ACTUALITATE 24 martie 2010

Mediul rural intră în „Marea debarasare“

de Covasna Media | 603 vizualizări
Vineri şi sâmbătă, APM organizează o nouă acţiune de debarasare a deşeurilor electrice şi electronice 24mar2010-debarasareAgenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna derulează, la sfârşitul acestei săptămâni, campania „Marea debarasare”, care deşi se va desfăşura şi în mediul urban, se va axa în principal pe colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din mediul rural. Campania are un traseu stabilit, iar deşeurile vor fi preluate de către Asociaţia Environ din Bacău, aceasta urmând să asigure transportul colectei.

Vineri şi sâmbătă, APM organizează o nouă acţiune de debarasare a deşeurilor electrice şi electronice

24mar2010-debarasareAgenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna derulează, la sfârşitul acestei săptămâni, campania „Marea debarasare”, care deşi se va desfăşura şi în mediul urban, se va axa în principal pe colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din mediul rural. Campania are un traseu stabilit, iar deşeurile vor fi preluate de către Asociaţia Environ din Bacău, aceasta urmând să asigure transportul colectei. Directorul interimar al APM Covasna, Octaviean Vasilescu, a declarat că acţiunii de colectare i se alătură autorităţile locale din fiecare localitate participantă, primăriile având obligaţia de a aduna, într-o locaţie, toate deşeurile la care a renunţat populaţia.

În ceea ce priveşte transportul deşeurilor de la cetăţeni la respectivele puncte de colectare, primăriile au apelat pentru acesta la beneficiarii Legii 416 a venitului minim garantat.

Potrivit lui Vasilescu, anul 2010 prevede pentru România colectarea a 4 kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor, însă această ţintă este destul de greu de atins în ţara noastră.

„Românii nu sunt obişnuiţi să se debaraseze de obiectele vechi, care nu mai funcţionează şi nu le mai folosesc. La noi, dacă un televizor nu mai merge de ani de zile, este păstrat pe post de mobilă în casă, cu vază deasupra. În plus, acest fenomen este evident, dacă ne uităm la balcoanele blocurilor: majoritatea sunt ocupate cu diverse aparate electrice şi electrocasnice care nu mai sunt utile de ani de zile, dar oamenii tot nu renunţă la ele”, a mai explicat Octaviean Vasilescu.

„Marea debarasare 2010“ va porni vineri de la ora 10,00 şi va cuprinde trei trasee: primul porneşte din localitatea Brăduţ şi va urma localităţile Baraolt, Aita Mare, Belin, Hăghig, Vâlcele, Ilieni, Chichiş, Dobârlău şi Ozun. Cel de-al doilea traseu va parcurge localităţile Reci, Moacşa, Dalnic, Turia, Ghelinţa, Ojdula, Cătălina, Poian, Estelnic, Mereni, Breţcu, Lemnia, iar cel de-al treilea localităţile Bixad, Micfalău, Malnaş, Bodoc, Ghidfalău, Valea Crişului, Arcuş, Reci, Valea Mare, Boroşneul Mare şi Zagon.

În ziua de sâmbătă, Asociaţia Environ va colecta deşeurile electrice şi electronice pe două trasee, primul dintre acestea fiind Sfântu Gheorghe - Întorsura Buzăului iar cel de-al doilea Sfântu Gheorghe - Covasna - Târgu Secuiesc.

„Marea debarasare” a fost iniţiată în 2007 la nivel naţional, moment la care au participat la această acţiune localităţile cu peste 20.000 locuitori şi s-au colectat 4,04 tone de deşeuri electrice şi electronice. „Marea debarasare” a continuat şi în 2008 şi 2009, când s-au colectat în total peste 60 de tone de deşeuri.

Monica Vajna

Teme articol: deşeuri APM DEEE
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.