Metoda de înşelăciune „Accidentul” face o nouă victimă în judeţul Covasna
O femeie din Sfântu Gheorghe a plătit peste 5.200 de euro unui presupus avocat
Marţi seara, în jurul orei 19:10, Poliţia Municipiului Sfântu Gheorghe a fost sesizată de către o femeie în vârstă de 30 de ani cu privire la faptul că a fost victima unei înşelăciuni.
În urma primelor verificări s-a stabilit că femeia a fost apelată telefonic de către o persoană necunoscută de sex masculin care a pretins că este avocat şi i-a adus la cunoştinţă faptul că un cumnat de-al său care se află la muncă în străinătate a provocat un accident rutier şi a rănit o fetiţă.
Pentru ca pe numele „vinovatului” să nu fie întocmit dosar penal, dar şi pentru a acoperi costurile operaţiei pentru „victima” accidentului, escrocul i-a solicitat femeii suma de 5.250 de euro pe care să o trimită prin intermediul unui serviciu de transfer valori monetare.
Femeia s-a conformat, iar după ce a transferat banii, presupusul avocat nu a mai fost de găsit.
Poliţiştii fac acum cercetări în vederea identificării suspectului şi tragerii acestuia la răspundere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
În acest an, pe raza judeţului Covasna au fost înregistrate 4 cazuri de înşelăciune prin metoda accidentul.
Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii vă recomandă:
• Verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Poliţia sau Parchetul nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo. Reţineţi totodată şi faptul că Poliţia nu „iartă” pe cei care au încălcat legea, în schimbul unor sume de bani.
• În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.
• Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
• Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.
Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Covasna
Agent de poliţie Nicoleta Marin