ACTUALITATE 25 martie 2020

Medicamentul Euthyrox a dispărut și din farmaciile covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 2266 vizualizări

Colegiul Farmaciștilor din județul Covasna nu știe când s-ar putea încheia criza

Criza de Euthyrox, medicamentul necesar bolnavilor de tiroidă, nu ocolește nici județul Covasna. Potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor covăsneni, nici în farmaciile din județ nu se mai găsește medicamentul și problema mai gravă este că nici nu se știe când va fi din nou disponibil. 

Nu se găsește. Pe ici pe colo s-a mai găsit câte o cutie și săptămâna trecută, dar era ce a mai rămas pe stoc. Dar acum nicio tabletă nu mai e. Problema e veche. (...) Avem prețul cel mai mic din Europa și fabricanților nu le convine să aducă la preț mai mic decât cel de fabricație. (...) Nu e adevărat că s-au dat prea multe și s-a terminat, cum s-a zis de la București. Dacă spun așa, înseamnă că domnii secretari de stat nu știu că acest medicament se dă doar pe rețetă. Eventual, că într-un weekend se mai dau 5, 10 tablete, asta e altceva. (...) S-a terminat pentru că nu a fost destul”, ne-a spus președintele Colegiului Farmaciștilor din Județul Covasna, Szabó Péter. 

Acesta spune că nici nu știe când va fi din nou adus în farmacii acest medicament,  pentru că promisiuni sunt din 18 martie, dar încă nu s-a adus nicio cutie. 

După spusele oficialilor, trebuia să avem după 18 martie. Eu încă nu am văzut nicio cutie. (...) Dar oricum, dacă ajunge în țară, prima dată rezolvă Bucureștiul și împrejurimile și abia apoi ajunge la noi. Celor cu care m-am întâlnit personal, le-am spus să contacteze medicul de familie și medicul curant, endocrinolog să întrebe. Problema este că nu avem nici alternativă. Mai sunt și niște picături, dar nici acelea nu se mai găsesc. Este o problemă mare”, a spus președintele Colegiului Farmaciștilor covăsneni, care a punctat că în aceeași situație sunt și diabeticii care au nevoie de Metformin. 

Acesta a spus și că problema va continua atât timp cât prețul medicamentelor din România va rămâne cel mai mic din Europa, pentru că producătorii, și străini și din România, preferă să vândă marfa în străinătate, unde o cutie de medicamente se vinde cu 10 euro, nu cu 10 lei. Soluția pentru a rezolva criza este, totuși, la guvernanți. 

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a scris pe site-ul http://medicamentelipsa.ms.ro/ că „este preocupată de semnalarea de către pacienți a dificultății de aprovizionare cu Euthyrox și ține permanent legătura cu reprezentantul legal al deținătorului autorizației de punere pe piață (DAPP) pentru Euthyrox comprimate, respectiv MERCK ROMÂNIA SRL. (...) În Sistemul electronic de raportare (SER) al Ministerului Sănătății privind disponibilitatea medicamentelor pe piața farmaceutică din România, la data de 21.03.2020,  au fost identificate stocuri, în cantități diferite, la distribuitorii angro”, mai scrie Ministerul.

Totuși, farmacistul Szabó Péter spune că informația este eronată, pentru că niciun depozit nu a transmis că ar avea medicamentul. 

„În privința următoarelor livrări către România, Merck a informat ANMDMR că au fost deja eliberate pentru livrare în jur de 140.000 cutii de Euthyrox 100 mcg. Livrarea se va efectua în săptămână 23-27.03.2020, cu sosire estimată în România pe 2-3 aprilie, în funcție de situația generală din UE.

De asemenea, există deja fabricate și se află în faza de control al calității peste 100.000 cutii de Euthyrox 50 mcg cu livrare estimată în România  în săptămâna 5-9 aprilie. Este important de precizat ca ANMDMR a solicitat Colegiului Farmaciștilor din România publicarea pe pagina web a Colegiului, https://www.colegfarm.ro/,  a unui apel la respectarea obligației de eliberare a medicamentului pe bază de prescripție medicală pe care să se înscrie, pentru monitorizare, data eliberării.”Ministerul Sănătății pune toată problema pe seama cumpărăturilor nejustificate din partea bolnavilor: „Tendința unor pacienți de a achiziționa mai mult decât necesarul de tratament pentru următoarele 3 luni (1 cutie) a reprezentat una dintre cauzele manifestării acute a deficitului de Euthyrox pe piață în ultimul timp, coroborat și cu lipsa NOVOTHYRAL (o combinație de doi hormoni: levotiroxină care este și substanța activă din Euthyrox și liotironina)”, arată aceeași sursă.

Levotiroxina sodică, substanța activă din Euthyrox, este un hormon tiroidian de sinteză utilizat în tratamentul afecțiunilor glandei tiroide. Medicamentul se găsește în mai multe concentrații (25, 50, 100 mcg). 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.