Metodă inedită de reparare a drumului, folosită între Zagon și Chiuruș
Lucrările de reabilitare a drumului DN13E, între Zagon și Chiuruș, începute în urmă cu aproape două luni, se apropie de final, transmite Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov. Totodată, drumarii informează că reparațiile s-au făcut folosind o metodă inedită, de reciclare la rece.
„Lucrările de reabilitare pe DN13E în județul Covasna, între localitățile Zagon și Chiuruș, se apropie de final. Reparațiile au vizat o porțiune de drum de aproximativ 8 km și au fost executate după metoda reciclării la rece in situ. Lucrarea a fost executată în regie proprie, cu utilajele din dotarea Secției Producție din cadrul DRDP Brașov.
Procedura constă în frezarea suprafeței drumului pe o adâncime de 20 de cm, iar materialul rezultat este amestecat cu balast și un ciment special cu ajutorul utilajelor de reciclare, apoi este reașezat pe șosea. Stratul rezultat constituie noua bază a drumului peste care se așterne un strat de asfalt.
Acestă metodă de reabilitare se potrivește mai ales drumurilor secundare care nu au un trafic intens de mare tonaj și nu necesită o capacitate portantă foarte mare”, arată o informare de presă a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.
Următorul drum pe care s-ar putea folosi aceeași metodă de reabilitare ar fi DN73A, din județul Brașov, între Poiana Mărului și Șercaia, însă doar de anul viitor.