ACTUALITATE 8 mai 2017

Mersul cu bicicleta, la modă în Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1352 vizualizări

Luni dimineața a debutat oficial campania „Cycle to work”, în Piața Libertății, în prezența a aproape 100 de persoane

La Sfântu Gheorghe s-a lansat în mod oficial luni, 8 mai, campania de mers cu bicicleta la serviciu, „Cycle to work”. Inițiativa, la care s-au alăturat încă de la ora 7:30 circa 100 de persoane, a pornit de la câțiva tineri din reședința de județ care și-au propus să promoveze mersul cu bicicleta la serviciu atât prin exemplul propriu, cât și prin diverse activități și evenimente deosebite.

„Sincer m-am așteptat la ceva mai mulți participanți, dar este de înțeCycle to workles că ora de start a evenimentului nu era bună pentru toată lumea. Și eu personal lucrez de la 7:00, dar am reușit să rezolv să pot ajunge doar azi ceva mai târziu. Asta nu înseamnă că nu avem mai mulți susținători. Acest eveniment a marcat doar startul lunii, pentru că avem planuri și pentru următoarele luni. Se zice că este nevoie să faci ceva cel puțin timp de trei săptămâni ca să devină un obicei, iar noi ne-am gândit că dacă reușim să convingem oamenii să dea o șansă și să încerce să folosească bicicleta pentru drumul spre lucru, este probabil că în zilele în care este posibil ei vor folosi bicicleta mai des. Înțelegem că sunt zile în care acest lucru nu este posibil, dar când este, credem că este o alternativă bună”, ne-a declarat unul dintre coordonatorii campaniei, Csanád Birtalan.

„Suntem convinși că mersul cu bicicleta este super tare”...

Prin intermediul evenimentului creat pe Facebook pentru această campanie, inițiatorii campaniei „Cycle to work” transmit: „Noi suntem convinși că mersul cu bicicleta este super tare, fiindcă este sănătos, protejează mediul, e rapid, nu aglomerează traficul și pentru că pe două roți poți ajunge chiar și în locurile inaccesibile cu mașina. Ne propunem încurajarea mersului cu bicicleta la serviciu în luna mai. Încercăm să fluidizăm traficul rutier și arătăm că este mult mai bine așa. Participă și tu la eveniment și ajută-ne să mobilizăm cât mai multă lume! Vei fi surprins cât de simplu este și vei dori să mergi cu bicicleta peste tot!”.

Cel mai probabil aceleași gânduri au fost împărtășite de toți cei care luni dimineața s-au prezentat la locul de întâlnire al bicicliștilor din Piața Libertății. biciclisti (1)

„Mi se pare foarte folositoare această campanie, mai ales că vorbim de sănătatea noastră. Este foarte important pentru mine, ca tânăr, să fac mișcare. Astfel prin această campanie suntem motivați, chiar și cu o brioșă/o cafea sau orice altceva, să mergem cât mai mult cu bicicleta. Fiind pasionat de geografie și de natură, susțin această activitate deoarece putem să protejăm mediul, și implicit sănătatea noastră și a celor din jur. Mă bucur enorm că în acest orășel mic se organizează astfel de activități și nu degeaba ne putem mândri cu unul dintre cele mai curate orașe din țară. Sper să se mobilizeze cât mai multe persoane care să ia parte la această campanie. În plus, am observat că mai există în paralel o activitate asemănătoare, de educație rutieră pentru bicicliști, care este un lucru foarte bun pentru că este foarte important să știm și să circulăm corect”, ne-a spus unul dintre participanți, elevul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Sebastian Andriesei.

...dar poate încă nu e o alternativă pentru toată lumea 

Mersul la muncă cu bicicleta, chiar dacă este sănătos, nu este o alternativă viabilă pentru toată lumea, mai ales acum când municipiul Sfântu Gheorghe este în plin proces de modernizare din punct de vedere al infrastructurii și nu numai. Mai mult decât atât, nici spațiile de depozitare a bicicletelor nu sunt suficiente, dar nici cele mai potrivite, mai spun cetățenii.

„În fiecare dimineață trebuie să îmi duc copilul la școală și cu toate cbiciclisti (2)ă mi-ar plăcea să pot să îi dau un exemplu pozitiv în acest sens, nu pot să îl duc la școală cu bicicleta pentru că e periculos mai ales pentru că nu avem pistele necesare”, ne-a spus mama unui copil din ciclul primar al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

„Nu ești okay dacă nu alegi bița? Nici vorbă! Dacă poți, mergi cu bița, altfel, dacă ai copii de transportat, saci de cumpărături de cărat sau greutățile lumii pe umerii tăi, și nu le poți rezolva decât cu mașina, nu te va judeca nimeni”, transmit, de cealaltă parte, coordonatorii campaniei.

