ACTUALITATE 25 octombrie 2016

Meseria de soldat: „Legământul suprem cu divinitatea pentru nemurirea patriei”

de Observatorul de Covasna | 1204 vizualizări

Ziua Armatei Române a fost marcată, ca de fiecare dată de 25 octombrie şi la Sfântu Gheorghe, la fel ca în toată ţara. Conform tiparului de celebrare a acestui tip de evenimente, în faţa Monumentului Ostaşului Român de la intrarea în oraş, a avut loc o paradă militară, o depunere de coroane și jerbe de flori, iar oficialităţile au susţinut discursuri în faţa publicului prezent.

„La 25 octombrie 1944, soldații români reușeau să atingă granițele firești și să reîntregească hotarele României, după ce Transilvania fusese smulsă din trupul patriei, prin Tratatul de la Viena. Spiritul de sacrificiu exemplar, precum și calitățile excepționale ale armatei au dus la înfăptuirea acestui memorabil act istoric, decisiv în definirea națiunii române. De aceea, ziua de 25 octombrie va rămâne una de referință pentru oamenii de arme, dar și pentru poporul român. Dincolo de parcursul său impresionant în timp, armata se menține și astăzi în topul încrederii populației. Mai mult decât atât, contribuie decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara granițelor, prin seriozitate și profesionalism. Pe teatrele de război internaționale, soldații români au demonstrat că pot concura cu specialiștii celor mai puternice state și că pot impune respect datorită pregătirii lor excepționale. Schimbările societății actuale, precum și aderarea țării noastre la NATO și Uniunea Europeană au impus noi standarde de performanță, precum și măsura profesionalizării armatei române. Este un pas important, care cu siguranță va duce la formarea unui nucleu puternic și competent, cu rezultate remarcabile în continuare. Dar dincolo de profesionalism și mai întâi de toate, soldatul român trebuie să rămână patriotul, monumentul de sacrificiu și dragoste de țară în care tot românul să se regăsească. Conștiința soldatului român trebuie să fie mereu trează, înțelegând, totodată că datoria de soldat este mult mai mult decât o simplă meserie, ci legământul suprem cu divinitatea pentru nemurirea patriei. Nu cu mult timp în urmă citeam numele celor căzuți în primul război mondial pentru întregirea patriei, iar astăzi, cu precădere, avem datoria să ne înclinăm în fața sacrificiilor și faptelor de arme ale eroilor și să le aducem un pios omagiu peste timp celor care-au eliberat până la ultima glie pământul românesc de sub ocupația horthysto-fascistă. Celor de astăzi vă urez la mulți ani și vă felicit sincer pentru dăruirea și profesionalismul cu care vă înfăptuiți sarcinile însă vă rog să nu uitați că admirația și respectul pe care vi-l purtăm izvorăsc din puterea dumneavoastră de a vă pune însăși viața în pericol pentru apărarea României. La mulți ani armată română, la mulți ani, România!”, a spus în discursul său, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu.

Ziua Armatei - Sf Gheorghe (2)Comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte, colonelul Gabriel Moglan a dat citire mesajului transmis de Ministerul Apărării Naţionale, referitor la însemnătatea zilei Armatei României. Potrivit acestuia, Ziua Armatei Române trebuie să fie o sărbătoare de reper a românilor. „În fiecare an la 25 octombrie sărbătorim Ziua Armatei României, prilej de cinstire a celor ce au slujit și slujesc această instituție fundamentală a statului român (...). Ziua de 25 octombrie a rămas în conștiința colectivă a românilor drept ziua eliberării Careiului. Careiul, sau ultima brazdă de pământ eliberată, este puternic asociat simbolic cu spiritul de sacrificiu al militarilor români, dar și cu perseverența românească, întotdeauna învingătoare atunci când efortul larg al națiunii se adună pentru îndeplinirea unor țeluri strategice esențiale. Din aceste rațiuni, ziua armatei României transcende stricta referință istorică, această sărbătoare fiind un reper major în calendarul manifestărilor cu valoare națională. Este o zi în care este cinstită memoria tuturor eroilor căzuți în bătăliile purtate de armata noastră în întreaga ei istorie pe teritoriul național, în marile războaie din trecut, ori în teatrele de operații în ultimele decenii. Chiar astăzi, 25 octombrie 2016, sunt reînhumate în cimitirul de onoare românesc, osemintele a 594 de militari români căzuți în sângeroasele lupte de la Stalingrad din timpul campaniei din Est. În anii ce vin, prin grija Oficiului Național pentru Culte vor fi strămutați în acest cimitir, pentru veșnică odihnă, toți militarii căzuți la datorie în această regiune. În țară, în contextul marcării centenarului intrării României în primul război mondial, desfășurăm un proiect comemorativ de durată și ținută. România întregită a fost clădită prin eroi cu sacrificiul ostașilor săi, iar noi ducem lumină și ne reculegem la monumentele închinate lor ori la locul lor de odihnă”.

Tot pentru a sărbători Ziua Armatei Române, luni, 24 octombrie, Unitatea Militară 01048 din Sfântu Gheorghe a organizat Ziua Porţilor Deschise, activitate la care au participat peste 700 de elevi şi cadre didactice, precum şi membri ai comunităţii locale.

„Flori pentru Luptători” la Sita Buzăului

Ziua Armatei - Sita Buzaului (1)Ziua Armatei Române a fost marcată şi în localitatea Sita Buzăului, prin evenimentul „Flori pentru Luptători”. Circa 30 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” au plantat flori în jurul Monumentului Eroilor din faţa Primăriei. Acţiunea a fost iniţiată de autorităţile locale şi susţinută de unitatea de învăţământ din localitate.

„La noi în zonă există o astfel de tradiţie, iar şcoala „Nicolae Russu”, sprijinită de autorităţile locale, marchează de fiecare dată evenimentele principale din istoria românilor. Nu puteam rămâne indiferenţi nici astăzi, 25 octombrie. Astfel, într-un cadru restrâns am adus şi noi un omagiu Armatei Române. (...) Dacă ne uităm istoria, ne uităm tradiţia, ne pierdem respectul, o să dispărem ca naţie, ca stat, ca demnitate. Sperăm că florile acestea, care sunt plantate din suflet, să reziste şi în anii viitori”, ne-a spus profesorul de istorie, Alexandru Fercu.

Ziua Armatei - Sita Buzaului (2)Înainte ca elevii să planteze florile, profesorul a ţinut să le amintească acestora câteva dintre cele mai importante evenimente istorice care au marcat existenţa Armatei Române, dar şi să le explice că există o diferenţă notabilă între „lupta pentru a cotropi şi a lupta pentru a menţine pacea”. La final, toţi cei prezenţi au intonat Imnul României.

„Elevii chiar trebuie să ştie despre istoria noastră şi despre cum au ajuns să fie liberi, să aibă această şcoală şi să trăiască în această comunitate”, a spus Ovidiu Oltean, directorul Căminului Cultural din Sita Buzăului, unul dintre coordonatorii evenimentului.

Am vrut să marcăm acest eveniment în faţa Monumentului Eroilor, cu o acţiune a elevilor de la şcoala generală. Tematica noastră a fost „Flori pentru Luptători”. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de autoritatea locală în această zi. Interesul este ca elevii să discute despre istoria românilor şi despre trecutul nostru. Prin aceste tipuri de manifestări, noi încercăm să le menţinem memoria trează”, ne-a declarat şi primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica.

https://youtu.be/CgaqMRTBBBk

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.