ACTUALITATE 24 februarie 2010

Medicii şi asistentele de la Spitalul Judeţean îşi cer drepturile

de Covasna Media | 1180 vizualizări
Câteva zeci de angajaţi din spital au protestat ieri pentru a-şi recupera drepturile salariale care li se cuvin. Este vorba în total de peste un milion de euro pe care Spitalul ar trebui să-i dea 25feb2010-protestNemulţumire mare ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristoff“ din Sfântu-Gheorghe, unde câteva zeci de medici şi asistente, în general personal sanitar, au protestat în faţa biroului conducerii unităţii pentru a-şi cere drepturile salariale aferente din reîncadrarea spitalului ca spital de urgenţă, prima de stabilitate pe semestrul I al anului trecut și primele de 2% pe trei trimestre din același an.

Câteva zeci de angajaţi din spital au protestat ieri pentru a-şi recupera drepturile salariale care li se cuvin. Este vorba în total de peste un milion de euro pe care Spitalul ar trebui să-i dea

25feb2010-protestNemulţumire mare ieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Fogolyan Kristoff“ din Sfântu-Gheorghe, unde câteva zeci de medici şi asistente, în general personal sanitar, au protestat în faţa biroului conducerii unităţii pentru a-şi cere drepturile salariale aferente din reîncadrarea spitalului ca spital de urgenţă, prima de stabilitate pe semestrul I al anului trecut și primele de 2% pe trei trimestre din același an.

Salarii mai mari pentru noii angajaţi decât la cei cu vechime

Oamenii sunt revoltaţi că ar trebui să îşi primescă şi în continuare salariile după grila veche, deşi în alte spitale din judeţ sau ţară a avut loc reevaluarea personalului. În plus, spun ei, un angajat nou care vine la Judeţean are salariu de încadrare mai mare decât medici sau asistente cu vechime de peste 20 de ani în domeniu.

„Protestăm pentru neaplicarea unei legi. Spitalul a devenit Spital de Urgenţă în 2007 în toamnă, cu această lege s-a decis creşterea salariilor de bază ale personalului, s-a aplicat o nouă grilă de salarizare, dar prin această neaplicare a legii noi am avut în decembrie salarii diminuate. S-a ajuns la situaţia absurdă în care dacă un medic primar se angajează acum, va avea cu 300 de lei salariu mai mare decât mine care lucrez de 30 de ani, fiindcă legea se aplică la noii angajaţi, dar nu şi la vechii angajaţi. S-a făcut o discriminare. Prin această neaplicare a legii, am avut în decembrie salarii scăzute. Acum cu recalcularea conform noii legii s-a calculat la grila veche, prin asta am pierde cca 700 de lei lunar pe salarii de bază”, a spus medicul primar Balint Alexandru.

Cele mai mici salarii din ţară?

Potrivit acestuia, nu există angajat în sănătate care să aibă salariile aşa de mici cum sunt cele din Sfântu-Gheorghe. El a făcut referire şi la condiţiile de lucru cu care trebuie să se descurce după începerea lucrărilor de consolidare care trebuiau finalizate în anul 2008.

„Lucrările de consilidare au impus nişte condiţii inimaginabile de lucru pentru personalul sanitar. Se lucrează cu pikamerul şi acum deasupra lăuziei, la femeile care au născut, deasupra noilor săli de chirurgie, se sparge betonul armat se pune praful peste noile săli de operaţie (...) Nu cred că sistemul poate fi reformat şi făcut până când nu va exista o incompatibilitate cum există la celelalte meserii – dacă eşti medic te decizi, lucrezi la spital sau la privat, fiindcă metoda asta de a falimenta spitalul de stat ca pacienţii să meargă la privat, pentru că la spitalul de stat se stă la coadă cu programare peste o lună şi este nevoit să meargă la privat nu este ceva bun şi de viitor”, a mai spus Balint.

Un alt protestatar, o asistentă, spune că ei încercă de doi ani să se ajungă la o salarizare cât de cât acceptabilă, amintind că la Spitalul de Cardiologie Covasna spre exemplu în ultimii doi ani angajaţii au câştigat în medie lunar cu două sute de lei mai mult, pe când la Sfântu-Gheorghe când s-a aplicat salarizarea unică s-a mers pe baza veche şi nu se câştigă nimic la salarii. „Acum faţă de cei de la Covasna pierdem în jur de 400 de lei la salarii”, a spus asistenta.

„Ne nemulţumeşte salariul, care nu este în conformitate cu legea, suntem Spital de Urgenţă, ar fi trebuit să fie salariul de bază ca pentru Spital de Urgenţă, dar a rămas în urmă. Eu am 34 de ani vechime, deja sunt în pragul pensiei şi am un salariu de bază de 11,6 milioane de lei, trebuia să fie în funcţie de spital de urgenţă încadrarea”, a spus altă asistentă.

650 de persoane afectate

Potrivit liderului sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, acţiunea salariaţilor a fost una spontană, după ce ei au primit săptămâna trecută o decizie prin care li se aduce la cunoştinţă salariul şi dacă sunt de acord cu acea formulă de calcul. Faţă de aceasta au fost depuse cam 500 de contestaţii ale angajaţilor.