Primăria, preocupată să asigure condiții bicicliștilor

Pe de altă parte, zicala conform căreia atât timp cât este voință, se găsesc și soluții se poate aplica și în acest caz. Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba a luat cuvântul luni dimineața, în cadrul întâlnirii bicicliștilor, și i-a asigurat pe locuitorii orașului de sprijin în dezvoltarea infrastructurii și în ceea ce îi privește pe bicicliști, nu doar pe șoferi.

„Eu nu am venit la muncă cu bicicleta, pentru că stau la 150 de metri de Primărie, dar am dovezi certe că și eu sunt biciclist. biciclisti (5)Îmi pare bine că la Sfântu Gheorghe mersul cu bicicleta este la modă, atât ca posibilitate de mers la serviciu, cât și ca activitate de sport, agrement și petrecere a timpului liber. Primăria municipiului Sfântu Gheorghe este preocupată să asigure condiții bune pentru bicicliști. Deși nu s-a văzut încă anul acesta, Planul de Mobilitate pentru municipiul Sfântu Gheorghe este în curs de elaborare. Probabil că vine cu o bicicletă mai veche pentru că deja a întârziat o lună, dar asta este vina firmei care îl face și sperăm ca spre sfârșitul lunii mai să îl avem în mână și putem să îl discutăm și cu dumneavoastră, reprezentanții bicicliștilor. Aș vrea ca mersul cu bicicleta să fie și mai răspândit în Sfântu Gheorghe”, a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Acesta a mai precizat totodată că reducerea poluării provocate de autoturisme și îmbunătățirea sănătății populației din Sfântu Gheorghe este cel mai mare avantaj al acestei campanii inițiate de membrii ai societății civile.

Cafea, brioșe, untură pe pâine – gratis sau la reducere pentru bicicliști

Campaniei „Cycle to work” i s-a alăturat nu doar Primăria Sfântu Gheorghe, ci chiar și mai mulți parteneri din mediul privat, cum ar fi cafenele sau restaurante, ba chiar și o frizerie, o florărie și mai mulți colaboratori din mass-media. Câteva cafenele din centru au oferit luni dimineața și, potrivit coordonatorilor campaniei, vor continua să o facă până la sfârșitul lunii mai, cafea sau alte băuturi calde, untură cu pâine, brioșe și altele, persoanelor care merg cu bicicleta.

Școala de biciclete din Sfântu Gheorghe

Fără vreo aparentă legătură cu „Cycle to work”, dar printr-o coincidență fericită, Școala de biciclete „Tandem” a Asociației „Turulmadár” din Sfântu Gheorghe se pregătește să înceapă cursurile după data de 15 mai.

Aici, persoanele cu vârsta de peste 14 ani vor învăța să stăpânească, atât teoretic, dar mai ales practic folosirea în mod corect și în siguranță a bicicletei pe drumurile publice.

Până în prezent, la școala de biciclete s-au înscris peste 36 de persoane, dar sunt așteptate să ia parte la cursuri circa 50 de persoane. Cei care sunt deja înscriși au vârste cuprinse între 14 și 40 de ani.

Reprezentanții Asociației „Turulmadár” au început deja și o serie de cursuri teoretice pe acest subiect, de câte o oră (de regulă la ora de dirigenție), în școlile din Sfântu Gheorghe. Până acum o astfel de acțiune a avut loc la Şcoala „Nicolae Colan”, iar, potrivit președintelui organizației Turulmadár, Furus Levente, în viitorul apropiat liceele „Plugor Sándor” și „Berde Áron” vor intra în programul de teorie al școlii de biciclete, dar lista nu este închisă și coordonatorii „Tandem” așteaptă solicitări în acest sens.

De asemenea și înscrierile la școala de biciclete sunt încă deschise, iar informații suplimentare în acest sens pot fi obținute pe site-ul www.turuliroda.ro.

Turneu național de bike polo, la Sfântu Gheorghe

Sunt șanse mari ca Sfântu Gheorghe să devină o „capitală a mersului cu bicicleta”, iar acest lucru o demonstrează și faptul că în weekendul 12–14 mai peste 10 echipe din mai multe județe vor participa aici la un turneu național de bike polo. Câștigătorii concursului se vor califica la etapa europeană a concursului.

Evenimentul de bike polo va avea loc în curtea Extensiei din Sfântu Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai. Intrarea spectatorilor este gratuită.

Concluzie: mai, luna bicicletei la Sfântu Gheorghe

Așadar, pentru oricine are o bicicletă, își dorește un stil de viață mai sănătos, dar și să se alăture unei comunități a iubitorilor de ciclism, care crește pe zi ce trece, luna mai este un moment propice de a face toate aceste lucruri. Campania „Cycle to work” se va desfășura până în 31 mai, însă coordonatorii spun că acesta ar putea fi doar începutul unei povești frumoase de iubire între bicicliști și orașul Sfântu Gheorghe.

„În cursul acestei luni vom încerca să mai organizăm întâlniri, și suntem deschiși la parteneriate, așa că așteptăm orice propunere, susținere la adresa cycletoworksepsi@gmail.com”, mai transmite Csanád Birtalan.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.