ACTUALITATE 4 octombrie 2015

Meșteșuguri şi meșteșugari din orașul Covasna

de Covasna Media | 1652 vizualizări

Vineri, 2 octombrie, în cadrul primitor al sălii de evenimente a Hotelului Cerbul, SC Turism Covasna SA, s-a desfășurat Conferința de prezentare pe tema integrării meșteșugurilor tradiționale în turismul local/regional în cadrul proiectului „Meșterul turistic – Integrarea abilităților meșteșugărești în turismul local – alternativă viabilă de revitalizare a spațiului rural”. Organizată de SC HR SPECIALISTS, în parteneriat cu Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu și cu SCT Covasna, conferința s-a axat pe prezentarea activităților și rezultatelor proiectului „Meșterul turistic”, implementat de Asociaţia PartNET – Parteneriat pentru Dezvoltare Durabilă în regiunile Nord-Est, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia. Proiectul urmărește valorificarea abilităților meșteșugărești ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă/ șomeri din mediul rural și orientarea lor către mici afaceri, ca lucrători independenți, inițiatori ai unor mici ateliere sau în ocupații din sectorul turistic, interconectate cu domeniul meșteșugăresc.

Evenimentul din stațiunea Covasna a adus în fața participanților, în dorința de promovare a meșteșugurilor în cadrul unităților turistice locale, informații și prezentări pe tema „Meșteșuguri/ meșteșugari din orașul Covasna”, în trecut și în zilele noastre. Prezentarea Asociației Cultural Creștine Justinian Teculescu (ACCJT) a trecut în revistă ocupațiile tradiționale ale covăsnenilor, strâns legate de specificul cadrului natural şi al resurselor locale, practici specifice şi meşteşuguri ale voineștenilor, ilustrate cu ajutorul fotografiilor vechi. De asemenea, ACCJT a realizat o mini-expoziție etnografică, care a vorbit celor prezenți, mai mult decât o puteau face cuvintele, despre trecutul frumos al românilor de aici. S-a pus accent și pe eforturile pe care ACCJT le depune pentru a sprijini meșterii populari  și meșteșugurile tradiționale din zonă.

Multe din elementele regăsite în prezentare au putut fi exemplificate cu ajutorul tânărului oier Nicolae Manea, îmbrăcat în portul tradițional românesc din Covasna, care a împărtășit spectatorilor din secretele meseriei de cioban. Dacă prezentarea ACCJT a dezvăluit publicului aspectele istorice și simbolice ale cunoscutelor păpuși tradiționale de caș ale voineștenilor, Nicolae Manea a vorbit despre modul și modelele cu ajutorul cărora acestea iau naștere. La final, spectatorii s-au convins că acestea sunt și gustoase. De asemenea, au putut face fotografii alături de acest vrednic urmaș al dacilor, care a investit timp și pasiune în realizarea din lemn a simbolurilor dacice (steagul de luptă al dacilor, arme și scuturi dacice).

Mestesuguri Covasna Voinesti octombrie 2015 - 2

O interesantă și deosebit de atractivă secțiune a conferinței a reprezentat-o prezentarea meșterilor iconari Kornelia și Matei Schinteie. Aceștia au arătat și explicat cu răbdare cum iau naștere icoanele pe lemn. A vedea cum prinde formă icoana a însemnat pentru publicul participant o experiență formatoare, dar și răspunsul posibil la propriile întrebări, unele poate încă neformulate.

Conferința de vineri s-a desfășurat în două etape. În prima parte a zilei, spectatori au fost elevi ai claselor de turism de la Liceul din orașul Covasna, însoțiți de prof. Crenguța Gal, care a adăugat informații interesante despre meșteșugurile tradiționale ale comunității maghiare din zonă, cu accent pe frumusețea porților secuiești, adevărate opere de artă sculptată. La cea de-a doua prezentare, publicul a fost format din turiști aflați în Covasna, care s-au declarat fericiți că au putut afla informații inedite despre stațiunea în care revin an de an pentru tratament. Toți participanții au avut ocazia să discute și să-și prezinte impresiile la bufetul suedez oferit de organizatori după eveniment.

Prof. Florentina Teacă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.