la Sfântu Gheorghe, activitățile dedicate zilei de 15 Martie, când se comemorează Revoluția și Războiul de Independență din 1848-1849, au început încă de vineri, cu un concurs de oratorie pentru elevii de liceu. Miercuri, marșurile, care vor porni din vestul și estul orașului și se vor întâlni în piața centrală, sunt programate să înceapă la ora 14:45. Două steaguri, de 125 de metri fiecare, vor fi purtate de participanți, elevi, cercetași, autorități locale și locuitori ai orașului, care vor fi însoțiți de husari și alți călăreți și de fanfară. Discursurile la scenă deschisă vor avea loc începând cu ora 16:00, potrivit programului. Printre vorbitori se numără, pe lângă primarul Antal Árpád, și ministrul justiției din Ungaria, Varga Judit. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.