ACTUALITATE 14 ianuarie 2019

Materialele antiderapante – pericol pentru patrupede?

de Daniela Luca | 1437 vizualizări

Ce soluții propun veterinarii covăsneni

Substanțele antiderapante, folosite în această perioadă din an pentru deszăpezire, pot fi periculoase pentru extremitățile membrelor animalelor cu sau fără stăpân, spun deopotrivă medicii veterinari, cât și proprietarii de animale. Pe de altă parte, autoritățile susțin că metoda este folosită peste tot în lume și că este sigură pentru animale.

În iarna anului 2018-2019, 800 de tone de materiale antiderapante vor fi folosite pentru deszăpezirea drumurilor și trotuarelor din Sfântu Gheorghe, conform conducerii societății de salubritate TEGA.

Sarea, nisipul și clorura lichidă de calciu sunt produsele care intră în compoziția materialelor antiderapante.

Fără îndoială că siguranța circulației rutiere și pietonale, mai ales în acest sezon problematic, este de o maximă importanță, dar soluția aleasă de autorități nu este agreată de toată lumea.

Printre cei nemulțumiți sunt proprietarii de câini, care spun că prietenii lor necuvântători suferă atunci când se plimbă pe trotuarele presărate cu materiale antiderapante. Granulele mici de sare se pot lipi pe labele câinelui și pot provoca dureri la fiecare pas, spun aceștia.

 „Nu vor schimba nimic pentru câini”

Pentru că sarea gemă este și un iritant puternic, felinele și câinii care traversează zonele tratate cu sare suferă deseori arsuri și crăpături la extremitățile membrelor.

„Cum începe să ningă afară puțin și se depune pe străzi și trotuare, se dă cu antiderapant peste tot. Ideea e ca animalul de companie nu poate să se plimbe liniștit fără să îl ardă la lăbuțele. Acum mă gândesc că nici pentru durabilitatea cauciucurilor, a pantofilor nu e un lucru benefic”, ne-a împărtășit un deținător de câine din Sfântu Gheorghe.

 „Și pe cățelul meu îl deranjează mult. Ridica piciorușul când calcă pe sare. E chiar deranjant și nu e sănătos, dar ce putem să facem? Nu vor schimba nimic pentru câini”, ne-a spus un alt deținător de câini din reședința de județ.

De părere că materialele antiderapante sunt deranjante pentru patrupezi este și președintele Asociației Chinologice a județului Covasna, Kerekes Károly.

„Eu ca deținător de câini pot să vă spun că da, este o problemă. Atunci când calcă, câinele imediat ridică piciorul, îl deranjează.  În magazinele specializate sunt tot felul de protecții speciale sau creme, cam asta ar fi soluția”,  ne-a declarat Kerekes Károly.

Lăbuțe arse – o noutate pentru autorități

Pe de altă parte, reprezentantul TEGA, compania care se ocupă de deszăpezirea la nivelul reședinței de județ, consideră că această problemă nu există, iar materialele antiderapante nu sunt periculoase pentru animale.

 „Nu cred că ar fi o problemă asta. În anii anteriori tot cu material antiderapant lucram. Și nu numai noi, toată planeta lucrează cu antiderapant. Nu am auzit așa ceva. Eu nu cred că sarea face rău unui animal, chiar trebuie sare și pentru oi și pentru alte animale se dă sare. Materialul antiderapant nu e nociv pentru animale”, explică directorul TEGA, Máthé László.

„Sunt probleme mult mai urgente legate de câini care nu se rezolvă”

Unii proprietari nu sesizează problema decât atunci când starea patrupedului se agravează. Alții consideră că saliva animalului este cel mai bun panaceu, ceea ce este greșit, spun veterinarii.

Dacă sarea rămâne în contact cu pielea animalelor, există și riscul de ingerare a acesteia. În cel mai rău caz, ingerarea de sare industrială în cantități mari duce la toxicoză sodică, o complicație cu potențial letal.

 „Dacă un câine stă mai mult pe afară, vă dați seama că sarea poate să îl roadă la tălpițe. Câinele care își linge lăbuțele se poate intoxica cu sare dacă nu poate să bea apă după. Dacă bea apă, atunci se diluează cantitatea de sare”, ne-a declarat veterinarul Kölcze Iulian.

Acesta a mai adăugat că, din păcate, deocamdată nu putem să ne comparăm cu alte țări, în care se apelează din ce în ce mai mult la soluții ecologice care nu dăunează în nici un fel animalelor.

Astfel, ingerarea materialelor antiderapante este mai periculoasă decât disconfortul fizic pe care îl produc, consideră unul dintre membrii fondatori ai Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Pora Kinga.

„Problema există. Cățeii se ling și nu e bine să ajungă în organism sarea și celelalte substanțe. Îi deranjează și îi ustură pentru că iarna se taie de gheață și fac răni. Cel mai rău este totuși că își ling lăbuțele și chimicalele astea ajung în organism. Eu personal nu cred că autoritățile vor lua măsuri în acest sens, deși ar trebui. Sunt probleme mult mai urgente legate de câini care nu se rezolvă. Unii câini sunt torturați, chinuiți și omorâți. O să îi intereseze pe ei că se plâng proprietarii de câini de la bloc că suferă cățeii? S-ar putea să existe și soluții ecologice care să nu deranjeze, dar probabil că e și mai scump. De câți ani ne plângem că mașinile ruginesc și nici pentru asta n-au făcut nimic. Dacă pentru șoferi n-au făcut, pentru animale nici atât”, ne-a declarat Pora Kinga.

Un alt veterinar din cadrul Spitalului Veterinar K2, Roxana Maria Ionescu, ne-a declarat că anul acesta nici un deținător de câini nu s-a prezentat la clinică cu această problemă. Anul trecut însă, extremitățile iritate ale membrelor cățeilor i-au determinat pe unii proprietari să se adreseze la clinică pentru a primi ajutor.

„Materialele antiderapante pot fi iritante, mai ales dacă sunt plimbați mai mult cățeii. E o grijă suplimentară. Înghițită în cantitate mare, sarea poate fi o problemă, dar dacă e linsă doar de pe lăbuțe, nu prezintă un risc prea mare. Anul acesta nu s-a prezentat nimeni cu această problemă, dar anul trecut am avut cazuri. Depinde de fiecare câine în parte. Într-adevăr sunt unii cățeluși mai sensibili și atunci orice factor nociv poate să genereze probleme destul de mari”, ne-a spus dr. Roxana Maria Ionescu.

Soluții utile pentru a ne proteja prietenii necuvântători

Până când problema de pe „lista de așteptare” va trece pe ordinea de zi, proprietarii ar trebui să ia în calcul câteva reguli simple care pot ușura viața animalelor de companie. Pe cât posibil, veterinarii recomandă evitarea spațiilor tratate cu materiale antiderapante.

Dacă acest lucru nu este posibil, pentru a sesiza din timp problema, deținătorii de câini ar trebui să fie atenți atunci când acesta calcă pe locurile în care s-a dat cu antiderapant. Dacă animalul șchiopătează dintr-odată, este un semn că sarea și celelalte substanțe îi cauzează disconfort.

Cel mai important lucru, spun veterinarii, este ca atunci când ajung acasă după plimbare, proprietarii să spele cu apă caldă membrele animalului și să le usuce ulterior cu un prosop sau cu șervețele.

Cizmulițele protective și cremele care protejează membrele se găsesc în orice magazin de specialitate. Aceste soluții nu ar trebui neglijate, pentru că pot proteja animalul de companie și îl pot scuti de durerea de care nu poate să se plângă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.