ACTUALITATE 1 august 2019

Măsuri suplimentare pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane în judeţ

de Agerpres | 889 vizualizări

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna (CLCB), întrunit miercuri în şedinţă extraordinară, a adoptat un plan suplimentar de măsuri pentru prevenirea extinderii pestei porcine africane pe teritoriul judeţului, plan care prevede, printre altele, efectuarea de controale zilnice în trafic, verificarea exploataţiilor de porcine şi reducerea numărului de mistreţi.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna, Sikó Barabási Sándor, a precizat că măsurile sunt absolut necesare având în vedere evoluţia şi extinderea „galopantă” a pestei porcine africane pe teritoriul României, care a afectat 22 de judeţe, în care au fost depistate 157 de focare.

Potrivit planului de măsuri, în perioada imediat următoare vor fi organizate controale zilnice în traficul rutier, atât pe arterele principale, cât şi secundare, care vor viza transportul animalelor, în general, şi al porcinelor, în mod special, precum şi produsele alimentare din carne de porc.

Autorităţile nu vor permite introducerea fără autorizaţie sanitar-veterinară a porcinelor vii sau a produselor din carne de porc pe teritoriul judeţului Covasna şi nici a produselor obţinute din sacrificarea porcinelor proprietate personală provenite din judeţele afectate.

De asemenea, în perioada următoare vor fi controlate toate exploataţiile de porci din judeţ, precum şi stânele, taberele de vară, cantoane sau locuri izolate, în vederea depistării creşterii ilegale a suinelor, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă eventualele contacte cu efectivele de mistreţi ce ar putea fi infectaţi cu virusul pestei porcine.

„În cazul în care se depistează suine la oricare dintre aceste zone, se aplică imediat amendă contravenţională proprietarului de stână conform H.G. nr. 984/2005, în valoare de 1.200 lei, iar suinele se dirijează imediat la domiciliul acestuia în carantină şi se supun carantinei şi supravegherii sanitare veterinare”, se arată în planul de măsuri.

Gestionarii fondurilor cinegetice au termen de 60 zile pentru a reduce efectivele de mistreţi, conform cotei suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, pentru a se ajunge la 0,5 exemplare pe kilometrul pătrat.

În perioada 15 mai-22 iulie, pe teritoriul judeţului Covasna au fost împuşcaţi 1.366 de mistreţi, faţă de 1.979 cât prevedea cota de vânătoare, respectiv cu 613 exemplare mai puţin, mai menţionează documentul citat.

În acţiunile de control vor fi angrenaţi, printre alţii, inspectorii DSVSA, personalul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, angajaţii primăriilor, gestionarii fondurilor de vânătoare şi angajaţii Gărzii forestiere.

Covasna s-a aflat, în perioada februarie-aprilie, pe lista judeţelor afectate de pesta porcină, după depistarea a două focare în localităţile Sfântu Gheorghe şi Valea Crişului.

În perioada menţionată, în zonele de supraveghere şi cele de protecţie au fost inspectate 1.135 de gospodării cu porcine şi au fost ucişi preventiv aproape 140 de porci.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.