„Noi când am citit am constatat cu stupoare că nu ţin cont nici de seninţele care sunt în executare, nici de alt principiu, nici de hotărârea Tribunalului privind valoarea obligatorie şi salarizarea conform contractului colectiv de muncă şi era acelaşi vechi salariu din 2008. Partea medicală este cea mai afectată”, a spus Neagovici. El a amintit că în total sunt foarte afectate cam 650 de persoane, medici şi asistente, iar în medie un medic ar avea de recuperat cam 10.000 de lei, şi un asistent 7.000 de lei.

Poprire pe conturile spitalului

„Eu cred că a fost o lipsă totală de interes faţă de partea medicală. Săptămâna viitoare depunem executare prin executor judecătoresc, şi o să blochez conturile spitalului şi voi recupera prima sentinţă, urmând ca la o săptămână să continuăm executarea”, a mai spus liderul de sindicat.

Termenul limită dat de sindicat până la care Spitalul ar trebui să se conformeze cu prima sentinţă – legată de sporul de 2% şi prima de stabilitate -, este 15 martie, dar Neagovici spune că nu este foarte încurajator şi vor continua partea legală de executare silită şi forţarea lucrurilor până la recuperarea tuturor drepturilor salariale. Banii care ar fi de plătit sunt de 1,2 – 1,3 milioane de lei numai pentru prima sentinţă.

Spitalul nu a avut bani

Directorul medical al Spitalului, Albert Istvan, a declarat că Spitalul nu este în situaţia financiară în care să-şi fi permis să poată acorda aceste drepturi la zi, subliniind că au procedat conform reglementărilor legale.

„Nu am comis ilegalitate, dar legea sau ordinul guvernului ne-a dat posibilitatea să dăm majorările conform veniturilor spitalului. Le vom da tot ceea ce au la care au drept şi legea ne obligă, adică vor primi salariul şi luna viitoare tichetele de masă, luna viitoare nu ştiu, şi vom plăti tot ceea este dreptul lor conform sentinţei, adică 2% premiul pe primul semestru 2009 şi salariul de stabilitate”, a spus Albert.

Reprezentantul unităţii a subliniat că faptul că spitalul a supravieţuit anul trecut se datorează faptului că angajaţii au avut răbdare şi s-au sacrificat.

„Eu susţin în continuare că am procedat legal. Legea nu prevede obligativitatea acordării acestor drepturi, puteam, dar nu era obligatoriu, şi faptul că ceilalţi la alte spitale au reuşit să facă, e meritul lor. Noi prin artificiile financiare pe care le puteam face am considerat mai bine să plătim consumul curent de apă, gaz, electricitate, medicamente”, a mai afirmat el.

Albert spune că se putea face reevaluarea conform noii grile de salarizare dacă ar fi existat şi bani, însă anul trecut acest criteriu nu a fost îndeplinit, fiindcă datoria spitalului la furnizori a crescut continuu.

„Explicaţia este contractul cu CAS, care se bazează pe numărul bolnavilor externaţi. Acest număr este limitat, atâţia bolnavi sunt în teritoriul deservit de unitatea noastră”, a spus directorul medical.

În privinţa lucrărilor de consolidare, el a precizat că într-adevăr condiţiile nu sunt cele mai bune şi sunt greutăţi, dar situaţia este „acceptabilă”.

Protestul ar putea avea consecinţe

La întâlnirea cu salariaţii, Albert Istvan a cerut şi o listă nominală a celor care au participat la protest, susţinând că vor exista consecinţe, iar „teoretic şi legal” măsurile care se pot lua ar fi reţinerea din salariu pentru cele 20 de minute de nemuncă. Acesta le-a transmis oamenilor că singura posibilitate de supravieţuire a spitalului este ca ei să aibă răbdare şi să continue discuţia, pentru a se găsi împreună rezolvare la aceste probleme.

„Au dreptul, nimeni nu contestă din partea conducerii că n-ar avea drept la aceşt bani, dar dacă nu ai de unde, nu poţi să dai”, a conchis el.

În prezent, Spitalul Judeţean are datorii de 3 milioane de lei către furnizori şi datoriile se aşteaptă să crească odată cu plata drepturilor salariale. Albert a mai explicat că pentru angajaţii nou încadraţi se aplică noua grilă de salarizare în mod obligatoriu, de aceea şi salariile de bază mai mari, dar reevaluarea nu este o obligaţie, spune el.

Ana Sidon

Teme articol: doctori protest asistente
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
inna.inna79, 12 iunie 2010
Ai dreptate Max iar angelopf,diana primiti ce meritati pentru ca SANITAS nu apara nici un drept al vreunui salariat.
diana, 12 iunie 2010
artificii financiare au facut pt ei,cei din conducere.cum se explica faptul ca asistentii cu vechime au salarii mai mici decat cei noi angajati cu 25%?conducerea spit,si-a facut de cap.amenintarea citeste integral
angelopf, 26 februarie 2010
pentru max: Daca nu stii, mai bine taci. are dreptate domnul director cand afirma ca ingineriile financiare la care au apelat. Dar in care sens?
max, 25 februarie 2010
O cacialma marca Sanitas. Au dat deja in judecata pentru aceasta cauza. Oamenii sunt dezinformati si manipulati, de unde sa fie in unitate 650 de medici si asistente ?????????? Un teatru ieftin citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.