ACTUALITATE 3 martie 2015

Metoda „Accidentul” caută victime şi în judeţul Covasna

de Covasna Media | 527 vizualizări

În cursul sfârşitului de săptămână, două apeluri primite prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 au sesizat noi încercări de aplicare a uneia din cele mai cunoscute metode de înşelăciune – metoda „accidentul”.

Două persoane din Sf. Gheorghe au primit în cursul zilei de vineri apeluri prin intermediul cărora li se comunica faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier şi se solicita depunerea unei sume de bani într-un cont bancar. De asemenea, s-a solicitat şi comunicarea unor date cu caracter personal ale unor rude. Din fericire persoanele apelate au avut prezenţă de spirit, nu au dat curs solicitărilor primite din partea unor persoane necunoscute şi au sunat imediat la 112.

Atitudinea „victimelor vizate” a fost una corectă şi dorim, în rândurile care urmează, să revenim cu recomandări în vederea prevenirii situaţiilor neplăcute cauzate de această metodă de înşelăciune.

Hoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune care determină rudele îngrijorate să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta apropiaţii aflaţi în necaz.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ale căror copii sau rude apropiate sunt plecate în străinătate ori mutate în alte localităţi din ţară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Metoda utilizată este simplă şi implică de regulă două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea. Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.

Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin intermediul unui serviciu rapid de transfer de bani.

Metoda „Accidentul” s-a răspândit în ultima vreme la fel ca şi celelalte moduri de operare care vin şi trec precum moda, printre hoţi. Metoda „Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani. Înşelăciunea care are consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Recomandări ale Poliţiei pentru a evita această capcană

Prima recomandare pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi acolo pentru confirmare.

În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii

Comisar de poliţie Toth Sigismund

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.